Foto: LETA
Šā gada 10.martā Drošības policija (DP) nodeva Kuldīgas rajona prokuratūrai kriminālprocesa materiālus kriminālvajāšanas uzsākšanai pret divām personām saistībā ar balsu pirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās, portāls "Delfi" uzzināja DP.

Kriminālprocesā, kas sākts 2014.gada 4.oktobrī par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus, lietojot uzpirkšanu, DP konstatēja, ka viens Latvijas pilsonis ir piedāvājis citam Latvijas pilsonim par atlīdzību 12.Saeimas vēlēšanās nobalsot par noteiktu sarakstu un vienu deputāta kandidātu, kā arī piesaistīt citus vēlētājus, kuri par atlīdzību būtu gatavi balsot pēc šiem norādījumiem.

Izmeklēšanā iegūtie pierādījumi liecina, ka persona šim piedāvājumam piekrita un piedāvāja vēl vairākiem Latvijas pilsoņiem par atlīdzību nobalsot par noteiktu sarakstu un vienu deputātu kandidātu, kam vairākas personas arī piekrita, saņemot par to materiālu atlīdzību.

Pamatojoties uz pirmstiesas izmeklēšanā konstatēto un kriminālprocesa materiāliem kopumā, procesa virzītājs uzskata, ka personu vaina noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā ir pierādīta, tāpēc 10.martā tika pieņemts lēmums ierosināt kriminālvajāšanu pret divām personām un nodot kriminālprocesa materiālus prokuratūrai.

Vienlaikus šā gada 11.martā tika pieņemts lēmums izbeigt citu kriminālprocesu, kas tika uzsākts 2014.gada 4.oktobrī saistībā ar iespējamiem pārkāpumiem 12.Saeimas vēlēšanu laikā. Šīs izmeklēšanas ietvaros tika nopratinātas vairākas personas un tika veiktas citas procesuālās darbības, taču to rezultātā netika iegūti pierādījumi, kas norādītu uz to, ka ir notikusi ietekmēšanu par to, lai vēlēšanās balsotu par noteiktu partiju un tās deputāta kandidātu.

Ņemot vērā minēto, procesa virzītājs 11.martā nolēma izbeigt kriminālprocesu, jo pirmstiesas izmeklēšanas gaitā netika konstatēts, ka šajās darbībās ir noziedzīga nodarījuma sastāvs.

Pēc 12.Saeimas vēlēšanām Drošības policija uzsāka septiņus kriminālprocesus, no kuriem viens tika nodots kriminālvajāšanas uzsākšanai 2014.gada decembrī.

Līdz ar to šobrīd DP lietvedībā ir vēl četri kriminālprocesi saistībā ar iespējamu prettiesisku vēlētāju ietekmēšanu 12.Saeimas vēlēšanu laikā.

Drošības policija atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu, kamēr viņas vaina nav pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!