Finanšu policija krimināllietā par maksātnespējīgās AS "Jelgavas siltumtīklu uzņēmums" (STU) bilances aktīvu iznomāšanu šovakar aizturējusi uzņēmuma administratoru, advokātu Aigaru Lūsi, aģentūrai LETA apstiprināja Valsts ieņēmumu dienesta Komunikāciju nodaļas priekšniece Agnese Grīnberga.
Lūsis nogādāts īslaicīgās aizturēšanas izolatorā.

Lūsis par STU administratoru iecelts 2000.gadā, liecina aģentūras LETA arhīvs.

Pēc Maksātnespējas administrācijas (MNA) interneta mājas lapā pieejamiem datiem, Lūsis ir administrators SIA "Limbažu siltums", SIA "Skonto AL" un SIA "Liepājas kuģu remontu rūpnīca". MNA datu bāzē gan ir pieejamas ziņas tikai par to uzņēmumu administratoriem un maksātnespējas procesiem, kas ierosināti pēc MNA izveidošanas 2002.gadā.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Lūsis ir bijis arī maksātnespējīgā Jelgavas lidlauka īpašnieka SIA "BalDeLAero" un "Ako bankas" administrators.

MNA direktors Aldis Gobzems aģentūrai LETA sacīja, ka par Lūša darbību, administrējot STU, sūdzības neesot saņemtas. MNA vadītājs norādīja, ka šis uzņēmums esot tā sauktais vecais uzņēmums, kura administrators netika iecelts pēc MNA ieteikuma.

Pēc Gobzema teiktā, par Lūsi MNA saņēmusi tikai vienu sūdzību - AS "Latvijas krājbanka" sūdzējusies par advokāta rīcību "Skonto AL" maksātnespējas procesā. Tomēr nekādi būtiski pārkāpumu Lūša darbībā neesot konstatēti, apliecināja Gobzems.

Kā ziņots, sniegt liecības saistībā ar šo krimināllietu šovakar uz Finanšu policiju uzaicināts arī Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS) un vēl vairāki pašvaldības deputāti un amatpersonas.

Rāviņš šovakar līdz aptuveni plkst.20.30 divas reizes atbildēja uz aģentūras LETA telefona zvaniem, tomēr abas reizes teica, ka komentārus pagaidām nesniegs. Viņš norādīja, ka nevarot runāt aizņemtības dēļ.

Jelgavas domes konsultants sabiedrisko attiecību jautājumos Aleksandrs Niklass aģentūrai LETA pauda Rāviņa viedokli, ka viņa aizturēšana ir saistīta ar Tautas partijas (TP) vēlmi novērst uzmanību no iespējamās apsūdzības premjera Aigara Kalvīša (TP) biroja vadītājam Jurģim Liepniekam tā dēvētajā digitālās televīzijas krimināllietā.

Pēc Niklasa teiktā, Rāviņš norāda arī uz iespējamo TP pārstāvju vēlmi iegūt kontroli pār siltumapgādes uzņēmumiem Latvijā, ko viņš saista ar Francijas enerģētikas kompānijas "Dalkia International" plāniem pārņemt šīs jomas uzņēmumus vairākās Latvijas pilsētās, tajā skaitā Jelgavā.

Liepnieks aģentūrai LETA šādu apgalvojumu noraidīja, sakot, ka "patlaban Rāviņa kungs, kurš ir aizturēts, acīmredzot, ir pārāk satraucies, tāpēc viņš kaut ko putro".

Liepnieks teica, ka viņš pēdējā laikā nav sniedzis liecības saistībā ar digitālās televīzijas lietu un viņam nav uzrādīta apsūdzība šajā lietā.

Finanšu policijas priekšnieka vietas izpildītājs Lotārs Kulless aģentūrai LETA šovakar atturējās sniegt sīkākus komentārus.

Kā ziņots, pagājušā gada rudenī maksātnespējīgais STU uz 30 gadiem bez konkursa tika iznomāts SIA "Jelgavas koģenerācija", pēc tam kad bija kapitalizēti uzņēmuma parādi - gandrīz 18 miljoni latu.

Šā gada 25.janvārī Finanšu policija ierosināja krimināllietu pēc Krimināllikuma 177.panta 3.daļas par STU bilances aktīvu iznomāšanu. Prettiesisko lēmumu pieņemšanas dēļ valsts manta nonākusi privātuzņēmēju valdījumā, neparedzot ierobežojumus mantas saglabāšanai, uzskata policija.

Izmeklēšana par STU aktīvu iznomāšanu tika sākta pēc TP kandidāta Jelgavas mēra amatam Arņa Razminoviča iesnieguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!