Foto: Valsts policija
Pērnā gada nogalē likumsargi trīs sankcionētās kratīšanās Daugavpils novadā izņēmuši aptuveni 600 arheoloģiskās senlietas vairāku desmitu tūkstošu eiro vērtībā, kas ir lielākais valstī atgūto arheoloģisko senlietu skaits pēdējos gados, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā.

Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes (VP KIP) amatpersonas Daugavpils novadā konstatējušas trīs personu grupu, kura nodarbojusies ar arheoloģisko senlietu tirdzniecību Latvijā un ārpus tās. Policija vienā no kopumā trim sankcionētajām kratīšanām izņēmusi ievērojamu daudzumu arheoloģisko senlietu un monētu. Savukārt par kultūras pieminekļu iznīcināšanu un bojāšanu aizturēts 1970. dzimis vīrietis, kuram piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Visi kratīšanas laikā izņemtie priekšmeti nodoti Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai atzinuma sniegšanai un novērtēšanai.

Patlaban zināms, ka ir izņemtas aptuveni 600 arheoloģiskās senlietas, kuru vērtība nelegālajā tirgū varētu būt mērojama vairāku desmitu tūkstošu eiro apmērā. Daudzas izņemtās arheoloģiskās senlietas ir ar zilu nokrāsu, kas rodas sadaloties organiskam materiālam, tāpēc pastāv aizdomas, ka daļa no izņemtajām senlietām ir iegūta nelikumīgos senkapu izrakumos.

Valsts policija no 2015. gada līdz 2017. gada septembrim veikusi vairākas pārbaudes, izmeklēšanas un kratīšanas, kurās izņemtas un nodotas Kultūras ministrijai 1349 arheoloģiskās senlietas. Veicot aprēķinu, konstatēts, ka to kopējā vērtība ir 79 082 eiro.

Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvalde izvirzījusi trīs prioritārus virzienus – apzināt kultūras pieminekļu izpostītājus jeb nelikumīgo arheoloģisko izrakumu veicējus, senlietu tirgotājus un veikt izmaiņas valsts normatīvajos tiesību aktos.

Tāpat Valsts policijas amatpersonas piedalījušās un sniegusi viedokli likumprojekta grozījumu izstrādē kopā ar Tieslietu, Iekšlietu un Kultūras ministrijas pārstāvjiem. Tika izstrādāti Krimināllikuma grozījumi, ieviešot 229.1 un 229.2 pantu, kas paredz kriminālatbildību par nelikumīgām darbībām ar valstij piederošām senlietām un personas atbrīvošanu no kriminālatbildības par valstij piederošu senlietu nelikumīgu iegūšanu, glabāšanu, pārvietošanu un pārsūtīšanu.

Likuma grozījumi stājās spēkā 2018. gada 1. janvārī. Līdz 2018. gadam Krimināllikums paredzēja atbildību tikai par kultūrvēsturisko pieminekļu iznīcināšanu un bojāšanu.

Policija norāda, ka krasi samazinājies senkapu postījumu skaits. Saskaņā ar Latvijas Kultūras akadēmijas datiem, laika posmā no 2011. gada līdz 2015. gadam Latvijā konstatēti 112 šādi postījumi, bet 2016. gadā – desmit, savukārt 2017. gadā – tikai trīs.

Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Jānis Lazdiņš pauž cerību, ka izstrādātie grozījumi Krimināllikumā palīdzēs sekmīgāk apkarot šo noziegumu kategoriju un atturēs personas no pretlikumīgām darbībām. "Tāpat aicinām iedzīvotājus Valsts policijai ziņot par personām, kuras ir saistītas ar kultūras pieminekļu iznīcināšanu, tai skaitā ar nelikumīgiem arheoloģiskiem izrakumiem, tādējādi palīdzot saglabāt Latvijas Republikas kultūrvēsturisko mantojumu" uzsver Lazdiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!