Foto: morgueFile
Pagājušajā piektdienā, 13.aprīlī, Jēkabpils cietumā pašnāvību pakaroties izdarījis ieslodzītais Edmunds Eglītis, kurš bija vērsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā pret Latvijas kārtībsargājošajām struktūrām par cilvēktiesību pārkāpumiem, informēja ieslodzīto un aizturēto organizācijas "Gara spēks" pārstāvis Aleksandrs Šabanovs.

Kā organizācijas pārstāvjiem kļuvis zināms, ap plkst.13.20 īsi pēc konflikta ar kādu no cietuma personāla darbiniekiem Eglītis ieslēdzies palīgtelpā - sakarnieka telpā, pēdējo reizi piezvanījis savai mātei un izdarījis pašnāvību. Cietuma administrācija par notikušo plašāku sabiedrību nav informējusi.

Organizācijas "Gara spēks" valdes priekšsēdētājs Ivans Parfenovičs zināja stāstīt, ka konflikts starp ieslodzīto un cietuma darbinieku izcēlies sakarā ar domstarpībām ieslodzīto tiesību ievērošanas jautājumos, pēc kā ieslodzītajam piedraudēts ar iesēdināšanu karcerī un citām represijām, kas, pēc ieslodzītā domām, nav bijis taisnīgi.

Lielāko daļu no viņam par slepkavību piespriestā ieslodzījuma termiņa - 15 gadiem - pusmūža vīrietis jau bija aizvadījis.

Zīmīgi ir arī tas, ka Eglīša meklēšana sākusies vien pēc tam, kad viņa māte sazvanījusi cietuma vadību. Pirmais Eglīti atradis viņa kameras biedrs, taču apjucis un tā vietā, lai uzreiz padarītu vaļīgāku cilpu, viņš devies meklēt palīdzību.

Pēc kameras biedru teiktā, Eglītis bijis mierīgs un nav bijis agresīvs. Cietumā viņš pildījis bibliotekāra un sakarnieka pienākumus, rūpējies par cietuma iekšējo sakaru sistēmas darbību, vajadzības gadījumos remontējis arī sadzīves tehniku.

Šā gada martā Jēkabpils cietumā miris arī vēl kāds septītās vienības ieslodzītais, kurš slimojis ar vēzi un ticis ārstēts vien ar aspirīna un baldriāna tabletēm.

Eglītis bija vērsies arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā pret Latvijas kārtībsargājošajām struktūrām par cilvēktiesību pārkāpumiem. Pēc aizturēšanas viņš ar lauztu atslēgas kaulu un izmežģītu roku bez medicīniskās palīdzības sniegšanas apcietinājumā pavadījis deviņas dienas.

Neizpratnē organizācijas "Gara spēks" pārstāvji ir arī par Jēkabpils cietuma priekšnieka īso pieņemšanas laiku, tās ir tikai divas stundas - no plkst.14 līdz 16 - katra mēneša pēdējā trešdienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!