Foto: LETA
Jūrmalā pēc Krievijas Ģenerālprokuratūras lūguma aizturēts vienas no Krievijā lielākajām nekustamo īpašumu sektora kompāniju grupām "Mieļ" vadītājs Grigorijs Kuļikovs, piektdien apstiprināja Krievijas Ģenerālprokuratūra.

"Interpola Nacionālā centrālā biroja 16.maijā Krievijas Iekšlietu ministrijai sniegtā informācija liecina, ka Jūrmalā, pamatojoties uz Krievijas Ģenerālprokuratūras lūgumu, ir aizturēts Krievijas pilsonis Kuļikovs. Atbildīgās Latvijas institūcijas pašlaik izskata Krievijas Ģenerālprokuratūras lūgumu par viņa izdošanu," ziņu aģentūrai "Interfax" sacīja Krievijas Ģenerālprokuratūras oficiālais pārstāvis Aleksandrs Kurennojs.

Izdošanas lūgums Latvijas Ģenerālprokuratūrai tika nosūtīts janvārī, kad no Interpola tika saņemta informācija, ka Kuļikovs atrodas Latvijā.

"Tā kā Kuļikovs slēpās no tiesībsargājošajām institūcijām, 2014.gada 21.novembrī viņu izsludināja meklēšanā, bet 2015.gada 24.septembrī - starptautiskā meklēšanā ar mērķi visās Interpola dalībvalstīs viņu aizturēt un izdot," norādīja Kurennojs.

Latvijas Valsts policijā aģentūrai LETA apstiprināja, ka policija pēc Krievijas kolēģu lūguma aizturējusi minēto personu. Ar personas izdošanas procesu nodarbosies Ģenerālprokuratūra. Citus komentārus policija nesniedz.

Latvijas Kriminālprocesa likumā teikts, ka personas izdošana nav pieļaujama, ja personas izdošanas lūgums ir saistīts ar mērķi sākt šīs personas kriminālvajāšanu vai sodīt personu tās rases, reliģiskās piederības, tautības vai politisko uzskatu dēļ vai ja ir pietiekams pamats uzskatīt, ka personas tiesības var tikt pārkāptas minēto iemeslu dēļ, kā arī ja personai ārvalstī var draudēt spīdzināšana.

Pēc ārvalsts lūguma par pagaidu apcietinājumu līdz izdošanas lūguma saņemšanai izdodamai personai var piemērot pagaidu apcietinājumu.

Ģenerālprokurors pēc prokurora lēmuma par izdošanas pieļaujamību un pārbaudes materiālu saņemšanas pieņem vienu no šādiem lēmumiem, proti, par personas izdošanu ārvalstij vai par atteikšanos personu izdot.

Ģenerālprokurora lēmumu var pārsūdzēt Augstākajā tiesā desmit dienu laikā.

Krievijā pret 1962.gadā dzimušo Kuļikovu sākta krimināllieta par krāpšanu, sveša īpašuma piesavināšanos krāpnieciskā ceļā un ļaunprātīgu uzticības izmantošanu, kas notikusi organizētā grupā un lielā apmērā.

Izmeklēšanas informācija liecina, ka organizētas grupas sastāvā kopā ar noskaidrotiem un nenoskaidrotiem uzņēmumu, kas apvienoti ar tirdzniecības zīmi "Mieļ", vadītājiem viņš krāpšanas un ļaunprātīgas uzticības izmantošanas ceļā 2007.-2008.gadā vairākām fiziskām un juridiskām personām nolaupīja vairāk nekā 85 miljonus rubļu (1,1 miljonu eiro), informēja Krievijas Ģenerālprokuratūras pārstāvis.

2012.gada 12.aprīlī Krievijā sākta krimināllieta, kurā vairāki investori apgalvo, ka ar "Mieļ" saistītas personas krāpnieciskā ceļā piesavinājušās līdzekļus, kas bija paredzēti elitāra dzīvokļu kompleksa "Barviha Village" būvniecībai Rubļovas šosejā, Maskavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!