Foto: AFI
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izbeidzis kriminālprocesu pret bijušo Dailes teātra direktoru Aivaru Līni par naudas izkrāpšanu no Eiropas Savienības (ES) līdzekļiem.

kas, iespējams, bija paveikts, Līnim savulaik ieņemot amatu Eiropas Komisijas (EK) delegācijā Latvijā.

Lietu uzraugošā prokurore Velta Zaļūksne apstiprināja, ka KNAB izbeidzis kriminālprocesu daļā pret Līni, taču kriminālprocesā joprojām turpinās izmeklēšana, jo noziegums ir konstatēts un tiek noskaidrotas iespējamās vainīgās personas.

Aģentūras BNS rīcībā esošajā KNAB izmeklētājas lēmumā par kriminālprocesa izbeigšanu teikts, ka nav iespējams izslēgt versiju, ka Līnis izkrāpis naudu no EK pārstāvniecības Latvijā kontiem, jo tieši Līnim bija pieeja sistēmai, kā arī Līnis sastādījis viltotos maksājumu uzdevumus, bet izmeklēšanas laikā netika iegūti pietiekami pierādījumi faktam, ka tieši Līnis būtu viltojis parakstus piecos maksājuma uzdevumos, kā arī viltojis sistēmas izrakstus, lai nebūtu redzami patiesā labuma guvēji, pārskaitot naudas līdzekļus uz divu uzņēmumu kontiem.

Tāpat izmeklēšanas laikā netika gūti pierādījumi tam, ka Līnis būtu ieguvis kādu materiālu labumu no finanšu līdzekļiem, kas tika pārskaitīti divu uzņēmumu kontos.

Jau ziņots, ka KNAB, izmeklējot iespējamu naudas izkrāpšanu no ES līdzekļiem, 2009.gada oktobrī atzinis par aizdomās turēto bijušo EK delegācijas Latvijā administratoru-grāmatvedi.

KNAB kopš 2008.gada septembra veica izmeklēšanu kriminālprocesā, kas sākts, balstoties uz Eiropas Krāpšanas apkarošanas biroja (OLAF) sniegto informāciju par bijušā EK delegācijas Latvijā darbinieka īstenotām, iespējams, krāpnieciskām darbībām.

Izmeklēšanā, kas veikta sadarbībā ar OLAF gan Briselē, gan Rīgā, tika iegūtas ziņas, ka toreizējais EK delegācijas Latvijā administrators-grāmatvedis , iespējams, ir veicis pārskaitījumus no ES līdzekļiem uz fiktīvu uzņēmumu kontiem par nenotikušu semināru organizēšanu.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka izkrāpts aptuveni 21 000 latu. Toreiz KNAB par aizdomās turētām ir atzinis divas personas – Līni par krāpšanu un kādu privātpersonu par krāpšanas lielā apmērā atbalstīšanu. Pret privātpersonu jau iepriekš tika izbeigts kriminālprocess.

Ziņots, ka Līnim bija arī otra krimināllieta. Saskaņā ar apsūdzību toreizējais Dailes teātra valdes loceklis Līnis 2009.gada pavasarī uz diviem mēnešiem par 2000 latiem nelikumīgi noslēdzis uzņēmuma līgumu ar Latvijas Nacionālo teātri tā direktora Ojāra Rubeņa personā.

Abiem direktoriem tika piemērots piespiedu darbs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!