Foto: Shutterstock

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis kriminālprocesu saistībā ar kādas partijas iespējamu nelikumīgu finansēšanu, starpniecību tajā un nelikumīga finansējuma pieņemšanu un izspiešanu.

"Pietiek.com" vēstī, ka kriminālprocess sākts saistībā ar Saeimas deputāta Artusa Kaimiņa "naudas lietām", bet pats deputāts portālam "Delfi" skaidro, ka viņu KNAB par šādu kriminālprocesu nav informējis, bet uz viņa jautājumiem drošības iestāde atbildes nesniedz.

Neminot partijas nosaukumu, KNAB portālam "Delfi" norādīja, ka 2017. gadā birojs sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 288.2. panta 1. daļas, 288.3. panta un 288.4. panta.

Krimināllikuma 288.2. panta 1. daļa paredz atbildību par politiskās partijas vai to apvienības nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā. Par to soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu. Savukārt Krimināllikuma 288.3. pants paredz kriminālatbildību par starpniecību politiskās partijas vai to apvienības nelikumīgā finansēšanā lielā apmērā. Arī par to paredzēts sods – brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods. Krimināllikuma 288.4. pants ir par politiskās partijas vai politisko partiju apvienības nelikumīga finansējuma pieņemšanu un izspiešanu.

Tā kā kriminālprocesā notiek pirmstiesas izmeklēšana, tās interesēs KNAB patlaban nekādu papildus informāciju nesniedz. Vienlaikus KNAB papildus atgādina, ka atbilstoši Kriminālprocesa likuma 19. pantam neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta šajā likumā paredzētājā kārtībā.

Portāls "Pietiek.com" vēstī, ka šis kriminālprocess sākts saistībā ar Saeimas deputātu Artusu Kaimiņu un viņa "naudas lietām".

Savukārt KPV.LV valdes priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš portālam "Delfi" sacīja, ka šo informāciju, ka KNAB it kā sācis kriminālprocessu saistībā ar iesēpjamu viņa partijas nelikumīgu finansēšanu, uzzinājis vakar un nekavējoties vērsies KNAB, prasot, kas tieši nelikumīgi ir finansējis partiju, kas izspiedis un kas bijis starpnieks, tāpat viņš lūdzis birojam sniegt informāciju, par kādām summām tieši ir runa. Kaimiņš sacīja, ka līdz informācijai, kas parādījās publiskā vidē otrdien, viņam nav bijusi nekāda informācija par šādu kriminālprocesu vai to, ka KNAB izmeklētu KPV.LV finanses.

Vienlaikus Kaimiņš norāda, ka līdz pat šim brīdim nekādu atbildi no biroja saņēmis nav, un pauž bažas, "ka tik šis kriminālprocess nebeidzas divas dienas pirms vēlēšanām", implicējot iespēju, ka kāds mēģina partiju nomelnot tieši pirms nākamgad gaidāmajām Saeimas vēlēšanām.

"Ja esam noziedznieki, tad arestējiet mūs," uzsvēra Saeimas deputāts. "Kādā veidā iespējams, ka partijai nezinot, partijas valdei nezinot, nezinot nekādus faktus, viens kaķu vīrs ar bailīgu skatienu ir informēts par lietām, par kurām nevienam nav ziņu," spriež Kaimiņš, norādot, ka otrdien šī informācija bijusi publicēta portālā "Pietiek.com".

Tāpat Kaimiņš pauž pārleicību, ka KNAB vispirms ir jāatbild par šo informāciju, kas izplatīta mediju vidē. Līdz ar to viņš kā partijas līderis vispirms sagaidīs KNAB atbildi uz viņa uzdotajiem jautājumiem un pēc tam lems par tālāku rīcību, tostarp, vai nevērsties KNAB un nelūgt biroju izskatīt tā iekšējo informācijas apriti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!