Foto: DELFI
Rīgas apgabaltiesa piespriedusi vienu gadu nosacīta cietumsoda vīrietim, kurš tika apsūdzēts par krāpšanu lielā apmērā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Kā norādīja tiesas preses sekretāre Inta Šaboha, apgabaltiesa nolēma Viktoru Bārdu sodīt ar brīvības atņemšanu uz vienu gadu bez mantas konfiskācijas un sodīt ar naudas sodu 6400 eiro apmērā. Sods noteikts nosacīti ar pārbaudes laiku uz vienu gadu.

Rīgas apgabaltiesa skatīja krimināllietu, kurā Bārda apsūdzēts par krāpšanu lielā apmērā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās pēc Krimināllikuma 177.panta 3.daļas un 195.panta 3.daļas, savukārt vēl divas personas apsūdzētas par šīs krāpšanas atbalstīšanu pēc Krimināllikuma 177.panta 3.daļas un 20.panta 4.daļas.

Kā norādīja Šaboha, Rīgas apgabaltiesa, izskatot lietu kā apelācijas instances tiesa, Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas spriedumu atcēla daļā par Bārdas atzīšanu par vainīgu un notiesāšanu pēc Krimināllikuma 177.panta trešās daļas un Bārdas atzīšanu par nevainīgu un attaisnošanu pēc Krimināllikuma 195.panta trešās daļas. Kā arī tiesa atcēla spriedumu daļā par pārējo divu vīriešu atzīšanu par nevainīgiem un attaisnošanu pēc Krimināllikuma 20.panta ceturtās daļas un 177.panta trešās daļas, un spriedumu atcēla daļā par noteikto kaitējuma kompensācijas piedziņu.

Rīgas apgabaltiesa nosprieda minētos vīriešus atzīt par vainīgiem noziedzīga nodarījuma izdarīšanā - pēc Krimināllikuma 20.panta ceturtās daļas un 177.panta trešās daļas, piemērojot Krimināllikuma 491.panta pirmās daļas 1.punkta nosacījumus - un katru sodīt ar naudas sodu 1600 eiro apmērā. Tiesa nosprieda no viena no šiem apsūdzētajiem piedzīt valsts labā 203,48 eiro par advokāta sniegtajiem pakalpojumiem.

Kā arī tiesa apmierināja Valsts ieņēmumu dienesta kaitējuma kompensācijas pieteikumu un piedzina valsts ienākumos solidāri no visām trim personām 163 394 eiro.

Pārējā daļā pirmās instances tiesas spriedums atstāts negrozīts. Pilns tiesas spriedums būs pieejams 2.oktobrī, un to varēs pārsūdzēt desmit dienu laikā Augstākās tiesas Krimināllietu departamentā.

Kā ziņots, Bārda ir apsūdzēts par to, ka, būdams SIA "Tioman" amatpersona, ar nolūku atskaitīt no maksājamās nodokļa summas priekšnodokli lielā apmērā laika posmā no 2005.gada janvāra līdz 2006.gada martam noformēja neesošus darījumus, radot šķietamību par darījumu esamību, un iesniedza dokumentus Valsts ieņēmumu dienestam, kā rezultātā valsts budžetā nenonāca nodokļu summa, kuru apsūdzētais paturēja sev.

Savukārt pārējie divi vīrieši krimināllietā apsūdzēti par to, ka atbalstīja šo krāpšanu lielā apmērā.

Kurzemes rajona tiesa kā pirmās instances tiesa atzina Bārdu par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā pēc Krimināllikuma 177.panta 3.daļas un sodīja viņu ar naudas sodu 10 000 latu (14 229 eiro) apmērā, kā arī piedzina valsts labā kaitējuma kompensāciju 114 834,22 latu (163 394,38 eiro) apmērā, savukārt pārējos apsūdzētos atzina par nevainīgiem pret viņiem celtajās apsūdzībās.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!