Foto: DELFI
Valsts policijas Vidzemes reģiona kriminālpolicija pabeigusi izmeklēšanu Valmieras un Rencēnu pagasta ģimenes ārsta Jura Jakovina lietā un uzskata, ka ģimenes ārsts bez medicīniskas nepieciešamības mantkārīgā nolūkā vai citas ieinteresētības dēļ izrakstījis īpašās receptes narkotisko un psihotropo vielu saņemšanai pacientiem, laikrakstu "Latvijas Avīze" informēja izmeklētāja Inta Eglīte.

Policija šonedēļ materiālus nodos Valmieras prokuratūrai apsūdzības uzrādīšanai. Policija lūgs prokuratūru sākt ārsta Jakovina kriminālvajāšanu par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu izsniegšanu.

Ģimenes ārsts bez medicīniskas nepieciešamības mantkārīgā nolūkā vai citas ieinteresētības dēļ izrakstījis īpašās receptes narkotisko un psihotropo vielu saņemšanai pacientiem, informēja izmeklētāja. Policija konstatējusi, ka ārsts ir pārkāpis arī Krimināllikuma 275. panta pirmo daļu un 249. panta pirmo daļu, izsniedzot nenoskaidrotām personām īpašās receptes narkotisko un psihotropo vielu saņemšanai, viltojis dokumentus un tos realizējis.

Izmeklētāja sacīja, ka ģimenes ārsts pārkāpis ļoti bīstamās narkotiskās vielas morfīna iegādāšanās, glabāšanas un uzskaites noteikumus. Tas tika konstatēts kratīšanas laikā ārsta darba vietā aizvadītā gada 1.oktobrī.

Eglīte atzina, ka lieta ir bijusi sarežģīta, liela apjoma un ka tā veiksmīgi pabeigta, pateicoties pacientiem un kolēģu darbam. Tiesa, izmeklētāja neuzskata, ka Jakovins ir slikts ģimenes ārsts. "Viņš ir atsaucīgs un vienmēr gatavs uzklausīt, kas mūsdienās nemaz tik bieži nenotiek. Bet, no otras puses, tomēr pastāv likumu kārtība un citu cilvēku drošība. Aizliegto vielu nelegālā aprite valstī ir ļoti aktuāls jautājums, diemžēl pie šīm vielām var tikt arī ar negodprātīgu ārstu atbalstu. No vienas puses, ārsts palīdz, bet, no otras, ne vienu vien iegrūž nelaimē," secināja Eglīte.

Izmeklētāja, paužot savu viedokli par cilvēku atbalstu savam ģimenes ārstam, sacīja, ka sākumā pacienti bijuši atsaucīgi un labprāt snieguši liecības, bet, kad policija Jakovinu atzina par aizdomās turamo, pacienti centušies glābt savu dakteri, sniedzot nepatiesas liecības.

Izmeklētāja bijusi pārsteigta, ka Veselības norēķinu centrs (VNC) gadu ir maksājis naudu ģimenes ārstam, kurš strādājis bez sertifikāta. Sazinoties ar VNC vadību, policija noskaidrojusi, ka tā joprojām uzskata, ka ar aizdomās turamo ārstu viss ir kārtībā.
Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidents Pauls Princis norādīja, ka gan Veselības ministrija, gan arī Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) bijusi informēta, ka dakterim ir problēmas ar sertifikāta saņemšanu, jo viņš nav iesniedzis visus nepieciešamos dokumentus, tomēr neviena no atbildīgajām institūcijām nav reaģējusi. Bet LĀB prezidents Pēteris Apinis uzskata, ka Latvijā nereti publiski tiek noķengāti cilvēki pirms tiesas sprieduma, pamatojoties uz nesaprotamām policijas aktivitātēm.

Ģimenes ārstam Jakovinam ir vislielākā prakse Latvijā – ap 5000 pacientu, no kuriem 900 ir bērni. Gan iepriekšējā asociācijas vadītāja Sarmīte Veide, gan arī pašreizējais prezidents Princis neslēpa, ka tik nopietnā asociācijas uzmanības lokā un tik ilgstoši neesot bijis neviens no viņu kolēģiem.

Arī Veselības inspekcija ir pievērsusi uzmanību ārsta profesionālajai darbībai, veicot pārbaudes pēc tiesībsargājošo iestāžu iesniegumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!