Foto: stock.xchng

Latgalē šogad četros senkapos izlaupīti vairāk nekā 400 apbedījumu, informē Ludzas novada pašvaldība.

Dome vēsta, ka izpostīti senkapi Šķilbēnu, Medņevas, Kaunatas un Stoļerovas pagastā. Valsts policija sākusi kriminālprocesus un izmeklē notikušo.

Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes pārstāve Anastasija Laizāne pastāstīja, ka saistībā ar notikušajām izlaupīšanām Balvu pusē policija sāka kriminālprocesu  par valsts aizsardzībā esoša kultūras pieminekļa iznīcināšanu, bojāšanu vai apgānīšanu.

Veicot izmeklēšanu tika pārbaudītas vairākas personas, atrasti vairāki priekšmeti, kuri varētu būs no apbedījumiem, taču pagaidām aizdomās turētā statuss nevienai personai nav piemērots.

Tāpat Valsts policija sāka kriminālprocesu par notikušajām izlaupīšanām Rēzeknes pusē. Tur izrakumi tika veikti apmēram piecu hektāru lielā platībā. Arī šajā kriminālprocesā aizdomās turētā statuss nevienai personai nav piemērots.

Arheoloģiskās senvietas jeb senkapi un viduslaiku kapsētas ir līdz 18.gadsimtam veidotas apbedījumu vietas. Likums noteic, ka arheoloģiskajās senvietās zemē, virs zemes vai ūdenī atrastas senlietas ar datējumu līdz 17.gadsimtam ieskaitot pieder valstij un glabājamas muzejos.

Tāpat likums paredz, ka par objektiem, kuri atrasti zemēs, virs zemes, ūdenī, būvēs vai to daļās un atliekās un kuriem varētu būt vēsturiska, zinātniska, mākslinieciska vai citāda kultūras vērtība, kā arī par to atrašanas vietu un apstākļiem atradējam nekavējoties jāziņo Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai. Par valsts aizsargājamu kultūras pieminekļu iznīcināšanu un bojāšanu likumā paredzēta kriminālatbildība un kultūrvēsturiskai videi nodarītā kaitējuma atlīdzināšana.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!