Foto: LETA
Tā dēvētajā "Latvenergo" amatpersonu lietā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sadarbojas ar 16 valstīm, nosūtot vairāk nekā 30 tiesiskās palīdzības lūgumus, šodien pēc žurnālistu un KNAB priekšnieka amata atsevišķu pretendentu "spiediena" atzina KNAB Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore, kura pati arī pretendē uz biroja priekšnieka krēslu.

KNAB pārmetumus par sabiedrības neinformēšanu par tā dēvētajām skaļajām lietām izteica Māris Gulbis, un Šikore bija spiesta attaisnot KNAB darbu. Viņa sacīja, ka lietas izmeklēšanā ir ieguldīts ļoti liels darbs, pie lietas strādājot vairāki izmeklētāji, un tā esot ļoti sarežģīta. Tā kā amatpersonām, kuras ir iesaistītas šajā lietā, ir zināmas shēmas, kā slēpt noziegumu pēdas, kas ved ārpus Latvijas, tad birojam ir jāsastrādājas ar daudzām citām valstīm.

Plašāku informāciju Šikore gan nesniedza, vien apliecinot, ka darbs pie šīs lietas izmeklēšanas notiek.

Šajā lietā KNAB par aizdomās turētām atzinis 17 personas, tostarp sešas amatpersonas. Tā dēvētajā "Latvenergo" amatpersonu lietā ir aizdomas par 1,13 miljonu eiro (791 000 latu) atmazgāšanu, aizturēto vidū 2010.gada vasarā bija pieci uzņēmumu "Latvenergo" un AS "Sadales tīkls" darbinieki un trīs privātpersonas.

Pēc KNAB domām, valsts uzņēmumu pārstāvji, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli un rīkojoties pretēji dienesta interesēm, ar mērķi prettiesiski gūt sev materiālu labumu nodrošinājuši labvēlīgu lēmumu pieņemšanu dažādu privātu uzņēmumu interesēs saistībā ar publiskajiem iepirkumiem un rekonstrukcijas darbiem vairākos objektos.

Šajā lietā tika apcietināts "Latvenergo" prezidents Kārlis Miķelsons, viceprezidents Aigars Meļko un SIA "Energy Consulting" īpašnieks Andrejs Livanovičs, kuram kopā ar abām "Latvenergo" amatpersonām bijis kopīgs uzņēmums "Innovia", kā arī AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Ivars Liuziniks un viņa vietnieks Andrejs Stalažs, kā arī "Sadales tīkla" Austrumu reģiona tehniskais vadītājs Edgars Vitkovskis.

Aģentūras LETA izpētītais arī liecina, ka ar Livanoviču saistītas it kā igauņu izcelsmes kapitāla firmas no Meļko meitas un Miķelsona 2007.gadā iegādājās nekustamos īpašumus, kopumā samaksājot aptuveni 631 000 latu.

Tieši 2007.gadā Livanoviča konsultāciju kompānija "Energy Consulting" guva rekordpeļņu - 1,81 miljonu latu, kas esot bijusi iespējama, pateicoties vairākiem ar ārvalstu energokompānijām noslēgtiem līgumiem. Neoficiāli nozares pārzinātāji izsaka minējumus, ka šīs konsultācijas varētu būt saistītas ar ārvalstu kompāniju biznesa interesēm Latvijā, tostarp dalību konkursos.

Livanovičs iepriekš bijis arī koncerna "Alstom Power" pārstāvis Baltijā, bet "Alstom" ir ilggadējs "Latvenergo" partneris dažādos rekonstrukcijas projektos.

Īpašumus no "Latvenergo" amatpersonām un viņu radiniekiem pirka Igaunijas kompānija "Isengar OU" un tās meitasfirma, kuru vada Livanovičs.

Pēc Eiropas Biznesa reģistra datiem, "Isengar OU" formālie dibinātāji un vadītāji ir finanšu konsultāciju uzņēmums "Kermon" un tā amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!