Ekvadorā nogalinātajiem Latvijas jūrniekiem pirms nelaimes gadījuma bijis strīds ar vietējiem iedzīvotājiem, preses konferencē pēc atgriešanās no Ekvadoras atzina ievainotais Liepājas jūrnieks Valērijs Acuta.
  • Divas automašīnas mēģinājušas bloķēt ceļu
  • Atsaka medicīnisko palīdzību
  • Taksists maina liecību

    Decembra sākumā Dienvidamerikas valstī Ekvadorā divi Latvijas jūrnieki nogalināti, bet viens ievainots. Jūrnieki bijuši no ASV kompānijai piederošā kuģa "Cadiz Carrier" komandas. Viens no nogalinātajiem ir rīdzinieks Valērijs Hļebņikovs, otrs - liepājnieks Mihails Frobkovs, savukārt ievainotais ir kuģa bocmanis Acuta.

  • Divas automašīnas mēģinājušas bloķēt ceļu
  • Acuta pastāstīja, ka 1.decembra vakarā visi trīs vakariņojuši kādā no Bolivaras ostas vasaras kafejnīcām. Acuta uz brīdi izgājis, bet atgriežoties pamanījis, ka biedri skaļi sarunājas ar vairākiem ekvadoriešiem. Pēc vakariņām Latvijas jūrnieki ar taksometru atgriezušies ostā, taču aptuveni pēc 15 minūtēm viņus apdzinušas divas vieglās automašīnas, kas mēģinājušas nobloķēt ceļu.

    No abām automašīnām izkāpuši seši ekvadorieši. Viens pa mašīnas priekšējo logu iebāzis pistoli, ko Acuta saķēris un mēģinājis izraut. Tomēr cilvēks sācis šaut. Automašīna apšaudīta arī no aizmugures, un Acuta pieļāva, ka auto apšaudījuši trīs cilvēki. Acuta sajutis stipras sāpes vaigā un krūtīs un nokritis starp automašīnas sēdekļiem.

    Pēc apšaudes Acuta izkāpis, lai meklētu palīdzību. Jūrnieks apstādinājis autobusu, kurā braukuši vēl divi viņa kolēģi. Vīrieši no automašīnas izvilkuši 21 gadus veco Hļebņikovu, kas jau bija miris. Otrs jūrnieks - Frobkovs vēl elpojis. Acuta sācis viņu mākslīgi elpināt, tomēr vīrietis nomiris.

    Apšaudē rokā ievainots arī vietējais taksists.

  • Atsaka medicīnisko palīdzību
  • Ātrā medicīniskā palīdzība Acutu nogādājusi slimnīcā, taču tur viņam nezināmu iemeslu dēļ atteikta palīdzība. Arī citā slimnīcā palīdzība viņam nav sniegta. Visbeidzot vīrietis aizvests uz kādu slimnīcu, kur mediķi tikai pēc divām dienām konstatējuši lodi žoklī. Pēc operācijas Acuta atteicies no tālākās medicīniskās palīdzības un pieprasījis viņu izrakstīt, lai dotos uz mājām.

  • Taksists maina liecību
  • Acutam neesot versijas par notikušo un viņš arī apšaubīja to, ka noziedznieki ir notverti. Viņaprāt, vietējās varas iestādes centīsies lietu noklusēt. Arī taksists pēc pāris dienām iesniegumā policijai rakstījis, ka šāvēji bijuši nēģeri, nevis ekvadorieši.

    Acuta pastāstīja, ka Ekvadorā viņš bija pirmoreiz un pēc divām nedēļām viņam būtu beidzies darba līgums.

    "Dobson kuģu aģentūras" direktors Vladimirs Aleksandrovs atzina, ka visi jūrnieki pirms došanās jūrā esot bijuši apdrošināti un bojā gājušo jūrnieku ģimenēm pilnībā tiks izmaksāta kompensācija. Materiālu palīdzību jūrnieku ģimenēm snieguši arī viņu kolēģi.

    Ievainotajam jūrniekam visas ārstēšanās laikā apdrošināšanas kompānija izmaksās darba algu, turklāt viņam un viņam ģimenei tiks piešķirta ceļazīme uz kādu no rehabilitācijas iestādēm Jūrmalā.

    Aleksandrovs arī atzina, ka Liepājas pašvaldībai netiks lūgta palīdzība bojā gājušo ģimenēm, jo pilsētas dome nav tik bagāta, turklāt aģentūra nevēloties "ķēpāties ar domes birokrātiju".

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!