Foto: VID
Pirmdien lidostā "Rīga", ieceļojot no Romas, aizturēts narkokurjers, kurš vēderā dobumā mēģināja ievest gandrīz kilogramu kokaīna, trešdien žurnālistiem apliecināja Muitas kriminālpārvaldes priekšnieks Edijs Ceipe.

Narkotikas bijušas iepakotas vairākos plastikāta maisiņos un to kopējā vērtība melnajā tirgū varētu būt ap 20 000 līdz 50 000 latu. Ceipe sacīja, ka viela bijusi plānota Latvijas tirgum.

Ceipe trešdien žurnālistiem atzina, ka šis ir nebijis gadījums, kad Latvijā ir pieķerts narkokurjers, kurš aizliegtās vielas pārvadājis sev vēderā. Vīrietis apmēram 800 gramus ar šķidrinātu kokaīnu pildītas kapsulas, iespējams, vedis no Argentīnas, taču Latvijā viņš ieceļojis no Romas. 1977.gadā dzimušais vīrietis jau iepriekš bija nonācis likumsargu uzmanības lokā, viņš arī agrāk ir tiesāts, taču par noziegumiem, kas nav saistīti ar nelegālu narkotiku apriti.


Šoreiz atbildīgajiem dienestiem radušās aizdomas par vīrieša ieceļošanu, un arī viņa uzvedība liecinājusi, ka viņš kaut ko slēpj. Vīrietis sarunā ar muitniekiem gan smējies, gan bijis drūms, un viņa uzvedība raisījusi aizdomas. Tāpēc, lai arī ceļotāja bagāžā nekādas aizliegtas vielas netika atrastas, muitnieki nolēma vīrieti nosūtīt pārbaudei uz slimnīcu.

Sākumā vīrietis nonācis P.Stradiņa slimnīcā, kur mediķi konstatēja, ka vīrieša kuņģī un zarnu traktā atrodas svešķermeņi. Vēlāk viņš nosūtīts uz Austrumu slimnīcu, kur no vīrieša ķermeņa ārstu uzraudzībā izvadītas ar kokaīnu piepildītas kapsulas. Pēc tam vīrietis aizvests no slimnīcas un patlaban ir arestēts.

Muitas šefs atzina, ka narkokurjers ir ļoti novājināts, jo ilgu laiku neko nav ēdis un pārticis tikai no ūdens. Ceipe pateicās mediķiem par operatīvu darbu, jo, ja pat tikai viena no norītajam kapsulām sprāgtu, kurjers būtu miris.

Kurjers pagaidām likumsargiem nav atklājis to, cik viņam ir maksāts par šādiem kurjera pakalpojumiem. Par notikušo ir sāks kriminālprocess un tagad vīrietim draud pat 15 gadu cietumā.

Ceipe izteica cerību, ka fotogrāfijas, kurās redzams, kā izskatās tikko no cilvēka organisma izvadītas narkotikas, atturēs cilvēkus no narkotiku lietošanas.

Policija šā gada sākumā atklāja, ka tieši pēdējo gadu laikā pieaugusi tendence Latvijas valstspiederīgajiem iesaistīties narkotiku pārvadāšanas "biznesā". Tas esot saistīts ar ieilgušo ekonomisko krīzi, kad daudzi zaudējuši darbu un līdz ar to arī ienākumus.

Tā, piemēram, janvāra beigās Valsts policija informēja, ka vairākās Eiropas un Dienvidamerikas valstīs tiesas procesus gaida līdz 20 narkokurjeriem no Latvijas.

Dažādās valstīs aiz restēm esošo Latvijas valstspiederīgo vecums ir no 18 līdz 40 gadiem, kuri pārsvarā ir no Vidzemes reģiona. Šie kurjeri galvenokārt esot meklēti savu paziņu vidū, daļa no viņiem bija nonākuši naudas grūtībās. Izmeklēšanā noskaidrots, ka kurjeram par vienu veiksmīgu narkotiku kontrabandas pārvešanas gadījumu maksāts no 2000 līdz 3000 eiro. Savukārt vervētāji par katru atrasto kurjeru saņēmuši ap 500 eiro.

Kurjeri narkotikas pārvadājuši divos veidos - vai nu savā ķermenī, konkrētāk, kuņģī, vai arī bagāžā, pārvietojoties ar lidmašīnu.

Pagājušā gada laikā, izšķīstot lielam daudzumam narkotiku cilvēka ķermenī, miruši trīs narkokurjeri no Latvijas, iepriekš informēja policija.

Video: www.nra.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!