Foto: Scanpix
Prokuratūra pie kriminālatbildības par dalību bruņotā konfliktā Austrumukrainā saukusi kādu vīrieti, kura identitāte netiek konkretizēta.

Kā portāls "Delfi" uzzināja prokuratūrā, šā gada 28. aprīlī Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors pie kriminālatbildības saucis vīrieti par to, ka viņš iesaistījās, aktīvi piedalījās militāri apmācītu formējumu izdarītos noziegumos un prettiesiski piedalījās bruņotā konfliktā Austrumukrainā, kas vērsts pret Ukrainas teritoriālo neaizskaramību.

Ar savām darbībām apsūdzētais izdarīja noziedzīgus nodarījumus, kas paredzēti Krimināllikuma 77.1 pantā (2015. gada 12. februāra Krimināllikuma redakcijā) – prettiesiska piedalīšanās bruņotā konfliktā, un Krimināllikuma 89.1 panta otrajā daļā (2012. gada 13. decembra Krimināllikuma redakcijā) – dalība noziedzīgā organizācijā.

Lai nodrošinātu izmeklēšanas noslēpumu, detalizētāka informācija pagaidām netiks sniegta.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Krimināllikums par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā, tas ir, par aktīvu piedalīšanos ārpus Latvijas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā, kas vērsts pret valsts teritoriālo neaizskaramību vai politisko neatkarību vai citādi ir pretrunā ar Latvijai saistošām starptautiskajām tiesībām, neievērojot normatīvos aktus vai Latvijai saistošus starptautiskos līgumus, kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Par noziedzīgas organizācijas vadīšanu vai piedalīšanos šādas organizācijas izdarītajos noziegumos Krimināllikums kā sodu paredz piemērot mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!