Maskavas pilsētas tiesā otrdien sākusies prāva pret baņķieriem, tajā skaitā arī no Latvijas, kuri pirms dažiem gadiem aizturēti par vairāku simtu miljonu dolāru atmazgāšanu un pārskaitīšanu uz ārzemēm.
Pēc Maskavas Izmeklēšanas pārvaldes versijas, atmazgāšanas shēmas izdomājuši un īstenojuši "Cassaf-bank" direktors un "Atlant-bank" revīzijas komisijas priekšsēdētājs Aleksejs Ušakovs un viņa līdzstrādnieki, kā arī "Comet-bank" vadītāji Agris Freifalts un Agnis Liepiņš.

Krievijas laikraksts "Vremja novostej" trešdien ziņo, ka uz apsūdzēto sola ir "International Cassaf Bank Corporation" vadītāji, kuri, pēc izmeklēšanu veikušo Maskavas detektīvu domām, ir bijuši līdzdalībnieki 300 miljonu ASV dolāru, triju miljardu Krievijas rubļu, četru miljonu Vācijas marku, 80 miljardu Baltkrievijas rubļu un 15 miljonu Ukrainas grivnu atmazgāšanā.

Laikraksts vēsta, ka šo finansistu pakalpojumus izmantojusi "liela daļa lielāko Krievijas kompāniju un vairākas rietumu firmu pārstāvniecības". "Sarežģītajā netīrās naudas transportēšanas shēmā bija iesaistīti daudzas ārzonas, kā arī vairākas ārvalstu bankas, tajā skaitā skandalozi pazīstamā "Bank of New York," vēsta "Vremja novostej".

Taču "Vremja novostej" norāda, ka neviens no "naudas mazgātavas" klientiem - naftas korporācijām, spirta rūpniekiem, graudu tirgotājiem, sporta apģērbu ražotājiem, - nestāsies tiesas priekšā kā apsūdzētais, jo oligarhi veikuši darījumus ar fiktīvu firmu starpniecību.

Uzņēmēji izveidoja firmas, kuras reģistrēja, izmantojot pazaudētas vai viltotas pases, un atvēra tām rēķinus Nauru reģistrētajā "Cassaf-bank". Pēc tam uzņēmumi, kuri gribēja atmazgāt naudu, ar šīm firmām slēguši fiktīvus līgumus, pārskaitīja uz to rēķiniem lielas summas, bet pēc tam, izmantojot sarežģītu shēmu, nogādāja naudu ārzemēs.

Tiesnese Zoja Zadorožņikova laikrakstu "Vremja novostej" informēja, ka pagaidām tiek lasīts 600 lappušu garais apsūdzības slēdziens. Pēc tam tiesa nopratinās vairāk nekā 300 liecinieku. "Vajadzēs izsaukt cilvēkus gandrīz no visas pasaules, tāpēc vēl ir agri runāt par to, kad beigsies tiesa šajā lietā," sacīja Zadorožņikova. Izmeklētāji apgalvo, ka mēnesī "Cassaf-bank" rēķinos ieskaitīti vidēji 30 miljoni "netīro" dolāru. "Cassaf" bija korespondējošie rēķini "Atlant-bank", bankās "Rossijskij kredit", MDM, kā arī Ženēvas "Inter Maritime Bank" ("IMB Geneva").

Bankām "Rossijskij kredit" un MDM bija Krievijas Centrālās bankas ģenerāllicences, kas atļauj eksportēt valūtu, tāpēc "Cassaf" pārskaitīja naudu uz šīm bankām un pieprasīja to tālāk pārskaitīt uz "IMB Geneva". Tranzītā caur "Bank of New York" miljoni nokļuva "Cassaf-bank" rēķinos bankā "IMB Geneva".

Naudas atmazgāšanas shēmas organizatorus aizturēja Krievijas Reģionālās pārvaldes cīņai ar organizēto noziedzību darbinieki 1998. un 1999.gadā. Pēc izmeklētāju teiktā, izdevies konstatēt tikai viena Krievijas uzņēmuma - ieroču eksporta monopola "Rosvooružeņije" - līdzdalību šajā lietā. Aizdomas radījuši vairāki šīs kompānijas ieroču pārdošanas darījumi. "Tomēr visus šos materiālus vēl 1998.gadā paņēma Ģenerālprokuratūra," raksta "Vremja novostej".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!