Foto: Rīgas Pašvaldības policija

Svētdien, 15. aprīlī, Mīlgrāvī 25 gadus vecs vīrietis uzbrucis savai mātei ar ķebli, portālu "Delfi" informē Rīgas pašvaldības policija (RPP).

Izsaukumu uz Mīlgrāvi RPP saņēma pirms pulksten 21. Ierodoties pie daudzdzīvokļu nama, policisti sastapa izsaucēju – satrauktu kundzi ar asins traipiem matos.

Sieviete kārtībsargiem klāstījusi, ka dēls viņai ar ķeblīti iesitis pa galvu. Viņa bēgusi no mājām, lūdzot pirmajam garāmgājējam izsaukt policiju.

RPP izsauca mediķus, bet paši devās uz dzīvokli, kur sastapa 25 gadus vecu vīrieti. Viņš noliedza, ka būtu pacēlis roku pret māti.

Pārbaudot vīrieša datus, policisti atklāja, ka jaunietim ir spēkā tiesas lēmums par pagaidu aizsardzību pret vardarbību, kas neļauj pietuvoties viņa mātei vai dzīvoklim tuvāk par 200 metriem.

Puiša māte skaidroja, ka viņš paturējis sev rezerves dzīvokļa atslēgas, tāpēc atkal iekļuvis miteklī. Jaunietis arīdzan draudējis, ka izsitīs nama logus, ja viņu dzīs prom. Valsts policiju sieviete nav informējusi, jo baidījusies. Turklāt sazvanīt likumsargus būtu grūti, jo dēls arīdzan nozadzis viņas mobilo tālruni, ko aiznesis uz lombardu pārdot.

Drīz vien uz dzīvokli ieradās Valsts policija. Savukārt mediķi ieteica kundzei doties uz slimnīcu, taču viņa no palīdzības atteikusies.

RPP atgādina, ka jau kopš 2014. gada ģimenes vardarbībā cietušie var saņemt tūlītēju aizsardzību pret vardarbību, ja varmāka apdraud cietušā dzīvību, brīvību un veselību. Pagaidu aizsardzību pret vardarbību cietušais var lūgt gan policijai, gan tiesai.

Likumsargi, ierodoties notikuma vietā, nekavējoties var pieņemt lēmumu par nošķiršanu un uzlikt par pienākumu varmākam pamest dzīvokli, kā arī aizliegt tam tuvoties mājoklim un cietušajam. Lēmums jāizpilda nekavējoties un var būt noteikts līdz astoņām dienām. Tomēr šo termiņu var pagarināt līdz gadam, iesniedzot prasību tiesā. Šādos gadījumos tiesa lēmumu pieņem nekavējoties.

Ja varmāka neievēro tiesas lēmumā noteikto, nekavējoties ir jāziņo Valsts policijai pa tālruni 110. Likumsargu pienākums ir nodrošināt tiesas lēmuma izpildi, kā arī izvērtēt, vai uzsākt kriminālprocesu pret varmāku par tiesas lēmuma nepildīšanu.

Krimināllikums paredz, ka par ļaunprātīgu nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!