Kratīšanu Latvijas Televīzijas (LTV) žurnālistes Ilzes Naglas mājās policija veikusi steidzamības kārtā ar prokurora atļauju, tāpēc tiesneša piekrišana iegūta tikai nākamajā dienā - trešdien.

Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins trešdien žurnālistiem norādīja, ka kratīšana nav saistīta ar žurnālistes profesionālo darbību, un noliedza presē pausto, ka noticis pret preses brīvību vērsts solis.

Kriminālporcesa likums nosaka, ka kratīšanu izdara ar izmeklēšanas tiesneša vai tiesas lēmumu. Savukārt neatliekamos gadījumos, kad novilcināšanas dēļ meklējamie priekšmeti vai dokumenti var tikt iznīcināti, noslēpti vai sabojāti vai arī meklējamā persona var aizbēgt, kratīšanu var izdarīt ar procesa virzītāja lēmumu. Ja lēmumu pieņem izmeklētājs, tad kratīšanu izdara ar prokurora piekrišanu. Kā trešdien norādīja policijas priekšnieks, saistībā ar kratīšanu pie žurnālistes procesa virzītājs ir rīkojies likumīgi.

Kriminālpolicijas priekšnieks Rauls Kviesītis trešdien žurnālistiem kā piemēru minēja arī citas krimināllietas, kur bija svarīgi procesuālās darbības veikt ļoti steidzīgi, lai nepazaudētu iegūstamos pierādījumus. Gan Kviesītis, gan Voins uzsvēra, ka žurnālistei ir liecinieces statuss un kratīšanā policija vēlējās noskaidrot, vai Naglas datorā nav nelikumīgi ielādētas datnes no Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS). Policijas vadība kategoriski noliedza, ka kratīšana būtu saistīta ar interesi par žurnālistes informācijas avotiem.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka otrdien pēc pulksten 22 policija aizturējusi personu, kura sevi dēvē par Neo un kuru tur aizdomās par VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) datu iegūšanu un publiskošanu. Policija ne apstiprina, ne noliedz, ka aiz Neo varda slēpies Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas fakultātes pētnieks Ilmārs Poikāns. Tās pat dienas vakarā policija veica kratīšanu Naglas dzīvesvietā. Tieši Nagla LTV raidījumā "De facto" pirmie vēstīja par datu noplūdi no VID.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!