Foto: Shutterstock
Muitas dienesta darbinieki novērojuši, ka patlaban aktuālākā tendence ir viltotu preču tirdzniecība interneta veikalos un to nosūtīšana adresātam pa pastu vai ar kurjera starpniecību, atzīst Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes direktore Ingrīda Gulbe-Otaņķe.

Muitas pārvaldes novērojumi liecina, ka īpaša uzmanība jāpievērš zīmolu precēm, kas iegādātas tādās interneta vietnēs kā, piemēram, "ebay.com" un "aliexpress.com", kā arī citās līdzīgās lapās. Tieši sūtījumos no šīm interneta vietnēm visbiežāk muitnieki konstatē kontrafaktu preču sūtījumus.

Tirgojot viltotās preces internetā, Latvija kļūst par galamērķa valsti, taču pērn viltotās preces caur Latviju sūtītas arī tranzītā. Visvairāk viltoto preču Latvijā nonāk no Ķīnas, Honkongas, Indijas, Singapūras un Apvienotajiem Arābu Emirātiem, liecina muitnieku novērojumi. It īpaši Latvijas patērētājiem jāuzmanās no neoriģinālajiem medikamentiem vai elektronikas, jo tā var būt potenciāli bīstama.

Arī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) vecākā inspektore Iveta Urbāne piekrīt, ka galvenais izplatīšanas ceļš viltojumiem Latvijā ir interneta veikali, taču vienlaikus viltojumi ir konstatēti arī veikalos un tirgos. Visbiežāk viltojumi tiek tirgoti Rīgā un Daugavpilī.

Muitas pārvaldes un ENAP darbinieku aplēses liecina, ka visplašāk tiek pārdoti galantērijas preču, apģērbu un apavu viltojumi. ENAP darbiniekiem viltotās preces sanākot aizturēt faktiski katru nedēļu.

Pārsvarā preces Latvijā ievestas caur Eiropas Savienības (ES) iekšējo robežu – no Lietuvas un Polijas. Izcelsmes valsts šādām precēm parasti ir Turcija un Ķīna.

2016. gada pirmajos četros mēnešos 188 gadījumos konstatētas 10 598 viltoto preču vienības. Statistika liecina, ka tas ir par 137% vairāk nekā tajā pašā laika periodā pērn. Būtiskais pieaugums skaidrojams ar to, ka šogad muitnieki atklājuši vairākus apjomīgus viltoto preču gadījumus tādās preču grupās kā apavi, mobilo telefonu aksesuāri.

Savukārt 2015. gadā Muitas pārvalde aizturējusi 509 kravas un sūtījumus, kuros izņemti gandrīz 90 000 kontrafakto preču vienību. Tas ir par 52,9% vairāk nekā gadu iepriekš.

Muitā gandrīz ikdienu atbildīgās amatpersonas pieņem lēmumus par viltoto preču iznīcināšanu. Līdz ar to Muitas pārvalde aicina ikvienu rūpīgi izvērtēt internetā iegādāto preču izcelsmi, it sevišķi iegādājoties medikamentus un elektroierīces, kā arī izvēloties zīmolu preces bērniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!