Foto: F64

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki otrdien, 9.decembrī no Valguma ezera Engures novadā izcēluši šoziem pirmo noslīkušu zemledus makšķernieku, portālu "Delfi" informēja VUGD Sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Viktorija Gribuste.

Pulksten 16:26 VUGD saņēma satrauktu zvanu par to, ka radinieks no rīta aizgājis makšķerēt un vairs nav sazvanāms. Savukārt uz ezera ir redzamas tikai viņa drēbes.

Ugunsdzēsēji devās uz Valguma ezeru un redzēja, ka apmēram 100 metru attālumā no krasta blakus āliņģim ir redzama makšķernieka kaste un apģērbs. Pārmeklējot ezeru, apmēram divu metru attālumā no āliņģa ugunsdzēsēji ieraudzīja noslīkušo 52 gadus veco vīrieti.

Noslīkušo ugunsdzēsēji izcēla un nogādāja krastā.

Ugunsdzēsējus pārsteidza pārgalvīgā makšķernieka lēmums doties uz ledus, kad tā biezums bijis tikai apmēram divi centimetri. Turklāt netālu no viņa izvēlētās makšķerēšanas vietas bija atklāts ūdens, jo tur ezeram cauri tek Slocenes upe.

VUGD atkārtoti brīdina, ka patlaban atrasties uz ledus ir ārkārtīgi bīstami, un tas apdraud cilvēka veselību un dzīvību. Ledus kārta vēl tikai veidojas un tā ir ļoti plāna. Kā norādījuši ugunsdzēsēji, ledus sega veidojas pakāpeniski, sākot no krasta. Tāpēc, pasperot jau pāris metrus no krasta, cilvēks var ielūzt. Tāpat ledus sega ir plānāka vietās, kur ūdenskrātuvēs ietek rūpnieciskie ūdeņi, kā arī pie tiltiem un vietās, kur aug niedres, krūmi vai atrodas citi priekšmeti.

Dienests aicina iedzīvotājus nepaiet vienaldzīgi garām, redzot bērnus vai pusaudžus slidināmies pa nedrošo ledu. Ikviens iedzīvotājs aicināts jauniešus brīdināt par bīstamību. Savukārt, ja cilvēki ir aizgājuši pārāk tālu no krasta un var rasties problēmas atgriezties atpakaļ, iedzīvotājiem nekavējoties jāzvana ugunsdzēsējiem. Tāpat jārīkojas gadījumā, ja cilvēks ir ielūzis ledū.

Kopumā laikā otrdienas pulksten 6:30 līdz trešdienas, 10.decembra, pulksten 6:30 VUGD saņēmis 31 izsaukumu. Dzēsti 17 ugunsgrēki, veikti 12 glābšanas darbi. Divi izsaukumi bijuši maldinoši.

Ugunsgrēkos nav cietuši vai bojā gājuši cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!