Foto: AFP/Scanpix
Pašā jūlija izskaņā Ogres novada Krapes pagastā vairāki kādas ģimenes locekļi, iespējams, vienojušies "kopīgā operācijā" – jaunas sievietes nolaupīšanā, jo viņai bijis romāns ar vienu no ģimenes vīriešiem – 32 gadus veco Danīlu. Sieviete esot ievilkta mašīnā, kur Danīla sieva Una 19 gadus veco Ingu situsi, bet Unas tēvs un brālis pat draudējuši ar ieroci, portālam "Delfi" stāsta cietušās sievietes advokāts Andrejs Krūmiņš.

Advokāts portālam "Delfi" atklāj ļoti skaudru un pat šausminošu notikumu ķēdi, kur aizdomu ēna krīt arī pār policiju un tās objektivitāti šajā lietā. Viņš stāsta, ka Ogres iecirknis, kurā ar iesniegumu par nolaupīšanu jau pēc tikšanas brīvībā bija vērsusies Inga, sākt kriminālprocesu sākotnēji bija atteicies. Atteikuma iemesls nav zināms, taču sarunā ar portālu "Delfi" Inga paskaidro, ka likumsargi viņai vairākkārt jau uzreiz pēc iesnieguma iesniegšanas sacījuši - "nav ko tev tērēties ar advokātu, tāpat nekas nebūs".

Pašu Ingu portāls "Delfi" satiek viņas nolīgtā advokāta birojā Rīgas centrā. Sievietes tumšie mati brīvi krīt pāri pleciem un, sēžot iepretim advokātam, viņa izskatās mierīga. Taču uz viņas rokām redzami pabalējušu zilumu nospiedumi. No savas dzīvesvietas Ogres pusē sieviete līdz Rīgai esot nākusi kājām. Neskatoties uz birojā valdošo mieru, atceroties nesenos notikumus sieviete saspringst, taču tomēr piekrīt, ka portāls "Delfi" ir klāt viņas sarunā ar advokātu. Inga runā ātri, taču skaidri atminas dažādas notikušā detaļas, piemēram, kā Una viņai situsi pa vēderu un galvu vai to, kā kritusi histērijā, kamēr Unas ģimenes locekļi par viņu ņirgājušies.

Inga ir bārene - viņa mācījusies internātskolā un dzīvojusi bērnu namā, bet 15 gadu vecumā tikusi adoptēta un nokļuvusi audžuģimenē Aglonā. Tur nodzīvojusi līdz pat 17 gadu vecumam, kad jauniegūtie vecāki no meitenes atteikušies. Būdama 16 gadus veca, meitene apprecējusies ar 35 gadus vecu vīrieti, bet šī laulība pajukusi "nesaskaņu ģimenē dēļ". Abu laulībā piedzimusi meitiņa, kurai nule kā palikuši divi gadi. Meitenīte dzīvo pie Ingas.

Pēc laulības šķiršanas sievietei nav bijis, kur dzīvot. "Valsts dzīvokli nedeva, jo es biju bijusi precējusies," saka Inga. Vēl būdama precējusies, Inga kopā ar vīru pārvākusies uz Krapes pagastu. Pēc šķiršanās viņai paveicies dabūt darbu pie kādas mājas saimnieces - Ivetas, kura Ingu un viņas mazo meitu arī izmitinājusi pie sevis. Mēnesī Inga iztiek ar aptuveni 130 eiro. Kamēr meita neiet bērnudārzā, sieviete nestrādā, taču līdz ar mazās meitiņas bērnudārza gaitu sākšanos viņa plānojusi meklēt darbu. "Gribētu strādāt par pavāru vai konditoru, jo esmu to izmācījusies," norāda sieviete. Par savu bijušo vīru Inga neko sliktu nesaka - viņš maksājot alimentus, taču sīkākās detaļās par izjukušo laulību sieviete neieslīgst.

Inga stāsta, ka iepriekš draudzējusies ar Danīlu, ar kuru iepazinusies Rīgā. Vīrietis viņai esot melojis par savu attiecību statusu - viņš ne vārda nav minējis, ka pašam jau ir ģimene - sieva un bērns. Taču, tieši fakts, ka vīrietim jau pirms attiecībām ar Ingu bijusi ģimene, ir pamatā tālākajiem satraucošajiem notikumiem, kuros Inga tikusi ierauta.

Neko nezinot par vīrieša attiecību statusu, Inga bija sākusi romantiskas attiecības ar tuvējo Skrīveru iedzīvotāju Danīlu. Kad vēlāk uzzinājusi, ka vīrietis ir precējies un viņam ir bērns, Inga attiecības pārtraukusi, jo negribot "savu laimi būvēt uz citu nelaimes". Tiesa, par abu romānu bija uzzinājusi Danīla sieva Una un tam sekojušas arī draudu īsziņas, apgalvo Inga, nenoliedzot, ka arī viņa uz Unas draudiem atbildējusi ar draudiem. "Una rakstīja, ka, ja es iešu kaut vai garām viņu mājai Skrīveros, viņam man roku salauzīs, sasitīs mani," portālam "Delfi" stāsta Inga.

Sasien un iekausta

Jūlija nogales notikumus Inga atceras skaidri: naktī uz 26. jūliju viņa devusies pastaigā kopā ar savu draudzeni Lorensu, kad autobusa pieturā - apdzīvotā vietā Lobē, kurā abas sievietes atradušās, piestājusi Danīla sievas radu automašīna. Inga stāsta, ka Unas draudu dēļ viņai iepriekš bijis vienai bail rādīties ielās, tāpēc saimniece Iveta jauno sievieti vadājusi ar savu auto. Taču liktenīgajā jūlija vakarā Ingai nepaveicās. Inga saka, ka viņa gan pieturā piestājušo automašīnu esot pazinusi, bet sievietei prātā nav nācis, ka viņa tiks pazemota un piekauta.

No automašīnas izkāpis Unas tēvs Gvido, kurš ir arī Krapes pagasta pārvaldnieces vīrs - ar Unas brāli Elvi, kura draudzene ir Lorensa. Vīrieši Ingu esot sasējuši un iegrūduši automašīnā. Kā atminas Inga, Lorensa tobrīd vēl mēģinājusi uzbrucējus atvairīt, taču Elvis viņu esot pagrūdis malā. Inga aizvesta viņai nezināmā virzienā. Lai arī prombūtne nav bijusi ilga, gan Inga, gan viņas advokāts uzskata, ka sieviete tikusi nolaupīta, turklāt tieši tad viņai arī nodarīti viegli miesas bojājumi.

Cietusī stāsta, ka abi vīrieši bijuši brutāli. Elvim bijusi arī pistole. Savukārt Gvido Ingai mašīnā iesitis, jo viņa turpinājusi nolaupītājiem pretoties. Automašīnā atradušies arī Danīls un Una, kuri abi bijuši alkohola reibumā. Una Ingai situsi ar elkoņiem, kulakiem un ceļgaliem pa vairākām ķermeņa vietām, kā arī plēsusi matus. Ingai ticis draudēts, ka viņu sasitīs, aizvedīs uz purvu un noslīcinās, portālam "Delfi" stāta cietusī.

Kad kompānija nospriedusi, ka Inga ir gana iebaidīta, Gvido sacījis: "Ja kas, tu nokriti no mašīnas," atceras Inga. Viņas stāstītais liecina, ka Gvido Ingu brīdinājis: ja policija kaut ko uzzinās, viņš sievieti atradīs un viņa "nepaliks dzīva". Kad Inga tikusi prom no saviem pāri darītājiem, viņai palicis slikti, un viņa noģībusi. Pie Ingas ieradušies mediķi, kuri nogādājuši viņu slimnīcā.

Neilgi pēc tam, kad Inga atbrīvota, sievietes paziņa Ivars sazinājies ar advokātu Krūmiņu un izstāstījis viņam par notikušo. Inga portālam "Delfi" norāda, ka viņu situši trīs ģimenes vīrieši - Danīls, Gvido un Elvis, kā arī Danīla sieva Una. Turklāt Una vairākas reizes iesitusi arī jaunajai sievietei pa galvu. Pēc notikušā sievietes sejas labo pusi rotājis zilums, tāpat zilumos bijušas arī kājas un rokas. Pāridarītāji Ingu ietekmējuši arī morāli - apsaukājot un ņirgājoties par viņu, nu apgalvo cietusī.

Una rakstīja, ka, ja es iešu kaut vai garām viņu mājai Skrīveros, viņam man roku salauzīs, sasitīs mani.
Cietusī Inga

Policijas savādā rīcība

Jau nākamajā dienā pie Ingas slimnīcā ieradusies Lorensas mammas māsa, kura strādā par policisti Ogres iecirknī. "Viņu pie manis bija atsūtījis Gvido," ir pārliecināta Inga. Sieviete pamodusies palātā pieslēgta pie sistēmas, blakus bijusi policiste, kas nav stādījusies priekšā. Policijas darbiniece vaicājusi, vai cietusī "rakstīs liecību". Sākumā Inga domāja, ka ļaus ļaundariem tikt "cauri sveikā" un liecību nerakstīs, taču pārdomājusi un visu notikušo izstāstījusi policistei. Policijas darbiniece visu pierakstījusi, rakstīto iedevusi Ingai pārlasīt, un Inga zem savas liecības parakstījusies.

Slimnīcā Inga pavadījusi kopumā astoņas dienas. Kā liecina slimnīcas ārstu atzinums, ar ko iepazinās portāls "Delfi", Inga guvusi sasitumus un smadzeņu satricinājumu. Pēc viņas izlaišanas no ārstniecības iestādes pagājušas divas nedēļas līdz pie viņas ieradusies policija.

Ingu pārsteidzis veids, kā policija viņu "apciemojusi". "Policists bija ienācis manā istabā un mani pamodināja. Mājas durvis bija vaļā, bet viņš ne klauvējot, ne ko bija vienkārši ienācis iekšā. Atradis manu istabu un ienācis. Varbūt, ka es plika guļu," manāmi šokēta par šādu policijas darbinieka rīcību ir cietusī sieviete. "Policists man teica, lai ģērbjos, jo "mums ir jāaizbrauc uz Ogri parunāties". Vēl viņš meklēja arī Lorensu," notikumus atceras Inga.

Jauniete tomēr policijas automašīnā iekāpusi. Lai arī viņa norādījusi, ka ir sazinājusies ar advokātu un vēlas viņu pieaicināt sarunā, policists atcirtis, lai Inga "labāk netērējas uz advokātu, tāpat nekas nebūs". Inga tomēr zvanījusi advokātam Krūmiņam, kurš telefoniski pieprasījis iedot klausuli pie stūres sēdošajam likumsargam. "Policists man atbildēja, ka ir pie stūres un ar advokātu nerunās. Taču vēl īsu brīdi pirms advokāta zvana viņš brauca un sarunājās pa savu mobilo tālruni," stāsta sieviete.

Policijas iecirknī Inga aizvesta pie Ogres iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas vadītājas, kur Ingas klātbūtnē policijas darbiniece uzklausījusi liecinieces Lorensas sniegto liecību. Inga portālam "Delfi" norāda, ka priekšniece viņu atceroties vēl kopš skolas laikiem, kad strādājusi par nepilngadīgo lietu inspektori. Inga sarunā ar portālu "Delfi" nenoliedz, ka bijusi problemātisks bērns. "Es bieži bēgu prom no internātskolas, kurā mācījos, jo negribēju atgriezties bērnu namā," savus toreizējās satikšanās iemeslus ar inspektori atceras Inga. Vaicāta, vai Ingai bijušas citas sodāmības, viņa atbild noliedzoši. Skolas laikā viņa bēgusi tikai no skolas un bērnu nama. Savukārt pērn izsitusi kādai ēkai stiklu un sodīta par huligānismu.

Lorensa savos paskaidrojumos policijai norādījusi, ka Ingas pazušanas brīdī neesot bijusi klāt, jo devusies uz tualeti. Pēc liecinieces stāstītā policijai, Inga bijusi prom vien 20 minūtes. Taču pēc šādas liecības sniegšanas lieciniece zem saviem vārdiem nav parakstījusies, nepaskaidrojot iemeslus, atklāja cietusī jauniete.

Kamēr Inga vēl bijusi iecirknī, viņai zvanījis advokāts Krūmiņš un sacījis, lai viņa iet prom. Inga savam juridiskajam aizstāvim paklausījusi un aizgājusi. Vēlāk Lorensa Ingai teikusi, lai "labāk nevienam neko nestāsta". Tāpat Kriminālpolicijas nodaļas priekšniece Ingai esot likusi saprast, ka viņas iesniegumam par nolaupīšanu "nav jēgas". Priekšnieces arguments bijis, ka Lorensa liecinājusi citādāk nekā Inga. Turklāt, ņemot vērā pagātnes notikumus Ingas dzīvē, Lorensas liecība esot pārliecinošāka, proti, ka "tā ģimene nevarot tā izrīkoties".

Pārdarītāju ģimene Ingu nav likusi mierā arī pēc uzbrukuma. Augusta vidū Ingai zvanījis ģimenes galva - Gvido - un aicinājis "visu nokārot mierīgā ceļā". Savukārt Danīls Ingai zvanījis vairākas reizes, aicinot satikties divatā, ko darīt Inga atteikusies. "Viņš man teica, lai tikai pamēģinu liecināt pret viņu. Atklāti draudus viņš man neizteica, bet lika noprast, ka labi nebūs," stāsta Inga. Tāpat Danīls piedāvājies apmaksāt Ingas 94 eiro lielo slimnīcas rēķinu, jautājot vai tādā gadījumā "lieta būs beigusies". Inga gan norāda, ka šos piedāvājumus Danīls izteicis, būdams "ļoti labi iedzēris".

Inga paskaidro, ka likumsargi viņai vairākkārt jau uzreiz pēc iesnieguma iesniegšanas sacījuši - "nav ko tev tērēties ar advokātu, tāpat nekas nebūs".

Liktenīgais uzbrukums

Ingas advokāts Krūmiņš portālam "Delfi" rāda sagatavotos iesniegumus. Tie adresēti Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), Ģenerālprokuratūrai, kā arī policijas iecirknim. Advokāts norāda, ka Kriminālpolicijas nodaļas priekšniece Ingu pazemojusi, viņas klātbūtnē ņemot liecību no notikušā aculiecinieces, kā arī liekot saprast, ka Ingai no sava iesnieguma būtu jāatsakās. Līdz ar to Ingas aizstāvis lūdz KNAB izvērtēt policijas priekšnieces rīcību, bet prokuratūrai un Ogres iecirknim - lietu nododot izskatīšanai citam policijas iecirknim.

Kamēr policijā nav ierosināts kriminālprocess Inga ik dienas pavadot dzīvo bailēs. Viņa viena neiet ārā no mājas, tāpat pastaigās nevar vest savu meitu, vai aiziet uz veikalu pēc nepieciešamajām precēm. "Iveta man palīdz. Es, piemēram, aizbraucu līdz uz veikalu vai aptieku, iedodu naudu, bet viņa ieiet veikalā, es palieku sēdēt mašīnā," par savu ikdienu pēc notikušā stāsta Inga. Vaicāta par to, kā plāno vest savu meitu uz bērnudārzu, Inga norāda, ka arī ar to viņai palīdzēs Iveta.

Pāris dienas pēc portāla "Delfi" tikšanās ar Ingu, viņas advokāts informēja, ka Inga, kura bijusi otrā bērniņa gaidībās, nogādāta slimnīcā, jo bērns bija miris un bija jāveic tīrīšana. Kā norāda Krūmiņš, iespējams, Inga bērnu zaudējusi, jo tikusi sista pa vēderu, un bērniņš izslīdēja no dzemdes, bet ne pilnībā. Tāpat advokāts apgalvo, ka Ingas pārdarītāji zinājuši, ka sieviete bijusi stāvoklī, un, iespējams, tāpēc Una situsi Ingu arī pa vēderu.

Ar Danīlu portālam "Delfi" sazināties neizdevās. Savukārt Lorensa portālam "Delfi" no komentāriem atteicās, norādot, ka "tas ir murgs, tai meitenei vajag arsteties". Publiski pieejamā informācija liecina, ka Gvido nesen kā saņēmis valsts apbalvojumu - piemiņas zīmi par piedalīšanos barikādēs.

Savukārt Valsts policijas sabiedrisko attiecību speciālists Dairis Anučins, atbildot uz portāla "Delfi" jautājumiem, norādīja, ka 26. jūlijā policija saņēmusi informāciju no medicīnas iestādes, ka slimnīcā nogādāta sieviete ar miesas bojājumiem.

Policisti devušies uz slimnīcu, kur pieņemti paskaidrojumi un iesniegums no cietušās. No sievietes sniegtās informācijas lietas apstākļi neesot bijuši precīzi saprotami, kā arī paskaidrojumi bijuši neskaidri un pretrunīgi. Policijas pārstāvis norāda, ka tie nav saturējuši informāciju, no kuras varētu noprast, ka ir notikusi personas nolaupīšana.

Iegūt sīkāku informāciju par notikušo policijai no cietušās neesot izdevies, turklāt persona - cietušās paziņa -, uz kuru pati cietusī norādīja kā uz notikušās nolaupīšanas aculiecinieci, gluži pretēji, apgalvojusi, ka šāda situācija, kā norādījusi cietusī, nav notikusi. Pēc paskaidrojumu saņemšanas policija pieņēmusi lēmumu par administratīvās lietvedības sākšanu. Papildus policija norāda, ka administratīvās lietvedības sākšana neizslēdz iespēju lietas tālākā izskatīšanā sākt kriminālprocesu.

Administratīvās lietas ietvaros policisti sameklējuši cietušo sievieti, kura sākotnējo liecību sniegšanas laikā slimnīcā esot policistiem atteikusies nosaukt savas dzīvesvietas adresi. Policija cietušajai piedāvājusi doties uz iecirkni, lai precizētu situācijas apstākļus, kam viņa arī piekritusi. Paralēli, lai gūtu pilnīgāku priekšstatu par notikušo iespējamo noziedzīgo nodarījumu, uz iecirkni uzaicināta arī persona, kuru cietusī bija norādījusi kā incidenta aculiecinieci, skaidroja Anučins.

Policijas pārstāvis skaidroja, ka paskaidrojumi pieņemti gan abām personām klātesot, gan atsevišķi. Arī šajā gadījumā abu personu sniegtie paskaidrojumi krasi atšķīrušies.

Cietusī sieviete, policijas ieskatā, neesot vēlējusies sadarboties, kā arī neesot varējusi precīzi izklāstīt notikušo, un informācija bijusi pretrunīga. Savukārt aculieciniece arī šoreiz apgalvojusi, ka nav redzējusi, kā pret cietušo būtu izdarīts kāds noziedzīgs nodarījums. Tāpat policijā norāda, ka iecirknī sniegtie paskaidrojumi nav tikuši pieņemti saistībā ar kādu ierosinātu kriminālprocesu, tāpēc nav uzskatāmi par liecībām.

Tāpat policijā norāda, ka tā ir informācija, kas iegūta no cietušās un viņas norādītās aculiecinieces, lai noskaidrotu faktus par iespējamu noziedzīgu nodarījumu vēl pirms kriminālprocesa sākšanas.

Lai veiktu tālāko pretrunīgās informācijas pārbaudi, pēc paskaidrojumu saņemšanas policija tomēr pieņēmusi lēmums par kriminālprocesa sākšanu. Saistībā ar to likumsargi īstenos tālāku izmeklēšanu. Savukārt jautājums par iespējamo policijas iecirkņa maiņu, kas veic izmeklēšanu, atrodas izskatīšanā Rīgas reģiona pārvaldē, portālam "Delfi" norādīja Anučins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!