Foto: LETA
Par politiķa Aleksandra Giļmana (PCTVL) izteikumiem, kuros viņš apšaubīja Latvijas iedzīvotāju deportāciju, Drošības policijā (DP) sākts kriminālprocess, portālam "Delfi" apliecināja DP pārstāve Kristīne Apse - Krūmiņa.

Kriminālprocess pret politiķi sākts par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma publisku slavināšanu vai īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma publisku noliegšanu vai attaisnošanu. Par šādu noziegumu likums paredz sodu pat ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar piespiedu darbu.

Mediji vēsta, ka krieviski rakstošajā laikrakstā "Čas" Giļmans iepriekš par mītiem nodēvē vairākas lietas, par ko Latvijā tiek runāts saistībā ar deportāciju represijām.

Par šādiem izteikumiem bija sašutusi Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas valstiskās audzināšanas apakškomisija, kura ar iesniegumu vērsās DP.

Šī nav pirmā reize, kad DP pret Giļmanu sākts kriminālprocess. Iepriekš, 2006.gadā, DP sāka kriminālprocesu par Giļmana izteikumiem Krievu skolu aizstāvības štāba mājas lapā par Latvijas valsti kā "absolūto ļaunumu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!