Foto: DELFI
Par draudu izteikšanu, naudas izspiešanas mēģinājumiem, kā arī mēģinājumiem ar draudu īsziņu palīdzību sekmēt uzņēmuma pretlikumīgu pārņemšanu jeb reiderismu Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā tiek tiesāta Valentīna Jeduša, kura pati sevi dēvējot par zintnieci un burvi, portālu "Delfi" informāja zvērināta advokāta Artūra Zvejsalnieka birojā.

Cietušā SIA "Baltic TransOil" un SIA "Petroleum Trans Service" uzņēmumu vadītāja Sergeja Kolmakova pārstāvja, advokāta Zvejsalnieka birojā norādīja, ka Jeduša sūtījusi cietušajam draudu īsziņas.

Kolmakovs draudu īsziņas uz savu mobilo telefonu sācis saņemt 2012. gada augustā. Tranzīta uzņēmumu vadītājs īsziņu sūtītāju nav pazinis.

Kā liecina birojā sniegtā informācija, Kolmakovs saņēmis šādas īsziņas: "janoslepj jusu sieva un berns"; "Ja velaties lai ar jusu ģimeni vis butu kartība jus to izdarisiet"; "vai jus visus nogalinas".

Savukārt pāris nedēļas vēlāk Kolmakovs saņem vēl vienu īsziņu: "Es jums dodu 2 nedelas un ja jus neizdarisiet kas ir jaizdara tad es izdarisu pa savam". Vēl pēc mēneša cietušais no tā paša numura saņem: "rit jus ejiet pie olega un atdodiet vinam naudu un es jus pasargasu no krievu bandītiem," bet vēl pēc dažām nedēļām: "jus to neizdarijat tagad es sodisu jus jus to izjutisiet uz savas adas un uz jusu berniem".

Visbeidzot Kolmakovs saņem īsziņu krievu valodā. Tajā cietušajam tiek draudēts iedurt "nazi zem ribām".

Vēlāk noskaidrots, ka uzņēmējam draudu īsziņas sūtījusi kāda 1961. gadā dzimusī Valentīna Jeduša no Barkavas pagasta, kura pati sevi dēvē par zintnieci un burvi. Sieviete kā šo "profesiju" pārstāve esot pazīstama arī pagasta tuvākajā apkaimē.

Tāpat atklājas, ka kopš 2011. gada pret Kolmakova vadītajiem uzņēmumiem SIA "Baltic TransOil" un SIA "Petroleum Trans Service" ar dažādām prasībām tiesā vērsies kāds Oļegs Demjanovs. Kā preses paziņojumā norāda advokāta Zvejsalnieka birojs, Demjanovs ir šo uzņēmumu bijušais īpašnieks un vēl 2006. gadā kopā ar savu tēvu Vladimiru Demjanovu piedalījās to pārdošanā Kolmakovam.

Birojs norāda, ka pati Barkavas pagasta burve savu saistību ar Oļegu Demjanovu noliedz. Taču cietušā advokāts Artūrs Zvejsalnieks ir pārliecināts, ka pierādījumu abu personu savstarpējai saistībai netrūkst.

Turklāt paziņojumā medijiem advokātu birojs norāda, ka tāpat pierādījumu netrūkstot arī Jedušas saistībai ar bijušo Jūrmalas pilsētas prokurori Irinu Bogdanovu, kas apsūdzēta par 35 571 eiro kukuļa izspiešanu. Pēc advokāta Zvejsalnieka domām Bogdanova ir patiesā Kolmakova uzņēmumu pretlikumīgās pārņemšanas mēģinājumu organizatore no Demjanova puses.

Vēl paziņojumā birojs norāda, ka Bogdanova "jau labu laiku bijusi cieši saistīta ar tikko par kukuļņemšanu aizturēto un apsūdzēto Rīgas apgabaltiesas tiesnesi Ivetu Bērziņu". Turklāt tiesnese Bērziņa ir viena no pirmajām tiesnesēm, kas skatījusi Oļega Demjanova prasības pret SIA "Baltic TransOil" un SIA "Petroleum Trans Service" un pieņēmusi viņam labvēlīgus lēmumus, liecina biroja sniegtā informācija.

Lēmumus gan atcēlusi Augstākā tiesa, taču tobrīd tie ļāvuši bloķēt cietušajam Kolmakovam piederošo uzņēmumu kontus un īpašumu, tostarp uzņēmuma rīcībā esošos vagonus. Kolmakova advokāts Zvejsalnieks norādījis, ka patlaban" jau ir savākti neapgāžami pierādījumi, ka vismaz daļa no Demjanova pārstāvēto uzņēmumu piestādītajiem dokumentiem prasībā pret SIA "Baltic TransOil" un SIA "Petroleum Trans Service" ir viltoti".

Kolmakova pusē kā liecinieks uzaicināts kāds Jurijs Rjazanskis, kurš notariāli apliecinājis dalību minēto prasītāja dokumentu viltošanā pēc Demjanova pasūtījuma. Turklāt viņa rīcībā esot palicis "rezerves" viltoto dokumentu komplekts ar citām prasības summām, norādīts paziņojumā medijiem.

"Jeduša pati noliedz, ka viņas rīcība varētu būt saistīta Oļega Demjanovu vai Irinu Bogdanovu, kā arī viņu organizēto tiesvedību pret SIA "Baltic TransOil" un SIA "Petroleum Trans Service". Taču tieši viņa sūtījusi draudu īsziņas abu uzņēmumu vadītājam Sergejam Kolmakovam, norāda Zvejsalnieks.

Tāpat Zvejsalnieks norāda, ka Kolmakova liecinieka rīcībā ir audio ieraksts, kurā Demjanovs un Bogdanova apspriež iespējas pasūtīt Jurija Rjazanska slepkavību.

Kā liecina ieraksts Tiesu informācijas sistēmā, Jeduša apsūdzēta pēc Krimināllikuma 132. panta – par draudiem izdarīt slepkavību un nodarīt smagu miesas bojājumu. Par to var sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

Lietu Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas atklātā sēdē skatīs otrdien, 25. novembrī, pulksten 10:00. To skatīs tiesnese Una Melameda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!