Augstākā tiesa otrdien piesprieda divu policistu slepkavībā apsūdzētajam Mihailam Kondrašovam brīvības atņemšanu uz 18 gadiem, policijas kontroli uz trīs gadiem un mantas konfiskāciju, informēja AT preses sekretāre Linda Priedīte.
Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palātā pirmdien un otrdien izskatīja lietu, kurā ir izvirzīta apsūdzība par divu personu tīšu prettiesisku nonāvēšanu sakarā ar to, ka cietušie izpildīja savus dienesta pienākumus. Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palāta nolēma Vidzemes apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas spriedumu atcelts daļā par Mihailam Kondrašovam piespriesto sodu, proti, apelācijas instances piesprieda brīvības atņemšanu uz 18 gadiem, policijas kontroli uz trīs gadiem un mantas konfiskāciju.

Pilns tiesas spriedums būs pieejams sākot ar 4.decembri, kad 10 dienu laikā varēs spriedumu pārsūdzēts kasācijas kārtībā.

Apsūdzība izvirzīta pret Mihailu Kondrašovu par slepkavību sevišķi pastiprinošo apstākļos - noslepkavotas divas personas, kuras pildīja savus dienesta pienākumus.

Vidzemes apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija konstatēja, ka 2006.gada 30.jūlijā divi Valmieras Kārtības policijas darbinieki ap pulksten 17.20 nogādāja apsūdzēto uz Valmieras rajona Policijas pārvaldi administratīvā protokola sastādīšanai un atskurbšanai. Kondrašovu aizturēja aizdomās par to, ka viņš ir izdarījis administratīvo pārkāpumu - atradies sabiedriskajā vietā Valmieras autoostā alkohola reibumā, t.i., tādā stāvoklī, kas aizskar apkārtējo personu cieņu.

Valmieras rajona Policijas pārvaldē Kondrašovam palūdza izņemt no kabatām personīgās mantas. Kamēr viens no policijas darbiniekiem sāka aizpildīt administratīvās aizturēšanas protokolu, apsūdzētais izvilka viņam piederošo pistoli un raidīja desmit šāvienus, kuru rezultātā abiem policijas darbiniekiem iestājās nāve.

Pirmās instances tiesa nosprieda Kondrašovu atzīt par vainīgu un nolēma viņu sodīt ar brīvības atņemšanu uz 10 gadiem, konfiscējot mantu, ar policijas kontroli uz 3 gadiem. Kā arī piedzīt cietušās labā viņai radītā kaitējuma kompensāciju 102 300 latu apmērā no Kondrašova.

Par Vidzemes apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas 2008.gada 25.janvāra spriedumu apelācijas sūdzību ir iesniedzis gan apsūdzētais Kondrašovs, gan viņa aizstāvis Vitālijs Liholajs, kā arī cietušās pārstāve zvērināta advokāte Ieva Ramiņa. Apelācijas protestu ir iesniedzis Vidzemes tiesas apgabala prokuratūras prokurors.

Tiesas sēdē prokurors Andrejs Andrejevs apsūdzētajam lūdza piespriest brīvības atņemšanu uz 20 gadiem, policijas kontroli uz 3 gadiem un mantas konfiskāciju. Savā pēdējā vārdā apsūdzētais Kondrašovs atzina, ka ir atradies notikuma vietā, kad negadījums ir noticis, taču neatceroties pilnībā notikumu gaitu. Kondrašovs uzsvēra, ka policistu rīcība esot bijusi ārpus viņu pilnvaru robežām un pret viņu nepamatoti ir pielietoti spēka paņēmieni, kuru rezultātā viņš esot ieguvis miesas bojājumus un neatceroties pilnībā notikušo. Kondrašovs uzsvēra, ka lieta jau pirmajā tiesu instancē neesot izskatīta objektīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!