Foto: EPA/LETA
Igoram Rekalovam un Dmitrijam Grigorjevam, kuri apsūdzēti krimināllietā par 2010.gada pavasarī Rīgas ostā atklāto vairākus miljonus latu vērto kokaīna kravu, prokurore pirmdien Rīgas apgabaltiesā notikušajās tiesas debatēs lūdza piespriest attiecīgi 16 un 13 gadu cietumsodu.

Kā informēja tiesā, prokurores skatījumā, abiem apsūdzētajiem būtu jāpiemēro arī mantas konfiskācija un policijas kontrole uz trim gadiem.

Valsts apsūdzības uzturētāja pirmdien tiesas debatēs runāja vairākas stundas un savu uzstāšanos pabeidza neilgi pirms darbdienas beigām, savukārt nākamajā tiesas sēdē, kas plānota 14.septembrī plkst.10, vārds tiks dots advokātu aizstāvības runām.

Abi apsūdzētie - Rekalovs un Grigorjevs - savu vainu apjomīgajā kokaīna kontrabandā noliedz, Grigorjevs atzīst tikai ieroču aprites noteikumu pārkāpšanu.

2010.gada 16.aprīlī konteinerā uz kāda kuģa Rīgas ostā tika atklāti 202,5 kilogrami kokaīna, kura tirgus vērtība mazumtirdzniecībā tika lēsta ap 14 miljoniem latu. Policijai jau pēc dažām dienām aizdomās par šo noziegumu izdevās aizturēt divus vīriešus.

Pagājušā gada vasarā Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētā prokuratūra minēto krimināllietu nodeva Rīgas apgabaltiesai, kas tās izskatīšanu sāka oktobrī.

Rekalovs un Grigorjevs apsūdzēti pēc Krimināllikuma (KL) 190.1 panta 3.daļas, KL 253.1 panta 3.daļas un KL 233.panta 2.daļas, kas paredz brīvības atņemšanas sodu par narkotisko vielu pārvietošanu pāri Latvijas robežai organizētā grupā, to neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu realizācijas nolūkā un realizēšanu, kā arī paredz cietumsodu par šaujamieroča, tā munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča, sprāgstvielas vai spridzināšanas ietaises izgatavošanu, remontēšanu, iegādāšanos, glabāšanu, nēsāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai realizēšanu bez attiecīgas atļaujas.

Pret citiem iespējamiem organizētās grupas dalībniekiem izdalīts atsevišķs kriminālprocess un policija tajā turpina izmeklēšanu.

Apjomīgā kokaīna krava bija paredzēta nosūtīšanai uz Krievijas pilsētu Veļikijnovgorodu. Kuģis, kura konteinerā tika atrasts kokaīns, nāca no Čīles, bet narkotiku krava bija iekrauta Bolīvijā. Tad kuģis pabijis arī Ekvadorā un Holandē, bet tā galamērķis bijusi Rīgas osta, iepriekš preses konferencē pastāstīja Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes priekšnieks Uģis Araks. Uz Krieviju šo kravu bijis plānots vest pa sauszemi. Kravas atrašana un kokaīna atsavināšana esot kārtējais atzars jau iepriekš vairākās valstīs atklātajām līdzīga veida kokaīna kravām.

Rīgas ostā atrastajā konteinerā saskaņā ar pavaddokumentiem bija jāatrodas parketa dēlīšiem, taču tajā atradās kokmateriālu sagataves, starp kurām bija paslēptas 405 briketes kokaīna. Veicot ekspresanalīzes, konstatēts, ka kokaīns pēc tīrības pakāpes ir ļoti labas kvalitātes un līdz ar to tā tirgus vērtība par vienu gramu ir aptuveni 70 lati, bet vairumtirdzniecībā šī kokaīna krava varētu maksāt sešus miljonus latu.

Konteineru, kurā atradās kokaīns, nosūtījusi kāda Bolīvijas firma, bet kā saņēmējs bijis norādīts kāds Krievijas uzņēmums. Policija neatklāja šīs firmas nosaukumu.

Rīgas ostā aizturētā krava bija turpinājums vairāku gadu izmeklēšanai, kuras rezultātā jau 2009.gada maijā starptautiskā operācijā Ekvadorā par liela daudzuma - aptuveni četru tonnu - kokaīna kontrabandas organizēšanu no Ekvadoras uz Eiropas valstīm tika aizturēts kāds Latvijas organizētās noziedzīgās grupas līderis un vairāki viņa līdzdalībnieki, maijā un jūnijā Latvijā, Vācijā un Nīderlandē tika aizturēti vairāki citi grupas dalībnieki, kas organizēja grupas noziedzīgās darbības starptautiskā līmenī.

Arī šajā reizē kokaīna kravas aizturēšanā bija iesaistīti likumsargi no ASV, Krievijas, Lietuvas un Latvijas.

Atsavinātais kokaīns tiek uzglabāts kā pierādījums kriminālprocesā, bet pēc tā izmeklēšanas beigām narkotikas tiks iznīcinātas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!