Foto: Rīgas Pašvaldības policija

Piektdien, 26. maijā, neilgi pirms pulksten 22 Rīgas pašvaldības policijas Centra pārvaldes darbinieki saņēmuši informāciju par kādu zēnu Brīvības ielā, kurš pie viesnīcas "Radisson Blu Hotel Latvija" ubago, portālu "Delfi" informēja policijā.

Notikuma vietā kārtības sargi sastapuši 13 gadus vecu zēnu, kurš apgalvojis, ka ar draugiem noslēdzis derības, tāpēc ubagojis. Bērna vizuālais izskats nav liecinājis par ubagošanas nepieciešamību.

Datu pārbaudē noskaidrota zēna dzīvesvietas adrese. Bērns nogādāts mājvietā, kur konstatēti labi uzturēšanās apstākļi. Policisti notikušo pārrunājuši ar zēna audžutēvu.

Policija papildus norāda, ka jau 16. janvārī un 31. janvārī kārtības sargu redzeslokā nonācis zēns, kurš ubagojis. Abās reizēs zēns apgalvojis, ka viņam bijusi nepieciešamība doties uz labierīcībām, taču nav bijis sīknaudas. Tāpēc viņš garāmgājējiem nolēmis paprasīt naudu.

Zēna skaidrojums šķitis savāds, jo viņš dzīvojis tikai dažus kvartālus tālāk. Apsekojot bērna dzīvesvietu, policistiem nekas nelika manīt, ka bērnam būtu nepieciešams ubagot.

Toreiz lietas materiāli tika nosūtīti RPP Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļas darbiniekiem izvērtēšanai. Šajā laikā tika veiktas pārrunas gan ar zēnu, gan ar viņa māti. Neskatoties uz to, ka zēns uzturas labos apstākļos, informācija nodota arī sociālajam dienestam ģimenes apsekošanai.

Lietas izskatīšanas laikā zēnam piemērots audzinoša rakstura piespiedu līdzeklis.

Pusaudža māte skaidrojusi, ka viņas dēlam šāda veida aktivitātes ir kā izklaide brīvā laika pavadīšanai. Zēns atzinies, ka ubagošanas laikā bieži pieejot pie kādas garāmejošas dāmas, izsakot viņai komplimentus un pēc tam palūdzot sīknaudu tualetes apmeklējumam. Ar dēlu veiktas pārrunas, tomēr ubagošana turpinoties.

Policija atgādina, ka bērniem ubagot ir aizliegts un aicina arī turpmāk ziņot par šādiem gadījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!