Foto: Valsts policija

Valsts policija noslēgusi izmeklēšanu un nodevusi kriminālvajāšanai lietu par piekaramo griestu nobrukšanu Pumpuru vidusskolā Jūrmalā, par aizdomās turētajiem atzīstot četras personas, portālu “Delfi” informē Valsts policija.

Kriminālprocesā aizdomās turētie ir arhitekts, būvuzraugs, būvdarbu vadītājs un apakšuzņēmēja firmas pārstāvis.

Pagājušā nedēļā Valsts policijas Jūrmalas iecirkņa Kriminālpolicija nosūtījusi Rīgas apgabala prokuratūrai krimināllietu par būvniecības normu pārkāpumiem, kuru dēļ 2014. gada 6. oktobrī nobruka daļa būves griestu konstrukcijas Pumpuru vidusskolā.

Ekspertīžu rezultāti liecina, ka griesti nogruvuši, jo nebija izvēlēti atbilstošas kvalitātes materiāli. Proti, izvēlētie materiāli bijuši pārāk neizturīgi.

Izmeklēšanā iegūtie pierādījumi dod pamatu sākt 1972. gadā dzimušā arhitekta, 1984. gadā dzimušā būvuzrauga, 1961. gadā dzimušā būvdarbu vadītāja un 1984. gadā dzimušā apakšuzņēmēja firmas pārstāvja kriminālvajāšanu. Iepriekš šīs personas nav nonākušas policijas redzeslokā, informē likumsargi.

Aizdomās turētajiem tiek inkriminēta Krimināllikuma 239. panta 1. daļa 2014. gada redakcijā – par būvju celtniecības normu vai noteikumu pārkāpšanu, ja tā rezultātā sabrukusi būves daļa. Par šādu noziegumu likumā paredzēta īslaicīga brīvības atņemšana vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Policija atgādina, ka brīdī, kad nogruva skolas pirmā stāva gaiteņa piekaramo griestu konstrukcija, notika mācību stundas. Līdz ar to skolēni atradušies mācību klasēs un laimīgas sagadīšanās dēļ cietušo nebija.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka 6.oktobrī Jūrmalā, Pumpuru vidusskolas jaunajā korpusā, pirmā stāva gaitenī apmēram 20 metru garumā nokrita iekārto griestu konstrukcijas un plāksnes. Tāpat tika bojātas arī virs tiem uzstādītās komunikācijas. Negadījumā neviens cilvēks necieta.


Eksperti slēdzienā norādīja uz neatbilstošu konstrukcijas stiprinājumu izmantošanu būvniecības laikā. Par notikušo Valsts policija ierosināja kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 20.nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību.

Tāpat jau ziņots, ka Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) interneta mājaslapā atrodamā informācija liecina, ka būvdarbus skolā īstenoja uzņēmums SIA "SZMA Rīga", jo 2011.gadā šī firma uzvarēja Jūrmalas pilsētas domes izsludinātajā konkursā par skolas jaunā korpusa renovāciju par 777 004 latiem (1 105 580 eiro).

Jūrmalas domē portālu "Delfi" iepriekš informēja, ka būvdarbu garantija ir līdz 2015. gada 30. augustam. "SZMA Rīga" projektam piesaistījis arī apakšbūvniekus.

"Lursoft" datu bāzes informācija liecina, ka ir sākts "SZMA Rīga" maksātnespējas process.

2014. gada decembrī tika pabeigti nobrukušo griestu remontdarbi, kurus saistībā ar garantiju nodrošināja maksātnespējīgās SIA "SZMA RĪGA" parādnieka pārstāvji par saviem līdzekļiem. "Ar atvieglojumu varu apgalvot, ka šobrīd skola ir 100% droša," iepriekš sacījusi Pumpuru vidusskolas direktore un Jūrmalas pilsētas domes deputāte Irēna Kausiniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!