Foto: AFI
Ģenerālprokuratūra sākusi četrus kriminālprocesus par nolaidību "Latvenergo" mietasfirmā "Sadales tīkls" saistībā ar decembrī un janvārī sniega un apledojuma radīto postījumu dēļ izsludināto "energokrīzi". Prokuratūra norāda, ka, savlaicīgi izzāģējot kokus pie elektropārvades līnijām, varēja izvairīties no lieliem zaudējumiem un ārkārtas situācijas.

Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurors Agnis Pormalis ir uzsācis četrus kriminālprocesus par nolaidību pērnā gada nogales un šī gada janvāra ārkārtas situācijas laikā, kas vairākos Latvijas novados tika izsludināta ilgstošu elektroapgādes traucējumu dēļ, informēja prokuratūras pārstāvis Andrejs Vasks.

Prokurors pārbaudi uzsācis vēl 10.janvāri par darba pienākumu nolaidīgu pildīšanu, ko izdarījis uzņēmuma atbildīgs darbinieks, "ja ar to radīts būtisks kaitējums uzņēmumam, organizācijai vai ar likumu aizsargātām citas personas tiesībām un interesēm. Procesu prokuratūra sākusi pēc savas iniciatīvas pēc publiski pieejamās informācijas.

Atbilstoši Aizsargjoslu likumam, uzņēmuma – elektrisko tīklu gaisvadu līniju valdītāja - amatpersonu pienākums bija rūpēties par to, lai tiktu izcirsti koki un zari aizsargjoslā, kā arī ārpus aizsargjoslas, ja tie var apdraudēt vadus. Ja šis ar likumu uzliktais pienākums būtu pienācīgi pildīts, personām – gan juridiskām, gan fiziskām - nebūtu nodarīti zaudējumi, nebūtu bijusi nepieciešamība izsludināt ārkārtas situāciju, norāda prokuratūra.

Lēmumi par AS "Sadales tīkls" Austrumu, Rietumu, Ziemeļu un Ziemeļaustrumu reģionos notikušo nodoti Valsts policijai pēc piekritības pirmstiesas izmeklēšanai.

Atbilstoši Kriminālprocesa likumam, ikvienai personai, kam elektroapgādes pārrāvumu dēļ ir nodarīts kaitējums, ir tiesības vērsties pie policijas un pieteikt kaitējuma apmēru materiālās kompensācijas gūšanai.

Uz šo brīdi ir apkopota informācija par juridiskām un fiziskām personām nodarītajiem zaudējumiem vairāk nekā 130 tūkstošu latu apmērā.

Elektrības padeves atjaunošana pēc decembra un janvāra vētras:


Jau ziņots, ka pagājušajā gadā ap Ziemassvētkiem sniega un elektrības vadu apledojuma dēļ lielā daļā Latvijas, bet jo īpaši Latgalē radās problēmas ar elektroapgādi – bez elektrības palika vairāki desmiti tūkstoši mājsaimniecību. Vairākās Latgales vietās cilvēki bez elektrības bija vairākas nedēļas, jo elektrolīnijas bija pilnībā izpostījuši ledus un sniega svara nolauztie koki, bet dziļā sniega un piemērotas tehnikas trūkums neļāva AS "Latvenergo" montieriem raiti veikt remontdarbus.

Tikai 6.janvārī valdība izsludināja ārkārtējo situāciju 40 novados galvenokārt Latvijas austrumos, kas ļāva dabas stihijas seku novēršanā iesaistīt armiju, Iekšlietu dienestu spēkus un privātos uzņēmumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!