Foto: LETA
Pagājušajā gadā visbiežāk nelegālie robežšķērsotāji aizturēti Kaplavā un Pasienē, liecina Valsts robežsardzes apkopotā informācija.

Valsts robežsardzes informācija liecina, ka 2015. gadā uz Latvijas austrumu robežas tika aizturēts rekordliels nelikumīgo "zaļās" robežas pārkāpēju skaits - 476, kas ir trīs reizes vairāk salīdzinājumā ar 2014. gadu, kad tika aizturēti 144 nelikumīgi robežšķērsotāji.

106 robežas šķērsotāji aizturēti Zilupes novadā, Pasienes robežapsardzības nodaļas atbildības teritorijā, savukārt 79 robežas šķērsotāji aizturēti Krāslavas novadā, Kaplavas robežapsardzības nodaļas atbildības teritorijā.

Vairāki desmiti nelegālo robežšķērsotāju aizturēti Šķaunes robežapsardzības nodaļas atbildības teritorijā un Latvijas ziemeļaustrumos - Pededzes un Bērziņu robežapsardzības nodaļas atbildības teritorijās.

Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars šonedēļ uzsvēra, ka robežsardze šogad noteikti saskarsies ar sarežģītām nelegālo imigrantu pārvietošanas metodēm un nav izslēgta pat fiziska pretdarbība cilvēku kontrabandistu aizturēšanas laikā.

2015.gadā pirmie nelikumīgie "zaļās" robežas šķērsošanas gadījumi notika ļoti vienkārši - cilvēkus pēc robežas šķērsošanas sagaidīja automašīnas ar Polijas un Igaunijas numurzīmēm un nogādāja izvēlētajā valstī. Valsts robežsardze reaģēja uz to, un pēc pāris mēnešiem šādas situācijas netika konstatētas.

Tad kontrabandisti savus klientus pārvietoja krietni tālāk no robežas, taču arī šajā gadījumā robežsardze spēja aktīvi reaģēt, piemēram, paātrinot savstarpējās informācijas apmaiņu.

Tagad konstatētas situācijas, kad pēc robežas šķērsošanas vismaz pāris dienas nelegālie robežas šķērsotāji tiek turēti noteiktās vietās, attāli no valsts robežas, un tikai pēc tam vesti uz kādu no Eiropas Savienības valstīm.

Lielākā daļa uz Latvijas-Krievijas robežas aizturēto bija Vjetnamas un Afganistānas pilsoņi, taču bijuši arī Krievijas, Irākas, Indijas, Pakistānas un Sīrijas iedzīvotāji. 2015.gadā Latvijas robežsargi uz Latvijas-Krievijas robežas atklāja 83 viltotus dokumentus.

Pērn tika aizturēti vairāk nekā 87 cilvēki, kuri, iespējams, bija saistīti ar cilvēku nelikumīgu pārvietošanu pār valsts robežu. Pret 66 no šiem cilvēkiem sākti kriminālprocesi, un 25 personas jau ir notiesātas - pārsvarā ar reālu cietumsodu. Maksimālais cietumsods ir četri mēneši cietumā, un tajā faktiski ieskaitīts laiks, ko persona pavadījusi aiz restēm pirmstiesas izmeklēšanas laikā.

Pamatā cilvēku kontrabandas rūpals ir organizēts - tajā iesaistījušies gan pavadītāji kaimiņvalsts pusē, gan sagaidītāji tepat Latvijā, gan tādi, kas nogādā imigrantus citās Eiropas valstīs. Šajā rūpalā iesaistījušies Latvijas, Krievijas, Igaunijas un Polijas pilsoņi.

Garbars jau šonedēļ paziņoja, ka nevarot palielīties, ka viņa padotie aizturējuši visus cilvēkus, kas nelikumīgi šķērsojuši Latvijas robežu. To ietekmē vairāki apstākļi, proti, problēmas ar Latvijas-Krievijas robežas joslas iekārtošanu, robežsargu un tehnisko kontroles līdzekļu trūkums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!