Foto: DELFI
Policija neizslēdz iespēju, ka LTV žurnālistes Ilzes Naglas liecinieces statuss krimināllietā par informācijas nelikumīgu iegūšanu no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) var mainīties. Policija pārbaudīs Naglas līdzdalību lietā.

Kriminālpolicijas priekšnieks Rauls Kviesītis intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" piektdien sacīja, ka Naglas statuss lietā var arī mainīties. Ņemot vērā, ka žurnāliste ar Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas fakultātes pētnieku Ilmāru Poikānu jeb Neo, kuru tur aizdomās nelikumīgās darbībās ar VID EDS, ir pazīstami sen, policija izmeklēs, vai Nagla nav nopietnāk iesaistīta notikušajā. Policija vērtēs Naglas iespējamo sadarbību ar Neo un pārbaudīs, vai žurnāliste nav piedalījusies nozieguma organizēšanā.

Kviesītis intervijā norādīja – kopš tā brīža, kad policija nāca klajā ar ziņām, ka Poikāns darbojies viens, daudz kas ir mainījies un izmeklētāji ieguvuši jaunu informāciju par notikušo. Poikāna advokāts Aleksejs Loskutovs ceturtdien žurnālistiem apgalvoja, ka Neo darbojies viens un žurnāliste nav zinājusi, ka saņem informāciju no sava paziņas.

Kriminālpolicijas priekšnieks norādīja, ka kratīšanā, kas veikta Naglas mājvietā, meklēja liecības pret Neo.

Policija ir rīkojusies likumīgi gan Neo jeb Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta pētnieka Ilmāra Poikāna aizturēšanā, gan žurnālistu darbu un mediju brīvību, piektdienas rītā intervijā Latvijas Radio atkārtoti pauda Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins.

Viņš akcentēja, ka nav šaubu par policijas darbības likumību. Voins akcentēja, ka ne mirkli nav apšaubījis Latvijas mediju brīvību un vārda brīvību un viņam nav bijis mērķa to ietekmēt. Tāpat arī nav bijis nolūka izzināt žurnālistu informācijas avotu, vēl jo vairāk tāpēc, ka tas jau iepriekš bija zināms.

Voins sacīja, ka nezina, kad LTV "de facto" žurnāliste Ilze Nagla sākusi kontaktēties ar Poikānu. Tikmēr pats Poikāns līdz šim ir devis vaļsirdīgas liecības. Par to, vai lieta nonāks līdz tiesai, Voins neizteicās, norādot, ka policijas uzdevums ir savākt pierādījumus, kamēr lietas virzīšana jau ir citu institūciju pienākums. Tādēļ policijai ir grūti atbildēt par lietu turpmāku virzību.

Jau vēstīts, ka policija otrdien VID EDS datu noplūdes lietā aizturēja Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta pētnieku Poikānu. Policija paziņoja, ka Poikāns pilnībā atzinis vainu viņam inkriminētajos noziegumos – viņu tur aizdomās par nelikumīgām darbībām ar fiziskas personas datiem un automatizētas datu apstrādes sistēmas resursu ietekmēšanas ierīcēm, ja tas izraisījis smagas sekas. Par pēdējo nodarījumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem vai ar naudas sodu līdz 200 minimālajām mēnešalgām.

Informācija par iespējamo Neo aizturēšanu medijos parādījās trešdien, kad nāca klajā ziņas par kratīšanu Latvijas Televīzijas raidījuma "De facto" žurnālistes Naglas mājās. Ekonomikas policija žurnālistes mājās kratīšanu veikusi, uzskatot, ka viņai ir informācija par Neo. Policija izņēmusi žurnālistes privāto datoru un citus datu nesējus.

Par vērienīgu datu noplūdi no VID EDS kļuva zināms februārī - noplūda aptuveni 7,5 miljoni dokumentu ar valsts iestāžu un uzņēmēju finanšu datiem. Virtuālā persona Neo, kas sevi dēvēja par Ceturtās atmodas tautas armijas (4ATA) pārstāvi, ik pa dažām dienām publiskoja šajā datu sistēmā iegūtus algu sarakstus. Par notikušo pirmie ziņoja LTV raidījums "De facto".

Neo skaidroja, ka sistēmu nav "uzlauzis", bet gan izmantojis tajā esošo "drošības caurumu". VID saistībā ar notikušo noplūdi disciplināri sodīja vairākus Informātikas pārvaldes darbiniekus, bet Finanšu ministrija paziņoja, ka sistēma ir uzlabota un iegūt datus no tās vairs nav iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!