Foto: LETA

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis noraida izteiktos pārmetumus par Rīgas reģiona policijas amatpersonu bezdarbību kriminālprocesa pārņemšanā no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas, kura laikā pazudusi cigarešu ražošanas iekārta.

Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" ziņoja, ka, izmeklējot pārkāpumus licencētā cigarešu ražotnē, neskaidros apstākļos pazudusi cigarešu ražošanas līnija. Pierādījums izgaisis laikā, kamēr Valsts policija pārņēmusi lietas materiālus no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas.

Kā portālu "Delfi" informēja policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā, konkrētās ražošanas iekārtas VID darbinieki izņēmuši, taču atstājuši glabāšanā uzņēmuma pārstāvim. "Uzsākot administratīvo lietvedību konkrētās lietas ietvaros, VID darbinieki procesuāli izņēma konkrētās ražošanas iekārtas, taču atstāja tās glabāšanā tā paša uzņēmuma pārstāvim. Pēc tam vairāk nekā nedēļu, līdz VID izbeidza lietu un materiālus pārsūtīja Valsts policijai, minētās iekārtas netika uzraudzītas un saistībā ar tām nekādas procesuālas darbības no VID puses netika veiktas," radušos situāciju skaidrojis Ķuzis.

"Turklāt Valsts policija līdz pat lietas materiālu saņemšanas dienai no VID Muitas policijas nebija saņēmusi nekādu informāciju par konkrēto lietu un tajā veiktajām darbībām," uzsvēris Ķuzis, vienlaikus paužot, ka informācijas apmaiņa būtu normāla un nepieciešama prakse sadarbībā starp tiesībsargājošajām iestādēm.

"Līdz ar to pašlaik nav nekāda pamata apgalvot, ka iekārtas pazudušas tikai pēc lietas materiālu pārsūtīšanas Valsts policijai. Iekārtu pazušanas apstākļi šobrīd tiek izmeklēti atsevišķā kriminālprocesā. Pārmetumi par apzinātu lietas vilcināšanu vai bezdarbību pašlaik nav pamatoti," sacījis Valsts policijas priekšnieks.

Lai atsevišķi izvērtētu kriminālprocesā iesaistīto Rīgas reģiona pārvaldes darbinieku un viņu tiešo priekšnieku darbības, pārņemot lietas materiālus no VID un sākot izmeklēšanu, Ķuzis iestādes Iekšējās kontroles birojam uzdevis veikt dienesta pārbaudi. Tajā tiks noteikts, vai policisti rīkojušies atbilstoši likumam.

Trešdien LTV raidījumā "Rīta Panorāma" ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers pauda viedokli, ka par Rīgas reģiona policijas pārvaldes bezdarbību būtu jāveic izmeklēšana.

Vērtējot gadījumu, kad izmeklēšanas laikā pazudis pierādījums – cigarešu ražošanas līnija, Kalnmeiers atzina, ka policijas darbinieku rīcība bijusi novēlota.

Arī VID iepriekš informēja, ka cigarešu ražošanas iekārtu pazušana izmeklēšanas laikā notikusi pēc tam, kad Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvalde visus administratīvo pārkāpumu lietu materiālus 2014. gada 21. oktobrī nosūtīja Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldei jautājuma lemšanai par kriminālprocesa sākšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!