Foto: Valsts policija
Par saistībā ar bērnu seksuālu izmantošanu aizturētā vīrieša tieksmēm zinājuši pāris pieaugušie, kuri policijā nevērsušies un zināto noklusējuši, portālu "Delfi" informēja Valsts policijā.

Izmeklētājus šokējis fakts, ka par aizdomās turētā tieksmēm zinājuši vairāki cilvēki, bet nav ziņojuši policijai, portālam "Delfi" sacīja Rīgas reģiona policijas pārstāvis Toms Sadovskis. Viņš precizēja, ka runa ir par pieaugušajiem, kuri, uzzinot par vīrieša tieksmēm, nav ziņojuši likumsargiem. To, kas ir šie cilvēki un kā viņi uzzinājuši par vīrieša tieksmēm, seksuāli izmantot bērnus, policijā neprecizē. Šobrīd policija pārbauda to, cik daudz šīs personas zinājušas un vai ir pamats sākts pret tām kriminālprocesu par neziņošanu.

Iepriekš policija vēstīja, ka vīrietis piekopa tādu dzīvesveidu, lai nenonāktu likumsargu redzeslokā – vīrietim pat nebija atļautā braukšanas ātruma pārkāpumi.

Policija arī aicina vecākus pārrunāt ar bērniem drošības jautājumus interneta vidē, kā arī pievērst uzmanību tam, ar ko viņu atvases sazinās sociālajos tīklos un kāds ir šīs saziņas saturs. Bieži vien bērni pat nenojauš, ka ir kļuvuši par upuriem, jo noziedznieki mēdz uzdoties par bērnu vienaudžiem, izveidojot viltus profilus un sākotnēji uzsākot draudzīgas un neitrālas sarunas, iegūstot bērnu uzticību. Arī šajā izmeklēšanā konstatētais ir viens no šādiem gadījumiem, norāda Sadovskis.

Tāpat dzimumnoziegumiem ir ļoti augsts latentitātes līmenis, jo bērniem bieži ir kauns runāt par notikušo, kā arī bērni bieži jūtas vainīgi par notikušo. Vecāki, uzzinot par šādiem gadījumiem, mēdz kļūt dusmīgi uz bērniem, taču ir jāņem vērā, ka bāršana parasti noved pie tā, ka bērns sevī noslēdzas un nestāsta par notikušo, uzsver policijā. Tādēļ ir svarīgi, lai vecāki ar saviem bērniem pārrunātu iespējamos draudus internetā draudzīgā veidā, iedrošinot bērnu būt atvērtam un atklātam.

Policija joprojām aicina atsaukties ikvienu, kas ir cietis no attēlā redzamā vīrieša pretlikumīgajām darbībām, zvanot uz tālruņu numuriem 67086688, 67086546, 110 vai anonīmi – 67086677. Kopš brīža, kad masu informācijas līdzekļos izplatījām informāciju par šo personu, jau ir vērsušies divi iespējamie cietušie, taču policija pieļauj, ka cietušo skaits varētu būt krietni lielāks.

Jau vēstīts, ka policija aizturēja kādu 39 gadus vecu vīrieti. Vīrietis tiek turēts aizdomās par vairāku mazgadīgu meiteņu izvarošanu un pornogrāfisku materiālu izgatavošanu ar mazgadīgajām un arī par mēģinājumu pavest netiklībā aptuveni 200 mazgadīgas meitenes, izmantojot sociālos tīklus.

Notvertais pedofils, kurš Rīgas reģionā darbojies vismaz 10 gadu, izvarojis vismaz septiņus bērnus vecumā no deviņiem līdz 13 gadiem, uzskata policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!