Foto: PantherMedia/Scanpix
Portāla "Pietiek.com" rīcībā nonākušie dokumenti liecinot, ka basketbola klubs "Ventspils" ticis izmantots, lai caur to pildītu tās prezidenta, Ventspils mēra Aivara Lemberga tā dēvēto "Lemberga stipendiātu" fonda melno kasi politiķu un amatpersonu uzpirkšanai, pirmdien vēsta portāls "Pietiek.com".

Kluba "Ventspils" direktors (tagad valdes priekšsēdētājs) Ralfs Pleinics 2003. gada 1. novembrī parakstījis aģentēšanas līgumu ar kādu ASV reģistrētu tā dēvēto "pastkastītes firmu" - "Toronto Line LLC", un saskaņā ar šo līgumu klubam ik mēnesi uz kompānijas kontu bija jāpārskaita 64 000 ASV dolāru (aptuveni 32 000 latu), vēlāk līgums grozīts un summa palielināta līdz 68 000 dolāru (34 000 latu).

"Toronto Line LLC" ar šo līgumu uzņēmās pārstāvēt "Ventspils", nodrošinot tās dalību starptautiskos turnīros Eiropā, izvēlēties klubam nepieciešamo sporta aprīkojumu, prezentāciju un reklāmas aktivitāšu organizēšanu un citu pakalpojumu sniegšanu, ja puses par to vienotos, vēsta "Pietiek.com".

Portāls "Pietiek.com" ziņo, ka Ģenerālprokuratūra, izmeklējot "Lemberga stipendiātu lietu", atklājusi, ka līgums bijis fiktīvs un patiesībā kalpojis, lai regulāri papildinātu tā saucamo "5% fondu" politiķu un citu amatpersonu piekukuļošanai.

Gadā uzņēmums saņēmis no kluba vidēji 800 000 ASV dolāru jeb aptuveni 450 000 latu. Portāls "Pietiek.com" norāda, ka, piemēram, 2006.gadā basketbola kluba "Ventspils" finanšu pārskats liecina, ka klubs izdevis 450 412 latus par "viesspēlētāju un aģentēšanas izdevumi".

2003.gada pārskatā šādas sadaļas nav, arī 2004.gadā starp kopumā 740 500 latu kopējiem izdevumiem aģentēšanas nauda nav iezīmēta, bet 2005.gada pārskatā norādīts, ka par "ārvalstu firmu pakalpojumiem" klubs izdevis 426 002 latus.

Kluba "Ventspils" valdes priekšsēdētājs Pleinics, kurš 2003. gadā kā kluba direktors parakstījis līgumu ar "Toronto Line LLC", portālam "Pietiek" paudis, ka pagājis daudz laika un viņš nevarot sniegt skaidrojumus par šo līgumu un to, kam patiesībā aizgājusi nauda. "Es jums nevaru apstiprināt tādas ziņas. Es negribu komentēt. Pirmo reizi kaut ko tādu dzirdu," jautāts, vai caur "Ventspils" noslēgto aģentēšanas līgumu pārskaitītie regulārie maksājumi patiesībā aizplūduši politiķu un amatpersonu kukuļošanai, portālam "Pietiek" sacījis Pleinics.

Pēc "Pietiek" rīcībā esošās informācijas, Pleinics par šīm finanšu shēmām pratināts Ģenerālprokuratūrā "stipendiātu lietas" ietvaros. Viņš apliecinājis, ka viņš "bijis prokuratūrā liecības sniegt, bet es esmu parakstījies, ka nevaru izpaust nekādas lietas".

"Stipendiātu lietas" izmeklēšanai tuvu stāvoši avoti portālam "Pietiek" norādījuši, ka kukuļu fonda veidošana, izmantojot kluba "Ventspils" un "Toronto Line LLC" līgumu, visticamāk beigusies 2006. gada otrajā pusē, kad vairākās kratīšanās ar Lembergu saistītās adresēs tika izņemti vairāki lietiskie pierādījumi, arī datora cietais disks ar stipendiātu sarakstiem, kuros gan naudas saņēmēju vārdi bija šifrēti zem dažādiem nosaukumiem.

Portāls atgādina, ka klubs "Ventspils" ik gadu saņēmis ziedojumus no valsts budžeta un Latvijas Basketbola savienības (LBS), bet vēl vairāk - dotāciju veidā no valsts un pašvaldības budžetiem.

Lembergs vienmēr ir noliedzis tā dēvētās "stipendiātu lietas" eksistēšanu.

BK "Ventspils" "pilnīgi kategoriski noraida jebkādu basketbola kluba darbības saistību ar "Pieteik.com" "spekulatīvajiem pieņēmumiem un interpretācijām", teikts kluba paziņojumā medijiem.

BK "Ventspils" savulaik noslēgtais līgums ar kompāniju "Toronto Line LLC" ir bijis nepieciešams kluba komandas līdzdalības nodrošināšanai starptautiskās sacensībās. "Šo faktu esmu skaidrojis jau iepriekš, kā arī atbildējis uz interesentu jautājumiem," paziņojumā norāda Ralfs Pleinics.

"Lemberga vārds šajā publikācijā acīmredzot piesaukts kādu politisko vai ekonomisko konkurentu interešu pakalpībai, jo katram, kurš patiesi interesējas par kluba darba organizāciju, būtu iespēja iepazīties un izprast, ka BK "Ventspils" saimniecisko darbību organizē kluba direktors vai valdes priekšsēdētājs," uzsvērts kluba paziņojumā.

Jau ziņots, ka, turpinot izmeklēšanu Ventspils amatpersonu lietā, kurā ietilpst arī tā sauktā "Lemberga stipendiātu lieta", Ģenerālprokuratūra 2010.gadā izdalījusi atsevišķu kriminālprocesu un sākusi izmeklēšanu par iespējamo partiju piekukuļošanu saistībā ar 1997.gadā īstenotu " Ventspils nafta s" (VN) privatizāciju.

Toreizējais ģenerālprokurors Jānis Maizītis 2009.gadā publiski paudis, ka prokuratūra izmeklēšanas laikā guvusi apliecinājumu, ka tā sauktais Lemberga "stipendiātu saraksts" nav izdomājums un tiešām patiess, un daži no naudas saņēmējiem apliecinājuši, ka nauda tiešām ir saņemta.

"Izmeklēšanu apgrūtina tas, ka mums ir konkrēta naudas summa, kodēta izmaksa, bet ne naudas nodevējs, ne naudas saņēmējs mums neatzīt, ka šāda aprite ir notikusi. Gribētu apgalvot, ka mums visi lietas materiāli liecina par to, ka personas, kuras zina par šo naudas apriti un par to, kādā veidā šī nauda ir maksāta nesadarbojas ar izmeklēšanu n neliecina," toreiz intervijā Latvijas Radio klāstīja Maizītis.

2008.gadā TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja par tā rīcībā nonākušo daļu no iespējamajiem "stipendiātu sarakstiem".

Raidījuma rīcībā ir nonākušas trīs tabulas, kas atrodamas vairāk nekā 100 sējumu biezajā Lemberga lietā. Šīs tabulas, iespējams, ir daļa no pierādījumiem, ko ieguvuši izmeklētāji, veicot kratīšanu Ventspilī 2006.gada nogalē. Mēnesi vēlāk cietumā nonāca uzņēmuma "Ventspils ekspedīcija loģistika KS" grāmatvede Gita Grasmane. Viņu izmeklētāji turēja aizdomās par ilgstošu piedalīšanos organizētā grupā, kas, iespējams, legalizējusi aptuveni 10 miljonus ASV dolāru. Kā šī nauda tālāk tērēta, līdz šim nebija zināms, vēstīja raidījums.

"Nekā personīga" uzskata, ka tā rīcībā esošie materiāli, ļoti iespējams, ir daļa no stipendiātu sarakstiem. Šo izdruku nosaukums ir "Piecu procentu fonda naudas līdzekļu izlietojums 2001. un 2002.gadā". Iespējams, ka šie dokumenti ir nepilnīgi, bet no tiem noprotams, ka divu gadu laikā caur nelegālo kasi izgājuši vismaz 3 miljoni ASV dolāru. Lielākā daļa naudas saņēmēju ir šifrēti - cilvēku vārdu pirmie burti vai organizāciju nosaukumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!