Foto: LETA
Bijušā Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) priekšsēdētāja un iekšlietu ministra Dzintara Jaundžeikara (LPP/LC) krimināllietai pievienots pavasarī uzsāktais kriminālprocess par informācijas noplūdi pirms kratīšanām tā sauktajā "oligarhu lietā", portālam "Delfi" pastāstīja prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne.

Pakalne pavēstīja, ka Jaundžeikara lietai, ko šobrīd izmeklē Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors, ar ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera lēmumu pagājušajā nedēļā pievienots kriminālprocess par operatīvās informācijas noplūdi, kas maija beigās tika nosūtīts izmeklēšanai Drošības policijai (DP).

Pakalne paskaidroja, ka šobrīd šie divi kriminālprocesi apvienoti vienā, bet prokurors, kurš ir šī procesa virzītājs, izvērtē arī "oligarhu lietas" figuranta Aināra Šlesera (LPP/LC) tā dēvēto "Rīdzenes sarunu" izdruku noplūdi. Kriminālprocess par šo faktu gan nav uzsākts, sacīja prokuratūras pārstāve.

Jau ziņots, ka maija beigās Ģenerālprokuratūrā saistībā ar informācijas noplūdi pirms KNAB veiktajām vērienīgajām kratīšanām sākts kriminālprocess par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu, ja to izdarījusi persona, kura bijusi brīdināta par valsts noslēpuma neizpaušanu, turklāt šim nodarījumam nav spiegošanas pazīmju. Kriminālprocess nosūtīts DP izmeklēšanai.

25.maijā no rīta, pirms KNAB veica virkni kratīšanu pie amatpersonām un citviet, "Neatkarīgā Rīta Avīze" ziņoja, ka tiekot gatavota "skaļa specoperācija". KNAB tonedēļ arī prasīja Saeimai atļauju veikt kratīšanu tolaik parlamenta deputāta Šlesera dzīvesvietā, taču parlaments šo lūgumu neatbalstīja. Šis 10.Saeimas lēmums bija tai liktenīgs, jo toreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers šo minēja kā vienu no galvenajiem iemesliem "Rīkojumam nr. 2" rosināt Saeimas atlaišanu.

Savukārt Šlesers vēl iepriekš, 5.maijā, publiski apgalvoja, ka KNAB un Satversmes aizsardzības birojs ilgus gadus prettiesiski noklausījušies viesnīcas "Radisson Rīdzene" luksus numuros notiekošo. Rudenī publiski parādījušies sarunu atšifrējumi, kurus neviens sarunu dalībnieks nav noraidījis kā nepatiesus, gan liecina, ka "Rīdzenē" ar dažādiem uzņēmējiem par KNAB ieskatā nelikumīgām darbībām apspriedies pats Šlesers.

Savukārt TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja: Jaundžeikars, kurš patlaban atrodas apcietinājumā saistībā ar valsts noslēpuma izpaušanas lietu, slepeno informāciju esot pircis par naudu no kādas lietā iesaistītas KNAB darbinieces.

Raidījums vēstīja, ka kopumā Jaundžeikara lietā esot trīs aizdomās turētie, jo bijušais ministrs un KNAB amatpersona izmantojuši starpnieku. Saskaņā ar "Nekā personīga" rīcībā esošo informāciju, KNAB darbiniece strādājusi operatīvo pasākumu nodaļā un viņas kompetencē ietilpa tehniskie jautājumi, sarunu šifrēšana un līdzīgas darbības. Viņa ar Jaundžeikaru nesatikās un arī nesazvanījās, taču Jaundžeikara labs paziņa ir KNAB darbinieces radinieks, kurš bijis starpnieks informācijas piegādē.

Tolaik KNAB priekšnieka pienākumus pildošā Juta Strīķe intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "De facto" iepriekš atzina, ka kriminālprocesā, kura ietvaros šobrīd apcietinājumā atrodas Jaundžeikars, iesaistīta arī kāda KNAB amatpersona, taču šī persona birojā vairs nestrādājot.

"Es nenoliegšu, ka šajā kriminālprocesā figurē nu jau bijusī KNAB amatpersona, mēs esam reaģējuši tiklīdz mums bija pietiekamas ziņas un fakti. Par iesaistītām personām, statusiem, pašlaik mēs neesam tiesīgi runāt, jo procesu virza prokurors," raidījumam sacīja Strīķe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!