Ģenerālprokuratūra piektdien Augstākajai Tiesai izskatīšanai nodeva Ventspils mēra Aivara Lemberga, viņa dēla Anrija un uzņēmēja Anša Sormuļa krimināllietu, kurā Ģenerālprokuratūra visus trīs apsūdzējusi atbilstoši vairākiem Kriminālkodeksa un Krimināllikuma pantiem.
Ģenerālprokuratūra portālam "Delfi" uzsver, ka Aivars Lembergs kukuļus pieņēmis vairakkārt kopumā par 239 670 latiem un tā izpaudusies kā kukuļu izspiešana, rīcība atbilstīga kukuļdevēja interesēm, ko Lembergs varēja izdarīt izmantojot savu dienesta stāvokli.

Tāpat Ģenerālprokuratūra norāda, ka Lembergs kopā ar citām personām legalizējis 4 916 000 nelikumīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus un mantu. Turklāt Ventspils mērs arī kā amatpersona sastādījis un izsniedzis nepatiesus dokumentus, kā arī savā deklarācijā nav norādījis patiesas ziņas par savu mantisko stāvokli.

Lembergs arī kā augsta valsts amatpersona piedalījies mantiskos darījumos, kas viņam dienesta stāvokļa dēļ bija liegti, kā arī atradies interešu konfliktos. Bez tam Lemberga darbības izdarījušas būtisku kaitējumu valstij un citām personām.

Savukārt Anriju Lembergu un Ansi Sormuli prokuratūra apsūdz noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā un Aivara Lemberga noziedzīgo darbību, kuras tas izdarījis būdams valsts amatpersona, veicināšanu.

Saskaņā ar prokuratūras materiāliem abi sadarbojušies ar Aivaru Lembergu gan viņam, sakarā ar dienesta stāvokli, aizliegtu mantisku darījumu veikšanā, gan noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā, bet Sormulis - arī saistībā ar kukuļņemšanu.

Kopumā tiesai nodotā kriminālprocesa apjoms ir 101 sējums. Pirmstiesas kriminālprocesu kopā ar procesa virzītāju Juri Jurisu veica pieci prokurori un atsevišķu darbību veikšanā bija iesaistīti arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!