Prokurors, šodien Rīgas Centra rajona tiesā uzstājoties debatēs tā sauktajā bijušā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora Andreja Sončika krimināllietā, lūdza tiesu abus apsūdzētos - Sončiku un muitas vadītāja vietnieku Andreju Runci - atzīt par vainīgiem un Sončikam piemērot reālu brīvības atņemšanu uz četriem gadiem, bet Runci sodīt ar naudas sodu 50 minimālo mēnešalgu jeb 4000 latu apjomā.
Sončikam galīgā apsūdzība uzrādīta pēc Krimināllikuma 318.panta 2.daļas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas. Otram tiesājamajam - Runcim - galīgā apsūdzība celta pēc 319.panta 2.daļas par valsts amatpersonas bezdarbību, kas izraisījusi smagas sekas.

Bijušais VID ģenerāldirektors apsūdzēts par to, ka nav piedzinis miljona latu nodokļa parādu tā dēvētajā SIA "Dinaz naftas" lietā, tā vietā noslēdzot izlīgumu ar apdrošināšanas AS "Baltikums", kas bija "Dinaz nafta" galvotāja.

Mierizlīguma noslēgšana ar "Baltikumu" bija viens no pārmetumiem, kura dēļ Sončiku atlaida no amata. Tiesa viņu amatā atjaunoja, kādu laiku Sončiks strādāja Finanšu ministrijā (FM), bet šā gada martā darbu ministrijā atstāja.

Sončiks 2002.gada 24.aprīlī nosūtījis vēstuli "Baltikumam", informējot, ka nepieciešams nomaksāt "Dinaz nafta" nesamaksāto muitas parādu - 997 177 latu akcīzes nodokli - par importētajiem naftas produktiem. Taču 2002.gada 18.oktobrī Sončiks, pēc prokuratūras domām, bez jebkāda likumīga pamatojuma atsaucis vēstulē izvirzīto prasījumu pret "Baltikumu".

Pēc tam Sončiks parakstīja izlīgumu ar "Baltikumu", kas apstiprināts Centra rajona tiesā 2002.gada 27.novembrī. Tajā norādīts, ka VID turpmāk atsakās celt jebkādas pretenzijas pret "Baltikumu" saistībā ar galvoto "Dinaz nafta" muitas parādu. Prokuratūra norāda, ka izlīgums parakstīts bez situācijas analīzes.

Līdz ar to prokuratūras ieskatā Sončiks nav veicis amatpersonai likumā un amata aprakstā noteiktos pienākumus, lai novērstu kaitējumu valsts varai, kā dēļ valsts zaudēja iespēju piedzīt muitas maksājumu parādu - 997 177 latus.

Kā uzskata prokuratūra, valsts budžetā ir radīts zaudējums lielā apjomā, nodarīts kaitējums ar likumu aizsargātajām personu tiesībām un likumīgajām interesēm - izkropļota Latvijas apdrošināšanas uzņēmumu konkurence vispārējo galvojumu izsniegšanā, jo muitas parādu nemaksāja ne parādnieks, ne galvotājs, kā arī nodarīts kaitējums valsts varai un pārvaldības kārtībai.

Savukārt Sončiks uzskata, ka viņam celtā apsūdzība nav pamatota, un viņš savu vainu neatzīst. Otrs apsūdzētais - Runcis - arī savu vainu inkriminētajos noziegumos neatzīst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!