Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Edvīns Piliksers tā dēvētajā “digitālās televīzijas krimināllietā” uzrādīja apsūdzību Valdim Purvinskim par krāpšanas lielā apmērā atbalstīšanu un par uzņēmuma atbildīga darbinieka pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu.
Prokuratūras preses centra izplatītajā paziņojumā teikts, ka Purvinskis apsūdzēts par to, ka viņš sastādīja un nosūtīja “BBC Technology” sešas apzināti nepatiesas informācijas par neeksistējošiem Latvijas Satiksmes ministrijas norādījumiem iekļaut projekta vadībā uzņēmējsabiedrību “Kempmayer Media Limited”, turklāt nekā citādi kā ar apzīmējumu “integrators”. Tāpat Purvinskis pievienoja šādām informācijām vairākus “norādījumu memorandus” par “Kempmayer Media Limited” kompetenci digitālās televīzijas izveidošanā Latvijā, kādus patiesībā neviens nebija izdevis.

Tas noticis 2001.gadā, kad no septembra līdz decembrim Purvinskis, būdams a/s “Digitālais Latvijas radio un televīzijas centrs” (DLRTC) kontaktpersona līgumā ar Lielbritānijas uzņēmumu “BBC Technology”, ļaunprātīgi izmantoja savas direktora pilnvaras pārstāvēt SIA “VP Partneri”, ar kuru DLRTC ģenerāldirektora Guntara Spundes personā 2001.gada 2.aprīlī bija noslēgusi līgumu par piedalīšanos digitālās apraides ieviešanas projekta vadībā. Informācija “BBC Technology” tika sūtīta sistemātiski, saziņā ar Guntaru Spundi.

Neraugoties uz “BBC Technology” rakstveida norādēm uz “Kempmayer Media Limited” neatpazīstamību telekomunikāciju jomā un bažām par šī uzņēmuma nolūkiem, Purvinskis, atsaukdamies uz patiesībā neeksistējošām Latvijas Satiksmes ministrijas prasībām un norādījumu memorandiem, uzstājīgi aicināja “BBC Technology” tās izdotā dokumentā projekta vadības shēmā iekļaut “integratoru Kempmayer Media Limited”.

Tādā veidā Purvinskis saziņā ar Spundi panāca, ka 2001.gada 21.decembrī “BBC Technology “izdotā līguma izpildes dokumentā projekta vadības shēmā pirmo reizi tika norādīts “integrators Kempmayer Media Limited”.

Tālākā notikumos šis apstāklis kalpoja par pamatu lietas dalībnieku aizbildinājumiem, ka “Kempmayer Media Limited” par a/s “DLRTC” sadarbības partneri digitālās televīzijas izveidošanā Latvijā taču esot rekomendējis Eiropā šajā nozarē visvairāk pieredzējušais Lielbritānijas koncerns BBC, kas savukārt deva šķietamu ieganstu piekrist līguma noslēgšanai ar “Kempmayer Media Limited”.

2005. gada 4.februārī un 7.februārī prokurors šajā krimināllietā uzrādīja apsūdzību attiecīgi Jānim Plūmem un Alfrēdam Janevicam, bijušajiem DLRTC valdes locekļiem, par valsts amatpersonas bezdarbību. Plūme un Janevics apsūdzēti pēc būtības par to, ka nav pildījuši savus DLRTC valdes locekļa pienākumus atbilstoši likumu un DLRTC statūtu prasībām, tas ir, kā krietni un rūpīgi saimnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!