Foto: stock.xchng
Aizdomās par izvairīšanos no nodokļu nomaksas organizētā grupā, šonedēļ Finanšu policija veikusi desmit kratīšanas uzņēmuma "Pica serviss" struktūrvienībās visā Latvijā, kopumā nopratinot ap 300 cilvēku, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga", norādot, ka kriminālprocesu policija ierosinājusi pēc raidījuma informācijas.

Uzmanību iespējamajai krāpniecībai ar nodokļu nomaksu raidījums pievērsis pēc kāda skatītāja ziņojuma, kurš norādīja uz iespējamajām nodokļu mahinācijām vienā no lielākajiem Liepājas ēdināšanas uzņēmumiem. Konkrētā uzņēmu ķēde pieder Liepājā pazīstamam uzņēmējam Aloizam Norkum, kas uz franšīzes pamata izmanto Rīgā populāro picēriju "Čili Pica" vārdu, norāda raidījums, bilstot, ka "Čili Picai" ar notikušo nav nekāda sakara.

Lai pārbaudītu skatītāja sniegtās informācijas patiesumu, raidījums veica eksperimentu, sākotnēji izvēloties trīs uzņēmumam piederošās picērijas – "Čili" picērija "Rietumu centra" lielveikalā ostmalā, "Čili" picērija "Sala XL" lielveikalā un Rožu laukumā esošais restorāns "Barons Bumbier's". Pēc pasūtījumu veikšanas žurnālisti salīdzināja visās ēstuvēs saņemtos čekus, kuri bija atšķirīgi. Piemēram, "Barons Bumbier's" pievienotās vērtības nodoklis (PVN) bija pierēķināts burkānu sulai un kafijai, bet par saldo ēdienu un kafiju ailītes ar šo nodokli nebija. Salīdzinājumam raidījums veicis pirkumu arī "Čili" picērijās Rīgā, kur visos gadījumos dažādās vietās tika saņemti tikai oficiāli čeki ar PVN.

Ar iegūto informāciju raidījums vērsies Finanšu policijā Rīgā, kas pārliecinājās par informācijas pamatotību un uzsāka kriminālprocesu. Finanšu policijas pārvaldes direktors Kaspars Čerņeckis raidījumam atzinis, veiktās kratīšanas uzņēmuma struktūrvienībās bijušas rezultatīvas un izņemts liels daudzums dažādu lietisko pierādījumu.

Čerņeckis raidījumam stāstījis, ka uzņēmums tiek turēts aizdomās par tā sauktās "melnās kases" turēšanu, no kuras darbiniekiem maksātas aplokšņu algas. Arī kāda darbiniece raidījumam atzinusi, ka nodokļu nemaksāšanas shēma darbojusies jau sen, taču, baidoties pazaudēt darbu, par to neziņojusi.

Raidījums stāsta, ka parasti katrā krodziņā bijuši vismaz divi kases aparāti - viens oficiālajai, "baltajai kasei", otrs - "melnajai". Ēdienu cenas klientiem nemainījās, taču, atkarībā no tā, kuras "kases zonā" sēdēja klients, atšķīrās čeki. Darba dienas beigās, "baltās" un "melnās" kases naudas summas tika saliktas atsevišķos maisiņos un aizvestas uz firmas biroju. "Melnajā kasē" aizgājusi apmēram trešā daļa no ienākumiem, vēsta raidījums.

Liepājas "Pica serviss" darbinieki arī raidījumam pastāstījuši, ka savulaik par "aplokšņu algām" uzņēmumā Valsts ieņēmumu dienests (VID) pārbaude bijusi, bet neko neesot atklājusi. VID raidījuma skaidrojuši, ka uzņēmumā pēdējā pārbaude bijusi pirms diviem gadiem, bet datu bāzes risku neuzrādījušas.

Kriminālprocesā aizdomās turamā statusā pašlaik ir tikai viena persona – Monta Magone, kura ir vienīgā uzņēmuma "Pica serviss" valdes locekle, vēsta raidījums.

Savukārt uzņēmuma īpašnieks Aloizs Norkus kopš notikušajām kratīšanām nav redzēts, vēsta raidījums, sakot, ka viņa aizstāvībai noalgoti divi bijušie prokurori, kas savulaik apkarojuši organizēto noziedzību. Publiski pieejama informācija vēsta, ka Norkus ir viens no pazīstamākajiem Liepājas uzņēmējiem, savulaik bijis tur arī ietekmīgs "Tautas partijas biedrs", vēsta raidījums. Savā amatpersonas deklarācijā par pērno gadu viņš norādījis, ka "Pica serviss" darbojas kā konsultants.

Raidījums vēsta, ka Norkus ir Liepājas Pētertirgus valdes priekšsēdētājs un līdzīpašnieks plaša profila uzņēmumos, kas nodarbojas gan ar pārtikas apstrādi, tirdzniecību un sabiedrisko ēdināšanu, gan ražošanas iekārtu uzstādīšanu, ūdens apgādi un energoenerģijas ražošanu. Viņam pieder 16 nekustamie īpašumi Liepājā, tās apkārtnē un Rīgā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!