Foto: LETA
Finansists Jorens Raitums, kas tika aizturēts maksātnespējas administratoru Māra Sprūda un Ilmāra Krūma lietā, tiek turēts aizdomās par dalību naudas izspiešanā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā, žurnālistiem piektdien pastāstīja Raituma aizstāvis, advokāts Aleksandrs Berezins (attēlā).

Savu vainu Raitums neatzīstot. "Saņemts lēmums par viņa atzīšanu par aizdomās turēto, no kura nevar saprast, kas tieši inkriminēts," stāstīja advokāts.

Viņš nekomentēja, vai lieta saistīta ar "Trasta komercbanku".

Berezins atzina, ka veiktas vairākas kratīšanas, Raitums aizturēts savas mājās, nopratināts un sniedzis liecības, sadarbojoties ar izmeklēšanu. "Viņam nav ko slēpt," skaidroja Berezins.

Raitums figurē kriminālprocesā kopā ar Sprūdu un Krūmu, bet kriminālprocess nav saistīts ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pērn sākto kriminālprocesu par partiju nelikumīgu finansēšanu. Berezins sacīja, ka šis kriminālprocess ierosināts pirms pusgada, bet sīkāk viņi nav informēti ne par ierosināšanas apstākļiem, ne iemesliem.

Vaicāts par aizdomās turētā saistību ar kriminālprocesā minēto izspiešanu, Berezins sacīja, ka nav saprotams, kas tieši inkriminēts, taču lēmumā minētas vairākas summas, kā arī fizisko personu vārdi, uzvārdi un firmas. Jautāts par summu apmēriem, Berezins sacīja, ka tie nav miljoni, bet neprecizēja to apmērus.

Tāpat advokāts nekomentēja, vai tie ir vietējie vai ārvalstu uzņēmumi, bet norādīja, ka no procesa virzītāja nav noprotams, vai tie ir uzņēmumi, no kuriem izspiesta nauda.

Uz jautājumu par cietušajiem atzītajiem, Berezins skaidroja, ka "pēc loģikas izspiešanai obligāti jābūt cietušajiem, bet vai lietā tādi ir – interesants jautājums – mēs arī gribētu to zināt", rezumējot, ka nav saprotams, vai šīm personām piešķirts procesuālais statuss.

Jau vēstīts, ka piektdien tiesa nolēma apcietināt Sprūdu un administratoru Nauri Durevski.

"Delfi" jau ziņoja, Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde aizturējusi vienus no redzamākajiem Latvijas maksātnespējas administratoriem – Sprūdu un Krūmu. Tāpat aizturēts arī administrators Durevskis un finansists Jorens Raitums.

Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins žurnālistiem ceturtdien apstiprināja, ka aizturēti kopumā esot četri cilvēki, arī administratori un veikta virkne kratīšanu.

Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde trešdien veikusi virkni procesuālo darbību iepriekš ierosinātajos kriminālprocesos, kas ierosināti par iespējamiem noziedzīgajiem nodarījumiem, kas izdarīti maksātnespējas procesu laikā. Policijas vadība plašākus komentārus gan nesniedza.

Krūms ir "Trasta komercbankas" likvidators. Iepriekš medijos izskanējis, ka Krūms "Trasta komercbankas" likvidācijas procesā aptuveni septiņus miljonus eiro iztērējis dažādiem līgumiem ar pakalpojumu sniedzējiem, un liela daļa naudas tikusi arī Sprūdam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!