Foto: Shutterstock

Rīgas pašvaldības policija (RPP), konstatējot, ka nepilngadīgajam savā mājvietā ir dzīvības, veselības vai attīstības apdraudējumi, 2017. gadā no ģimenes šķīrusi 100 bērnus, kas ir par 70 % vairāk nekā 2016. gadā, liecina RPP apkopotā statistika.

Kārtības sargi norāda, ka bērnu tiesību aizsardzība ir viena no tās galvenajām darba prioritātēm. Visbiežāk ar vardarbību pret bērniem, audzināšanas pienākumu nepildīšanu, vai arī bērnu izdarītiem pārkāpumiem saskaras tieši autopatruļu darbinieki, kuriem nekavējoties, notikuma vietā jāpieņem lēmums.

Policija bērnu var šķirt no ģimenes, ja bērna dzīvība, veselība vai attīstība ir nopietni apdraudēta vardarbības dēļ vai ir pamatotas aizdomas par vardarbību pret bērnu, kā arī aprūpes trūkuma vai mājas apstākļu dēļ.

Konstatējot apdraudējumu, policija pieņem lēmumu šķirt bērnu no ģimenes un nogādāt viņu sociālās palīdzības iestādē. Par situāciju ģimenē kārtības sargi paziņo arī Sociālām dienestam un Bāriņtiesai.

Nodrošinot sabiedrisko kārtību pilsētā, policijas darbinieki bieži vien saskaras ar bērniem, kuri ir nokļuvuši nelaimē, nokavējuši sabiedrisko transportu, apmaldījušies vai cietuši no citām personām, secinājusi RPP.

2017. gadā RPP darbinieki drošā vidē nogādājuši 198 bērnus, kas ir par 38 bērniem vairāk nekā 2016. gadā.

Savukārt gadījumos, kad bērna šķiršana no ģimenes nekavējoties nav nepieciešama, bet tomēr pastāv riski, bērna uzturēšanās vietu policisti atkārtoti apseko. Dzīves vietas atkārtoti tiek apsekotas arī gadījumos, kad nakts laikā policijas darbinieki bijuši izsaukti uz ģimenes konflikta atrisināšanu un darbiniekiem nav pārliecības, ka konfliktsituācija ģimenē ir noregulēta un tai nesekos turpinājums nākamajā dienā. Policija norāda, ka šajā gadījumā nav būtiski, vai ģimenē ir vai nav nepilngadīgais.

Tāpat RPP fiksējusi 1132 bērnu izdarītus administratīvos pārkāpumus, kas ir 142% pieaugums salīdzinājumā ar gadu iepriekš. 50% no pārkāpumiem veido smēķēšana, bet 27% – atrašanās ar alkoholu un alkohola riebumā. Tāpat bērni atradušies bez vecākiem naktī uz ielas, piegružojuši apkārtni un atradušies uz ledus, kā arī veikuši darbības, kas klasificējamas kā sīkais huligānisms.

Policija informē, ka kopš 2016. gada jūnija nepilngadīgās personas par izdarītiem pārkāpumiem administratīvi soda tikai izņēmumu gadījumos, ja līdz pilngadībai atlikuši vien daži mēneši. Pamatā nolūks nav sodīt, bet audzināt un novērst pārkāpumu veicinošos apstākļus. Tāpēc pārkāpumu gadījumos likumsargi pieņem lēmumu izvērtēt audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu.

2017. gadā Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļa iekārtojusi 872 izpildes lietas par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem. 591 lēmums ir izpildīts. Bērniem noteikti tādi piespiedu līdzekļi kā ierašanās uz konsultāciju pie psihologa, psihiatra vai narkologa, kā arī ierašanās uz konsultāciju pie Atkarības profilakses speciālista vai piedalīšanās sociālās korekcijas un sociālās palīdzības programmā. Tāpat atsevišķos gadījumiem nepilngadīgajiem uzdots novērst radītā kaitējuma sekas vai atvainoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!