Foto: DELFI
Savu bērnu sakropļošanā un nonāvēšanā apsūdzētajai medicīnas māsai Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa ceturtdien, 11.jūlijā piesprieda prokurores prasīto mūža ieslodzījumu.

Prokurore Jekaterina Kušakova pēc sprieduma žurnālistiem atzina, ka ar tiesas lemto ir apmierināta. Tiesa piespriedusi tieši to, ko prokurore debatēs prasīja. Vienīgi tiesa ir nedaudz mainījusi kvalifikāciju, proti, no slepkavības pastiprinošos apstākļos mantkārības nolūkā mainot uz tīšu slepkavību. Kušakova teica, ka tā ir juridiska nianse un pēc iepazīšanās ar pilnu sprieduma tekstu viņa to izvērtēs.

Apsūdzētās sievietes advokāts žurnālistiem sacīja, ka par pārsūdzību lems pēc konsultācijām ar klienti. Savukārt pati bijusī medmāsa spriedumu noklausījās dzelžainā mierā un nekādas emocijas neizrādīja. Prokurore žurnālistiem sacīja, ka viņasprāt sieviete nodarīto nenožēlo.

Pēc neatkarības atjaunošanas šī ir otrā sieviete, kurai piespriests bargākais sods - mūža ieslodzījums.

Noklausīties spriedumu bija ieradies arī apsūdzētās pirmais vīrs, ar kuru laulībā medmāsai dzimis viens bērns, kurš ir miris. Viņš žurnālistiem sacīja, ka ir gandarīts par piespriesto mūža ieslodzījumu un izteica cerību, ka arī pārējās tiesu instances to atstās spēkā. Bijušais vīrs uzskata, ka sieviete noziegumus pastrādājusi mantkārības nolūkos, jo viņai dzīvē svarīgākā bijusi nauda. Pēc viņu kopīgā bērna piedzimšanas, viņa gandrīz uzreiz no vīra aizgājusi.

Tiesa par labu cietušajai – medmāsas meitai – piesprieda 48 640 latus, kā arī viņai būs jāapmaksā tiesāšanās izdevumi.

Pilns spriedums būs pieejams 25.jūlijā un no šīs dienas to varēs pārsūdzēt.

Prokurore iepriekš tiesas debatēs sievieti lūdza atzīt par vainīgu un sodīt ar mūža ieslodzījumu bez mantas konfiskācijas, nosakot policijas kontroli uz trim gadiem. Apsūdzētā tiesas sēdē atzinusi, ka ir gatava izciest tādu sodu, kādu viņai piespriedīs tiesa.

Šis ir pirmās tiesu instances spriedums un to likumā noteiktā kārtībā vēl var pārsūdzēt.

Šo krimināllietu tiesa skatīja aiz slēgtām durvīm, lai aizsargātu sievietes nepilngadīgo meitu. Taču zināms, ka saskaņā ar apsūdzību medmāsa laikā no 1997.gada 8.jūnija līdz 2011.gada 31.oktobrim pastrādājusi noziegumus, kuros divi viņas bērni miruši, bet viens zaudējis redzi.

Noziegumus sieviete pastrādājusi, lai iegūtu materiālus labumus, uzskata apsūdzība. Sieviete pie kriminālatbildības saukta par slepkavību pastiprinošos apstākļos, par cietsirdību un vardarbību pret mazgadīgo, par narkotisko un psihotropo vielu ievadīšanu pret personas gribu un par tīšu smagu miesas bojājumu izdarīšanu.

Sievietei bija piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.

Jau vēstīts, ka 2011.gada novembrī apcietināta 1971.gadā dzimusī medmāsa, kuru policija tur aizdomās par savu divu bērnu nonāvēšanu un viena sakropļošanu. Šokējošais gadījums atklājies, kad ārsti nonākuši pie slēdziena, ka viņas vēl dzīvās, pašlaik 12 gadus vecās meitas redzes problēmas nav iedzimtas, bet gan tīšs nodarījums.

Policijai ir aizdomas, ka māte dūrusi bērna acī sešu gadu garumā un, lai meitene to nepamanītu, viņai dotas miega zāles. Iespējamais motīvs šādai mātes rīcībai ir pabalsta saņemšana, iepriekš pieļāva likumsargi. Meitene ir atzīta par redzes invalīdi.

Mīklainos apstākļos miruši arī viņas divi bērni - trīs gadus veca meitenīte un sešus gadus vecs puika.

Sieviete strādājusi vairākās slimnīcās par medmāsu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!