Foto: LETA
Saistībā ar nedēļas nogalē valstī sacelto paniku par iespējamo "Swedbank" darbības apdraudējumu otrdien uz Drošības policiju (DP) izsaukts Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune (ZZS) un Jelgavas Domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS), vēsta "Zemgales Ziņas".

Tā ārkārtas domes sēdē otrdien atzina Caune, žēlojoties kolēģiem, ka "prese pagriež, ka es esmu vienīgais vainīgais". Viņš saņēma arī deputāta pārmetumus par vienpersoniska lēmuma pieņemšanu. Sēdē atklājās, ka novada administrācijas namā ažiotāža ap "Swedbank" valdījusi jau piektdien, kad darbinieki steigušies tukšot savus kontus.

Pirmdien Drošības policija sākusi kriminālprocesu par nepamatotu ziņu izplatīšanu par "Swedbank" finanšu stāvokli pēc Krimināllikuma 194. 1 panta – par nepatiesu datu vai ziņu izplatīšanu par Latvijas Republikas finanšu sistēmas stāvokli. Kriminālprocesā maksimālais paredzētais sods par šādu noziedzīgu nodarījumu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Pašlaik Drošības policijai ir vairākas versijas par baumu izcelšanās iemesliem un personām, kas šo nepatiesās informācijas izplatīšanos ir veicinājušas, ziņo policija.

Ārkārtas sēdē deputātiem Caune apliecināja, ka par "Swedbank" iespējamo apdraudējumu dzirdējis jau piektdien. "Sestdien pašā vakarā ažiotāža kļuva arvien lielāka," skaidroja Caune. Viņš sazinājies ar "Swedbank" Jelgavas nodaļas vadītāju. "Zvanīju Skangalei [Zinta Skangale, Jelgavas nodaļas vadītāja] – telefons klusē, zvanīju Jakovičai [Daiga Jakoviča, "Swedbank" Zemgales reģiona vadītāja], arī klusē," par steidzīgo lēmuma pieņemšanu taisnojās Caune. Tad sazinājies ar finanšu ministru Andri Vilku, kurš solījis stundas laikā atzvanīt. "Nepiezvanīja, viņa telefons klusēja, tāpēc pieņēmu lēmumu pārskaitīt naudu uz Valsts kasi," atklāja novada šefs.

"Tad jau mēs kā deputāti neesam vajadzīgi!" tā par Caunes vienpersonisko lēmumu izteicās viņa partijas biedrs deputāts Jānis Kalviņš. Viņš uzsvēra, ka "jau piektdien šajā mājā [domes ēkā] "gāja" ažiotāža, ka jāņem nauda nost!". "Arī VID jau runāja, ka Jelgavas novads skaita lielas summas!" teica Kalviņš. Viņš akcentēja, ka deputāti pārstāv 27 tūkstošus novada iedzīvotāju, tāpēc tik nopietnos jautājumos būtu jāsasauc ārkārtas sēde.

Jelgavas novada pašvaldības Finanšu nodaļas vadītāja Sandra Kalvāne atzina, ka vairāk nekā miljonu latu pārskaitījusi divos piegājienos naktī uz svētdienu. Sestdienas vakarā pirms pusnakts viņa piezvanījusi visiem pagastu pārvaldniekiem. "Visi atsaucās, klausīja mutiskajam rīkojumam," notikumu hronoloģiju atstāstīja S.Kalvāne. Vienu naudas daļu viņa pārskaitījusi pirms pusnakts, otru – naktī uz svētdienu, jo darījumu vienā reizē ierobežojis limits.

Finanšu ministra Andra Vilka pārstāvis Aleksis Jarockis portālam "Delfi" sacīja, ka ministrs nav runājis ar Caunu ne sestdien, ne arī iepriekš.Ministrs gan sazinājās ar Rāviņu, jo Jelgavas pilsētas mērs zvanījis un bijis satraukts par iespējamām "Swedbank" problēmām. Ministrs viņam izskaidrojis situāciju un mēģinājis pārliecināt, ka satraukumam nav pamata. Taču vēlāk Rāviņš zvanījis atkāroti, jo ministra skaidrojumi viņu nebija pārliecinājuši. Tad ministrs aicinājis "Swedbank" vadību sazināties ar pilsētas mēru, lai viņu nomierinātu, stāstīja Jarockis.

Jau ziņots, ka pēc Jelgavas novada Domes priekšsēdētāja Caunes rīkojuma naktī uz svētdienu no "Swedbank" uz Valsts kasi pārskaitīti vairāk nekā miljons latu, bet viņa kolēģis Jelgavas mērs Rāviņš saviem finansistiem tajā pašā laikā licis pārskaitīt vairāk par 134 tūkstošiem latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!