Naktī uz trešdienu Ventspilī no tilta Ventas upē ielēkusi māte ar diviem maziem bērniem. Abi puisēni noslīkuši, bet sieviete, kas pēc izglābšanas bijusi histērijā un nogādāta pilsētas slimnīcas reanimācijas nodaļā, iepriekš bijusi depresijā un lūgusi sociālā dienesta palīdzību. Valsts policija neizslēdz, ka pēc izrakstīšanas no slimnīcas sievieti varētu apcietināt.

Sievietes fiziskais stāvoklis ir apmierinošs, bet viņas garīgo un psihisko stāvokli vēl vērtēs pieaicinātie speciālisti. Netiek izslēgts, ka notikušais varētu būt bijis pašnāvības mēģinājums.

Kā portālu "Delfi"informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Viktorija Šembele, glābēji izsaukumu saņēmuši plkst.3.41. Aculiecinieks ziņojis, ka Ventā ielec sieviete ar bērniem. Kurzemes reģiona policijas pārvalde portālu "Delfi" informēja, ka sieviete ūdenī ielēca ap pulksten 2:00 naktī.

Ierodoties notikuma vietā, glābējiem 28 gadu veco sievieti izdevies izglābt, trīs gadus vecā puisēna līķis atrasts naktī, bet otrs - divgadīgais zēns - atrasts no rīta.

Policija precizēja, ka 1986.gadā dzimusi sievietē upē ielēca kopā ar diviem saviem bērniem - 2010. un 2011.gadā dzimušajiem zēniem.

Ventspils slimnīcas galvenā ārsta vietnieks Olafs Ķeņģis portālam "Delfi" apliecināja, ka izglābtā sieviete patlaban atrodas slimnīcas reanimācijas nodaļā un viņas fiziskais veselības stāvoklis ir apmierinošs - dzīvībai svarīgās funkcijas - plaušas, sirds un citas - ir normas robežās. Kā parasti pēc suicīda jeb pašnāvības mēģinājumiem tiek darīts, slimnīcas ārsti pieaicinās konsultācijai neirologu un psihiatru.

Ķeņģis izglābtās sievietes fiziskās veselības stāvokli raksturoja kā esošu normas robežās, sakot, ka viņa ir mierīga, taču atzīmēja, ka sieviete saņēmusi nomierinošu medikamentu devu.

Ārsts atzina, ka sievietei fiziski nekas nekaiš, bet jautājums esot par viņas psiholoģisko un garīgo stāvokli.

Ķeņģis neizslēdza, ka konkrētajā gadījumā noticis pašnāvības mēģinājums, taču uzsvēra, ka, saskaņā ar Ārstniecības likumu sīkāku informāciju par notikušā cēloņiem un ārstu uzstādītajām diagnozēm viņš atklāt nevarēs. "Kaut kādā afekta stāvoklī jau viņa bijusi," savu viedokli pauda mediķis. 

Sieviete bijusi depresijā un vairākkārt vērsusies sociālajā dienestā pēc palīdzības saistībā ar situāciju ģimenē, aģentūru LETA informēja Ventspils Sociālā dienesta vadītāja Dace Kaņepe.

Uz Sociālo dienestu sievieti 7.jūnijā pirmo reizi atvedusi draudzene. Sieviete bijusi depresijā un krīzes situācijā saistībā ar situāciju ģimenē - nesen oficiāli šķirta viņas laulība, bet faktiski kopdzīve ar vīru izjukusi jau agrāk. Laika periodā, kamēr sieviete bijusi bērna kopšanas atvaļinājumā - no 2011.gada augusta līdz 2013.gada janvārim - viņai bija piešķirts trūcīgās personas statuss. Šī gada februārī sieviete atsākusi strādāt, līdz ar to zaudējusi trūcīgās personas statusu. Tiesa, šī gada aprīlī viņa pārtraukusi darba attiecības. Kaņepes rīcībā nav informācijas, kas bijis par iemeslu darba attiecību pārtraukšanai.

Jūnijā sieviete sociālajā dienestā bijusi vairākas reizes. Pēdējā reizē, 14.jūnijā, viņa teikusi, ka nu jau jūtoties daudz labāk, par ko liecinājis arī viņas izskats. "Grūti pateikt, kas ir noticis šo dienu laikā," atzina Kaņepe.

Sievietei piedāvāta psihologa palīdzība, bet viņa no tās atteikusies, taču piekritusi pieteikties kursos Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA).

Kaņepes rīcībā ir informācija, ka vēl otrdien un pirmdien sieviete bijusi uz NVA kursiem. Tāpat sieviete piekritusi vest bērnus uz dienas centru.

Sievietes vecāki dzīvo Ventspilī, bet Kaņepes rīcībā neesot informācijas, vai un cik lielu atbalstu viņi varējuši sniegt krīzes situācijā nonākušajai meitai.

Kā informēja Kaņepe, gluži bez ienākumiem ģimene nav bijusi - māte saņēmusi gan bērna kopšanas pabalstus, gan uzturlīdzekļus no uzturlīdzekļu garantiju fonda.

Ņemot vērā presē izskanējušo informāciju par traģēdiju Ventspilī, Labklājības ministrijas (LM) speciālisti ceturtdien, 20.jūnijā, dosies ārkārtas pārbaudē uz Ventspili, lai pārliecinātos, vai sociālais dienests ir izvērtējis minētās ģimenes situāciju un veicis atbilstošu sociālo darbu.

Šobrīd, sazinoties ar Ventspils pilsētas Sociālā dienesta vadītāju, noskaidrots, ka cietušās sievietes ģimene ir bijusi Ventspils pašvaldības Sociālā dienesta redzeslokā kopš 2011.gada augusta, kā sociālās palīdzības saņēmēja. Detalizētāka informācija par minēto gadījumu būs pieejama pēc pārbaudes veikšanas, portāls "Delfi" uzzināja Labklājības ministrijā (LM).

Par notikušo policijā uzsākts kriminālprocess visu apstākļu noskaidrošanai.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis aģentūrai LETA teica, ka, tiklīdz sievietei būs pabeigts sniegt medicīnisko aprūpi, tā viņu nodos policijas rīcībā. Tad policija varēs turpināt veikt procesuālās darbības un izvēlēties piespiedu līdzekli - VP priekšnieks neizslēdz, ka sievieti varētu arī apcietināt.

Notikušajā ir nozieguma sastāvs, taču mātes rīcības motīvi vēl tiks skaidroti. "Es domāju, ka šajā gadījumā nevarēs būt reabilitējoši apstākļi un būs jāatbild Krimināllikuma priekšā. Nevar būt atšķirīgs vērtējums, ja sievietei ir pienākums rūpēties par bērniem," uzsvēra Ķuzis.

Notikušā kvalifikācija Krimināllikuma izpratnē vēl tiks precizēta. Tā, visticamāk, būs pēc Krimināllikuma 12 nodaļas - nonāvēšana. Šajā nodaļā ir panti, kas paredz atbildību par slepkavību pastiprinošos un sevišķi pastiprinošos apstākļos. Par šādiem noziegumiem maksimālais sods ir mūža ieslodzījums.

Ventspils pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Arājs portālam "Delfi" pastāstīja, ka policijas ekipāža devusies uz notikuma vietu, jo saņemtas ziņas no robežsargiem, kuru bāze izvietota netālu no traģiskā negadījuma vietas, ka Ventā it kā kāda balss saucot pēc palīdzības. Uz upes bijusi migla, un tāpēc bijusi apgrūtināta dzirdamība.

Kad ieradās policisti, notikuma vietā jau strādājuši robežsargi, kas pārbaudījuši ūdeņus. Izglābtā sieviete bijusi histērijā, stāstījusi, ka kopā ar viņu bijuši divi bērni. Lai pārbaudītu sievietes teikto, policija devusies uz viņas dzīvesvietu, kur satikusi viņas tēvu, bet bērnus nav atradusi.

Neko vairāk par tēva sniegto informāciju un iespējamiem sievietes pašas minētajiem notikuma iemesliem Arājs neatklāja, uzsverot, ka kriminālprocesu sākusi Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvalde.

Kurzemes reģiona pārvaldes preses pārstāve Signe Šteinberga portālam "Delfi" sīkāku informāciju par traģēdijas iemesliem neatklāja, sakot, ka notiek izmeklēšana. Viņa sacīja, ka izmeklētājiem ir vairākas versijas par notikušā iemesliem, taču arī tās viņa neatklāja, kā arī nekonkretizēja versiju skaitu.

Policijas pārstāve uzsvēra, ka, policija apzinās, ka notikušais ir ārkārtas situācija un traģēdija, kam pievērsta visas sabiedrības uzmanība, tāpēc, līdzko policijai būs tāda informācija, ko tā varēs sniegt, tas tiks darīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!