Pagājušajā naktī ugunsgrēkā Salaspilī bojā gājuši trīs cilvēki. No ēkas izglābti 39 cilvēki, portālu "Delfi" informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Viktorija Gribuste.

Par notikumu aculiecinieku kļuvis arī kāds "Delfi" lasītājs, kurš informē, ka ēka, kurā izcēlusies ugunsnelaime, ir sociālā māja. Salaspils novada domes izpilddirektors Andrejs Jaunkalns skaidroja, ka daļā nama Skolas ielā 7 atrodas pašvaldības dzīvojamais fonds, kas tiek izmantots īslaicīgai izmitināšanai, piemēram, tur dzīvo cilvēki, kas izlikti no saviem mājokļiem. Ēkā atrodas arī Valsts policijas nodaļa.

Gribuste skaidro, ka ēkas īpatnība ir tāda, ka tajā katrā stāvā ir garš koridors, bet tikai viena kāpņutelpa un izeja, tādēļ daļa cilvēku saviem spēkiem nevarēja tikt laukā. No izglābtajiem 19 tika izvesti glābšanas maskās, bet pārējie – nocelti ar autokāpņu un pacēlāju palīdzību.

Glābēji izsaukumu saņēmuši pulksten 1.17. Sākotnējā informācija liecināja, ka Salaspilī, Skolas ielā, ir spēcīgs piedūmojums. Ugunsdzēsēji konstatēja, ka ceturtajā stāvā aizdedzies viens dzīvoklis.

Ēkas ceturtajā stāvā atrasti trīs bojāgājušie – viena 31 gadu veca sieviete un divi – 57 un 59 – gadus veci vīrieši.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša informēja, ka mediķi kopumā snieguši palīdzību 23 cilvēkiem – galvenokārt cietušie saelpojušies dūmus. Trīs no viņiem nogādāti slimnīcā: 67 gadus veca sieviete un 30 gadus vecs vīrietis saindējās ar dūmiem, bet 22 gadus vecs vīrietis guva kājas traumu.

Svētdienas rītā pašvaldība sasaukusi Civilās aizsardzības padomes sēdi, kurā lemts par tālāko rīcību – cietušo un bez pajumtes palikušo izmitināšanu, sociālajiem pabalstiem un izpostītās ēkas remontu, skaidro Jaunkalns.

Skolas ielas nama iemītnieki pagaidām tiks izmitināti trijās vietās – kādā mācību centrā Ogrē, tajos ugunsnelaimē cietušās ēkas dzīvokļos, kas nav skarti, kā arī otrā pašvaldībai piederošā dzīvokļu mājā Raiņa ielā 17. Skolas ielas nama iemītniekiem tiks nodrošināta arī ēdināšana, jo ēkas remonts varētu ilgt ap divām nedēļām.

Smagākie bojājumi ir vienā istabiņā, piekvēpuši ir koridori divos ēkas stāvos. Glābšanas darbu laikā izlauztas arī daudzas durvis.

Kā informē Salaspils novada domes Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Lolita Balcerbule, ugunsgrēks izcēlies naktī uz svētdienu, pulksten 1.09. Viens no bojāgājušajiem atradās telpā, kur izcēlās ugunsgrēks, pārējo divu upuru nāves cēlonis, visticamāk, ir nosmakšana dūmos.

Ugunsgrēka skartajās telpās mitinājušies 45 cilvēki. Daļa uzreiz tika izmitināta netālu esošajā "DHB" dienesta viesnīcā un "Visdaros", ar ko pašvaldībai ir līgums par palīdzību krīzes situācijās.

Līdz ar izmitināšanu un ēdināšanu pašvaldība nodrošinās arī bērnu nogādi uz Salaspils skolām.

Ugunsgrēkā stipri cietis ir ēkas viens stāvs, pārējos esošajās telpās cilvēku uzturēšanās ir droša, arī pirmajā stāvā esošajā Sociālajā centrā. Svētdienas rītā ugunsgrēkā cietušajiem ir sagādātas brokastis, pēc tām viņi aicināti tikties Sociālajā centrā, kur saņem informāciju par turpmāko rīcību un iespējamo pašvaldības palīdzību, kā arī psihologa palīdzību. Joprojām tiek precizēts cilvēku skaits, kuriem nepieciešama palīdzība.

Tāpat tiek tiek apkopotas cilvēku vajadzības - no autiņbiksītēm mazuļiem, dzeramā ūdens, zālēm un citām visnepieciešamākajām lietām līdz jautājumam par to, kas notiks ar mājdzīvniekiem. Pagaidām tos varēs izmitināt patversmē.

Pašvaldība aicina tos, kam nepieciešama palīdzība, pieteikties pie ēkas dežuranta Skolas ielā 7.

Balcerbule uzsver, ka ēka Skolas ielā 7 atbilst ugunsdrošības prasībām: tai ir gan vairākas izejas, gan signalizācija, kas nostrādāja. Signālu saņēma gan apsardzes firma, gan ēkas dežurants, kurš nekavējoties rīkojās atbilstoši instrukcijām un situācijai. Ēkā 2014. gadā tika uzstādīta jauna ugunsdrošības sistēma - ja tās nebūtu, iespējams, sekas būtu daudz traģiskākas, viņa pieļauj.

Palīdzību pašvaldībai sniedz arī Zemessardzes 19. Nodrošinājuma bataljons, piegādājot saliekamās gultas, kuras tiks izmantotas, ja būs tāda nepieciešamība.

Svētdienas pēcpusdienā ugunsgrēka neskartajās istabās Skolas ielas namā ir atjaunota elektrības padeve un pieslēgts arī ūdens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!