Foto: LETA
Rīgas apgabaltiesa piektdien piesprieda mūža ieslodzījumu un mantas konfiskāciju trim vīriešiem, kurus apsūdz vairāku uzņēmēju slepkavībās un bijušā Muitas kriminālpārvaldes šefa Vladimira Vaškeviča slepkavības mēģinājumā.

Lietā uz apsūdzēto sola sēž Lietuvas pilsoņi Edgars Korgerts un Sergejs Markevičs un Latvijas pilsonis Mārtiņš Putniņš.

Visiem trim apsūdzētajiem tiesa noteica arī mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem, jo likums uz mūžu notiesātajiem ļauj pēc 25 gadiem cietumā lūgt apžēlošanu. Abus Lietuvas pilsoņus tiesa nolēma izraidīt no valsts.

Apsūdzētajiem solidāri būs jāsamaksā kompensācijas cietušajiem aptuveni 414 616 latu apmērā. 64 000 latu no apsūdzētajiem piedzina par labu cietušajam Vaškevičam, savukārt vēl 15 161 latu viņa tēvam, jo automašīna, kura cieta uzbrukumā, bija reģistrēta uz bijušā muitas šefa tēva vārda.

Pirmās tiesu instances spriedums ir pārsūdzams apelācijas kārtībā Augstākajā tiesā. Pēc sprieduma noklausīšanās gatavību to pārsūdzēt žurnālistiem pauda visu apsūdzēto advokāti. Putniņa advokāts Artūrs Zvejsalnieks pauda, ka "nekur pasaulē šādu krimināllietu netiesātu viens tiesnesis". Advokāts uzskata, ka lieta, kurā ir tik smagas apsūdzības, bija jāskata tiesnešu kolēģijai. Apsūdzēto aizstāvji arī norādīja uz, viņuprāt, sliktajiem pierādījumiem lietā.

Neviens no trim apsūdzētajiem savu vainu apsūdzībās neatzīst. Advokāti un apsūdzētie iepriekš lūguši attaisnojušu spriedumu.

Apmierināts ar spriedumu bija prokurors Juris Stepanovs, kurš iepriekš tiesu debatēs lūdza trijotni sodīt ar ieslodzījumu uz mūžu.

Jau vēstīts, ka Rīgas apgabaltiesa izskatīja lietu, kurā trīs personas apsūdzētas par uzņēmēju Genādija Peredeļska, Gata Aišpura un Aigara Lūša slepkavībām, kā arī Vaškeviča slepkavības mēģinājumu.

Krogerts un Markevičs šajā lietā apsūdzēti par slepkavību un tās mēģinājumu, kā arī par ieroču un munīcijas nelikumīgu glabāšanu, savukārt Putniņš - par slepkavību un tās mēģinājuma organizēšanu, kā arī par nelikumīgu ieroču un sprāgstvielu glabāšanu.

Par trīs uzņēmēju slepkavību un Vaškeviča slepkavības mēģinājuma atklāšanu policija paziņoja 2009.gadā decembrī. No iepriekš policijas sniegtajiem komentāriem noprotams, ka organizētājs bijis Latvijas pilsonis Putniņš, bet Lietuvas pilsoņi izpildījuši pasūtījumu. Lietuvieši arī iepriekš nonākuši policijas redzeslokā un Lietuvā aizturēti par dažādiem noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar narkotikām, ieročiem un, iespējams, vardarbīgiem noziegumiem.

Jelgavas un Cēsu gaļas kombinātu vadītājs Lūsis ar sešiem šāvieniem tika nogalināts 2009. gada 10.janvāra vakarā savas privātmājas pagalmā Rīgas rajona Garkalnes pagasta Priedainē.

Savukārt Peredeļski ar vairākiem šāvieniem nošāva 2007.gada 6.februārī Rīgā, Imantā, pie daudzdzīvokļu mājas Slokas ielā, bet Jēkabpils uzņēmēju Aišpuru - 2007.gada septembrī. Peredeļskis nodarbojās ar kravu pārvadājumiem un bija vairāku uzņēmumu īpašnieks, bet abi pārējie uzņēmēji bija saistīti ar gaļas pārstrādes biznesu.

Savukārt Vaškevičs guva smagus ievainojumus 2007.gada maijā, kad Rīgā, Eksporta ielā tika uzspirdzināta viņa automašīna.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!