Foto: stock.xchng

Lai nodrošinātu, ka Krievijas pilsonis, kura bagāžā ceturtdien tika atrasta nedeklarēta skaidra nauda 800 000 eiro (aptuveni 562 243 latu), samaksā naudas sodu par naudas nedeklarēšanu, Valsts ieņēmumu dienests (VID) no šīs naudas izņēmis 200 latus, kas ir maksimālais naudas sods, ko par šādu pārkāpumu ļauj piemērot likums.

Jau vēstīts, ka starptautiskās lidostas „Rīga" Drošības departamenta darbinieki kāda uz Sanktpēterburgu izlidojoša pasažiera rokas bagāžā ceturtdien atraduši aptuveni 800 000 eiro (aptuveni 562 243 latu) nedeklarētas skaidras naudas.

VID Sabiedrisko attiecību daļā portāls "Delfi" uzzināja, ka šī ir lielākā līdz šim atklātā nedeklarētās skaidras naudas summa.

Krievijas pilsonim pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 190.15 panta noformēts administratīvā pārkāpuma protokols par izvairīšanos no skaidras naudas deklarēšanas. Likums nosaka: ja muitas noteikumu pārkāpējam Latvijā nav pastāvīgas dzīvesvietas vai adreses, ir atļauta mantu, valūtas un vērtslietu izņemšana tādos apmēros, kas nodrošinātu naudas soda vai preču un citu priekšmetu vērtības piedziņu.

VID arī informē, ka Krievijas pilsonis jau ir aizpildījis skaidras naudas deklarēšanas veidlapu, kurā jānorāda gan skaidras naudas īpašnieka dati, gan ziņas par skaidras naudas izcelsmi un izlietošanas mērķi.  

Saskaņā ar likumā „Par skaidras naudas deklarēšanu uz valsts robežas" noteikto iegūtās informācijas izmantošanas un apmaiņas kārtību VID nodrošina skaidras naudas deklarācijā iekļautās informācijas pieejamību Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam.

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests ir tiesīgs iegūto informāciju nosūtīt citu valstu kompetentajām institūcijām.

Normatīvie akti, kas reglamentē skaidras naudas kontroli, neparedz ne personas aizturēšanu, ne nedeklarētās skaidras naudas izņemšanu pilnā apjomā, uzsver VID.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!