Foto: Reuters/Scanpix

Apturēta triju ar naftas produktu sfēru saistītu noziedzīgu grupējumu darbība, kuras rezultātā šiem uzņēmumiem izdevies izkrāpt no valsts vairākus miljonus latu, krāpjoties ar pievienotās vērtības nodokļa atskaitīšanu par nenotikušajiem darījumiem, portālu "Delfi" informēja Valsts ieņēmumu dienests (VID).

VID Finanšu policijas pārvalde apturējusi trīs organizētu personu grupas, kas kopš 2012.gada darbojās ar mērķi nemaksāt nodokļus un legalizēt finanšu līdzekļus lielā apmērā, izmantojot savā valdījumā esošus uzņēmumus, kā arī šo uzņēmumu dokumentus, zīmogus, juridisko personu rekvizītus, bankas kontus, fizisko personu datus utt.

Apturētajās shēmās darbojās vairākas ar naftas produktu vairumtirdzniecību saistītu uzņēmumu atbildīgās amatpersonas un ar tām saistītas personas, kuras Latvijā ieveda degvielu, bet, lai nemaksātu pievienotās vērtības nodokli (PVN), atskaitīja priekšnodokli par faktiski nenotikušām preču iegādēm. Rezultātā PVN, ko privātpersonas samaksāja degvielas uzpildes stacijā par uzpildīto degvielu, nonāca nevis valsts budžetā, bet shēmas īpašnieku rokās. Šādā veidā ievestā degviela tirgū tiek piedāvāta par ievērojami lētāku cenu, kas izkonkurē godprātīgos nodokļu maksātājus, šajā gadījumā – naftas produktu tirgotājus, kuri godprātīgi pilda nodokļu saistības, norāda VID.

3.aprīlī, 22.aprīlī un 23.aprīlī ierosināti trīs kriminālprocesi - par darbībām, organizējot krāpšanu, izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, izmantojot vairāku uzņēmumu rekvizītus.

Kriminālprocesā VID izmeklētāji kopumā veica 40 kratīšanas Rīgā, Ogrē, Jelgavā, Liepājā un Dobelē noziedzīgās shēmas dalībnieku dzīvesvietās, birojos un automašīnās, kā arī kriminālprocesā iesaistīto uzņēmumu, kam ir licences noliktavas turētāja darbībai ar akcīzes precēm, degvielas, biodegvielas un naftas produktu naftas bāzēs. Kratīšanu laikā izņemti grāmatvedības dokumenti, datori un citi izmeklēšanai nozīmīgi dokumenti.

Kopumā noziedzīgajos grupējumos bija iesaistītas 14 cilvēki - četri organizatori, trīs līdzizdarītāji un septiņi atbalstītāji, kā arī vairāk nekā 90 juridiskās personas, no kurām 26 bija reāli strādājoši uzņēmumi, patiesā labuma guvēji, bet 70 - fiktīvi uzņēmumi.

Par aizdomās turētajiem atzīti 10 cilvēki, tajā skaitā četri organizatori un trīs atbalstītāji, kam piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, savukārt vienam līdzizdarītājam Jelgavas tiesa piemērojusi apcietinājumu, bet diviem citiem līdzizdarītājiem – ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus.

Kriminālprocesā ir arestēti finanšu līdzekļi vairāk kā 12 norēķinu kontos Latvijas kredītiestādēs.

VID Finanšu policijas pārvaldes vadība izsaka pateicību visu iesaistīto Valsts policijas struktūrvienību un īpaši Rīgas pašvaldības policijas Centra pārvaldes, Operatīvās vadības un drošības uzraudzības pārvaldes amatpersonām, Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Pretterorisma vienības "Omega" un Prevencijas pārvaldes amatpersonām un darbiniekiem par profesionālo un operatīvo palīdzību izmeklēšanas gaitā un operatīvo pasākumu realizēšanā.

Uzsāktajos kriminālprocesos turpinās pirmstiesas izmeklēšana un plašāka informācija izmeklēšanas interesēs šobrīd netiek sniegta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!