Foto: Kadrs no video

"Pirmā Baltijas kanāla" (PBK) žurnālista Alekseja Dundas izgrūšana no telpām, kurās tika veikta kratīšana, notikusi korekti, uzskata Valsts ieņēmumu dienests (VID).

VID informē, ka šodien pabeigta dienesta pārbaude par PBK žurnālista un (VID) Finanšu policijas pārvaldes (FPP) amatpersonas konfliktu.

Pārbaudē noskaidrots: "FPP amatpersona rīkojusies likuma ietvaros, cenšoties korekti nepieļaut kriminālprocesā neiesaistītu personu iekļūšanu tiesas sankcionētai kratīšanai pakļautajās telpās. FPP darbinieka rīcībā pārkāpumi nav konstatēti," informē VID.

VID arī norāda, ka FPP izmeklētājam iepriekš disciplinārpārkāpumi, septiņpadsmit gadu laikā strādājot dienestā, nav bijuši, līdz ar to pieņemts lēmums par dienesta pārbaudes izbeigšanu.

VID norāda, ka kratīšana tika veikta, izmeklējot kriminālprocesu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā uzņēmumā, kas izmanto naudas atmazgāšanas pakalpojumus. Uzņēmuma darbības joma ir ekskluzīvu apģērbu un aksesuāru tirdzniecība. Pašlaik kriminālprocesā par aizdomās turētiem atzītas divas personas, viena no tām ir uzņēmuma valdes loceklis.

Dienests uzsver, ka Kriminālprocesa likums nepieļauj nepiederošu personu atrašanos kratīšanas objektā, kas PBK žurnālistam tika vairākkārtīgi izskaidrots.

Vienlaikus VID ir apņēmies pastiprināti pievērst uzmanību komunikācijas jautājumiem VID darbinieku vidū.

VID vadība cer, ka minētais konflikts neatstās negatīvu ietekmi uz VID un plašsaziņas līdzekļu turpmāko savstarpējo sadarbību.

Kā ziņots, žurnālista un VID FPP amatpersonas incidents notika Rīgā, Brīvības ielā 84, kur žurnālists ar operatoru ieradās pēc kāda uzņēmēja sniegtās informācijas, ka viņam piederošā veikalā tiekot veiktas izmeklēšanas darbības, bet viņš par to neesot informēts.

Iepriekš VID skaidroja, ka kratīšana veikta vienā no kriminālprocesiem, kurš sākts par vairāku uzņēmumu veiktiem savstarpējiem finanšu darījumiem, kuru rezultātā iespējams veikta izvairīšanās no pievienotās vērtības nodokļa 2 172 889 latu apmērā un šāda veidā iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Ināra Pētersone un Finanšu policijas pārvaldes (FPP) direktors Kaspars Čerņeckis pēc incidenta pauda visdziļāko nožēlu par notikušo. Pētersone tikās ar Dundu un viņam atvainojās.

Minētajā adresē atrodas veikals "Adgustum". Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju veikals pieder SIA "Rosa", kas nodarbojas ar tekstilizstrādājumu mazumtirdzniecību. Uzņēmums dibināts 1991.gadā.

SIA "Rosa" 100% kapitāldaļu pieder Annai Kalviņai. Kā norādīts uzņēmuma vadības ziņojumā, 2012.gadā tas nav veicis komercdarbību un gadu beidzis ar 52 669 latu zaudējumiem. Savukārt 2013.gadā uzņēmums plānoja atsākt komercdarbību.

2010.gadā uzņēmums strādājis ar 102 424 latu apgrozījumu un 91 298 latu zaudējumiem, bet 2011.gadā ar 47 624 latu apgrozījumu un 50 555 latu zaudējumiem.

"Pirmā Baltijas Kanāla" sižets:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!