Foto: LETA

Viena no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes apcietinātajām personām saistībā ar darbību organizētā grupā, izvairoties no nodokļu nomaksas un legalizējot noziedzīgi iegūtus līdzekļus, ir SIA "Fero M" un vairāku citu uzņēmumu īpašnieks un līdzīpašnieks Vjačeslavs Mihailovs.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja VID sabiedrisko attiecību speciāliste EvitaTeice-Mamaja, viena no apcietinājumā esošajām personām ir tiesājamais 2011.gada krimināllietā, kas kopš 2012.gada jūlija tiek skatīta Jelgavas tiesā. Krimināllietā persona tiek tiesāta par sava iepriekšējā uzņēmuma izvairīšanos no nodokļu nomaksas, kas konstatēta uzņēmumam veiktajā auditā. Aizdomu par organizēta grupējuma darbību lietā nebija.

LETA jau ziņoja, ka grupējuma darbības rezultātā valstij nodarīti zaudējumi 1,7 miljonu eiro apmērā. Par aizdomās turētajiem atzītas četras personas, no kurām divas ir apcietinātas. Viens no apcietinātajiem iepriekš jau atzīts par aizdomās turēto kādā no VID Finanšu policijas pārvaldes lietvedībā esošiem kriminālprocesiem, kas 2012.gadā nodots Jelgavas prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pēc Krimināllikuma (KL) 218.panta 2.daļas - par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas vai par ienākumu, peļņas vai citu ar nodokli apliekamo objektu slēpšanu vai samazināšanu, ja ar to nodarīti zaudējumi valstij vai pašvaldībai lielā apmērā un to darījusi organizēta grupa.

Kā liecina informācija Tiesu informatīvajā sistēmā patlaban Jūrmalas tiesā pēc Krimināllikuma 218.panta 2.daļas tiek tiesāts kāds Vjačeslavs Mihailovs. Lieta izskatīšanai tiesā saņemta 2012.gada jūlijā, bet sākta skatīt tā paša gada 8.oktobrī. Lieta tiek turpināta skatīt, un nākamā tiesas sēde nozīmēta 20.maijā plkst.10.

Kā aģentūra LETA noskaidroja tiesā, 2012.gada jūlijā Jelgavas pilsētas tiesa saņēmusi tikai vienu lietu, kurā apsūdzētais tiek tiesāts pēc KL 218.panta 2.daļas un kura aizvien tiek izskatīta. Tāpat tiesā aģentūrai LETA apstiprināja, ka krimināllieta saistīta ar uzņēmumu SIA "Zemgales metāls".

2008.gadā "Zemgales metāls", kas nodarbojies ar metāllūžņu vairumtirdzniecību, 100% piederējis uzņēmumam SIA "Scrap". "Zemgales metāls" reģistrēts Jelgavā, un tam ir ierosināta maksātnespēja. Pērn novembrī uzņēmums ir pārtraucis savu saimniecisko darbību. šogad janvārī par administratori maksātnespējas procesā iecelta Maija Andersone.

Informācija vietnē "Firmas.lv" liecina, ka Mihailovam 100% pieder uzņēmums "Fero M", SIA "MVV Projekts" un SIA "MVV Scrap", kā arī 49% uzņēmumā SIA "Scrap ", kurā dalībnieks ar 51% ir SIA "TOLMETS". Savukārt Mihailovs kopš 2012.gada 9.janvāra ir vienīgais "Scrap" valdes loceklis.

Kā aģentūru LETA informēja VID, otra apcietinātā persona saistībā ar darbību organizētajā grupējumā ir ar kriminālu pagātni, kas nav saistīta ar noziedzīgiem nodarījumiem valsts ieņēmumu jomā.

LETA jau ziņoja, ka 24.martā VID Finanšu policijas pārvalde apturējusi noziedzīgu grupējumu, kas izvairījies no nodokļu nomaksas un nodarbojies ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Šī gada 5.februārī VID Finanšu policijas pārvalde sāka kriminālprocesu pēc KL 218.panta 3.daļas - par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas vai par ienākumu, peļņas vai citu ar nodokli apliekamo objektu slēpšanu vai samazināšanu, ja ar to nodarīti zaudējumi valstij vai pašvaldībai lielā apmērā, un izdarījusi organizēta grupa. Tāpat kriminālprocess sākts pēc KL 195.panta 3.daļas - par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai organizētā grupā.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas un legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas "klients" savās pievienotās vērtības nodokļa atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem. Tādējādi tika samazināts uzņēmuma valsts budžetā maksājamo nodokļu apmērs.

Noziedzīgā grupējuma darbības shēmā iesaistīti aptuveni 80 uzņēmumi, kuru pamatnodarbošanās ir metāllūžņu pirkšana un pārdošana.

VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki 19.martā veica 28 kratīšanas Liepājā, Jelgavā, Jaunmārupē un Rīgā. Tostarp kratīšanas veiktas divu uzņēmumu juridiskajās adresēs, 16 iesaistīto personu dzīvesvietās un desmit automašīnās.

Kratīšanu laikā izņemta skaidra nauda 18 500 eiro apmērā, datori, uzņēmumu dokumenti, zīmogi, kodu kalkulatori un citi svarīgi lietiskie pierādījumi. Vienā no kratīšanai pakļautajām vietām atradās seifs, kuru klātesošās personas atteicās atvērt, tādēļ tā atvēršanai tika pieaicināts speciālists. Seifā atradās naudas līdzekļi 1500 eiro apmērā un citi ar noziedzīga nodarījuma izdarīšanu saistīti dokumenti un priekšmeti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!