Foto: DELFI

Aizvadītajā nedēļā vairākos reidos ar mērķi kontrolēt, kā pārdevēji ievēro aizliegumu tirgot alkoholu un tabakas izstrādājumus personām, kas nav sasniegušas 18 gadu vecumu, devās Vidzemes reģiona Kārtības policijas nodaļu inspektori.

Kontrolpirkumi bijuši kopumā 48 tirdzniecības vietās Cēsīs, Alūksnē, Gulbenē un pilsētu apkārtējos pagastos. Pārkāpumi konstatēti 14 gadījumos. Tātad vismaz katrā trešajā tirdzniecības vietā Vidzemes pusē jauniešiem, kas nav sasnieguši 18 gadu vecumu, nav grūtības iegādāties alkoholu saturošus dzērienus vai tabakas izstrādājumus.

Alūksnes iecirkņa vecākā inspektore Inese Paringa stāsta, ka, lai arī tirdzniecības vietās ir izvietoti paziņojumi par aizliegumu tirgot alkoholu un tabakas izstrādājumus personām, kas nav sasniegušas 18 gadu vecumu, pārdevējas turpina pārkāpt likuma prasību, kas uzliek par pienākumu pārliecināties par personas vecumu, prasot uzrādīt personu apliecinošu dokumentu.

Gadījumos, kad kontrolpirkumu laikā tiek konstatēti pārkāpumi, pārdevējas paskaidrojumos norāda, ka pircēja vecumu vērtē pēc ārējā izskata. Tāpat inspektoriem, kas piedalās reidos, nākas saskarties ar tirdzniecības vietu darbinieku izrādīto neapmierinātību par policijas veiktajām aktivitātēm.

Policija atgādina, ka likums nosaka- pirms pārdot personai alkoholu saturošus dzērienus vai tabakas izstrādājumus, pārdevējai jāpārliecinās par personas vecumu, prasot uzrādīt personu apliecinošu dokumentu.
Par visiem konstatētajiem pārkāpumiem noformēti administratīvā pārkāpuma protokoli. Sods par šo pārkāpumu fiziskai personai (pārdevējam) ir no 200 līdz 250 latiem, juridiskai personai no 500 līdz 1000 latiem. Darbs tirdzniecības vietās turpināsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!