Foto: PantherMedia/Scanpix
Janvārī Valsts ieņēmumu dienests (VID) paziņoja par narkotisko vielu kontrabandistu un izplatītāju grupējuma darbības pārtraukšanu, kas Latvijā varētu būt darbojies ilgāku laiku, ievedot un izplatot kilogramiem marihuānas un hašiša.

Portāls "Delfi" piedāvā uzzināt, kādi paša VID ieskatā, ir lielākie organizētie noziedzīgie grupējumi, kurus tam izdevies atklāt un kuru darbību izdevies apturēt pēdējos piecos gados.


Foto: VID

Šā gada janvārī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvalde janvārī apturējusi noziedzīgas narkotisko vielu kontrabandas grupas darbību un izņēmusi vairāk nekā 12 kilogramus marihuānas un hašiša ar kopējo aptuveno vērtību nelegālajā tirgū - 61 000 eiro, informēja VID.

VID atzīmē, ka grupējuma dalībnieki identificēti vairākus mēnešus, līdz 18.janvārī grupējuma darbība pārtraukta un aizturēti arī organizētās grupas dalībnieki, kas saņēma narkotisko vielu - 12, 23 kilogramu marihuānas kontrabandas kravu.

Viens no grupas dalībniekiem ieveda marihuānu ar kravas automašīnu no Nīderlandes Latvijā caur "Grenctāles" robežkontroles punktu.

Kriminālprocesā VID aizturēja astoņas personas, veica vairākas kratīšanas aizturēto dzīvesvietās un adresēs, kas saistītas ar aizturētajām personām.

Starp aizturētajām personām ir gan narkotisko vielu kontrabandas izpildītāji, gan organizatori.

Kratīšanu rezultātā no nelikumīgās aprites tika izņemti 18,49 grami hašiša un 100,43 grami marihuānas.

Kopā procesa ietvaros ir izņemti 12,35 kilogrami narkotisko vielu, kuru vērtība "melnajā tirgū" ir aptuveni 61 000 eiro.

VID uzskata, ka šī organizētā noziedzīgā grupa ir darbojusies ilgāku laiku un līdzīgas kravas ir ievestas arī iepriekš.  


Foto: VID

2014.gada 24.septembrī Kārsavas muitas kontroles punktā VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki, pārbaudot to rīcībā esošu operatīvo informāciju par narkotiskās vielas kontrabandu, vilcienā Rīga-Sanktpēterburga aizturēja Latvijas pilsoni, kura uz sava ķermeņa bija noslēpusi 2260 gramus kokaīnu saturošu vielu. Par notikušo tika ierosināts kriminālprocess.

Dažas dienas vēlāk - 27.septembrī, Grenctāles muitas kontroles punktā VID Muitas kriminālpārvaldes darbiniekiem pārbaudot to rīcībā esošo informāciju par narkotisko vielu kontrabandas gatavošanu un veikšanu, izdevās aizturēt kādu Latvijas pilsoņi, kurš ar satiksmes autobusu Rīga-Antverpene-Parīze mēģināja no Latvijas izvest 2320 gramus kokaīnu saturošu vielu. Arī viņš šo "kravu" bija noslēpis uz ķermeņa.

Par notikušo tika ierosināts kriminālprocess.

VID dažās dienās saistībā ar šo noziegumu arī izdevās aizturēt vēl divas personas. Kratīšanās tika izņemti 2,9 kilogrami kokaīnu saturošu vielu.


Foto: Valsts policija

2013.gada 4.martā VID muitas darbinieki, pārbaudot pasta sūtījumus, pamanīja paciņu no Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV), jo šim sūtījumam viņu uzmanību pievērsa narkotiku meklēšanas darba suns.

Pārbaudot paku, VID tajā atrada augu izcelsmes vielu ar specifisku smaržu, "kas norāda uz marihuānas klātbūtni". Par notikušo VID Muitas kriminālpārvaldē tika ierosināts kriminālprocess un tika nolemts īstenot speciālo izmeklēšanas darbību, proti, narkotiskā viela tika nomainīta pret nekaitīgu vielu un tika atļauts paku no pasta nogādāt saņēmējam.

VID arī izdevās aizturēt četras personas, kuras bija iesaistītas 1 414,7 gramu marihuānas kontrabandā.


Foto: Valsts policija

2011.gada maijā kopā ar Lietuvas muitas krimināldienesta kolēģiem VID pārbaudīja informāciju un veica operatīvos meklēšanas pasākumus saistībā ar noziedzīgu grupu, kas nodarbojās ar narkotiku kontrabandu un narkotiku izplatīšanu Rīgā.

Grenctāles muitas kontroles punktā VID Muitas kriminālpārvaldes mobilo vienību darbinieki veica muitas kontroli automašīnā.

Automašīnā tika atrasts un izņemts viens kilograms marihuānas.

Uz aizdomu pamata par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu tika aizturētas četras personas.

Par notikušo tika ierosināts kriminālprocess. 


Foto: Valsts policija

2010.gadā VID izdevās atklāt vērienīgu marihuānas audzētavu.

VID vairāk nekā divus gadus bija veicis operatīvos meklēšanas pasākumus saistībā ar organizētu noziedzīgu grupu, kas nodarbojas ar marihuānas nelikumīgu audzēšanu un kontrabandu no Latvijas uz citām valstīm.

2010.gada martā ieņēmumu dienestam izdevās atklāt marihuānas audzētavu.

Tur tika izņemta marihuāna - 27,405 kilogrami žāvētu augu un 90,778 kilogrami vēl neizžāvētā veidā. Kopumā tika izņemti 118,18 kilogrami marihuānas.

Par šo nodarījumu tika aizturētas divas personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!